ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Implantologie dentară Implantologie dentară Bucuresti

Cum alegem tipul de implant dentar si cat costa?

Cum alegem tipul de implant dentar si cat costa?
Autor: ABC Eurodent

        Ca implantul este cea mai buna solutie atunci cand vine vorba despre dinti lipsa, stim deja. Totusi, urmatorul pas ar putea fi problematic. Odata ajunsi in situatia de a alege un tip de implant, lucrurile s-ar putea complica. Nici n-ar avea cum sa fie simplu, avand in vedere ca, in momentul de fata, sunt peste 600 de companii producatoare de implanturi dentare. Fiind vorba despre o investitie destul de mare, avem tendinta de a alege ce este mai ieftin. Ei bine, e cea mai mare greseala pe care o putem face! De ce? Pentru ca pretul implanturilor dentare este dat de calitatea materialelor, forma acestora si tratamentul aplicat pe suprafata lor. De asemenea, este foarte importanta tehnica si aparatura folosita in cabinetul stomatologic, dar si experienta medicului cu specializare in implantologie. Toate aceste aspecte trebuie luate in calcul atunci cand alegem tipul implantului, pentru ca orice rabat de la calitate poate duce la respingerea implantului si, implicit, la pierderea banilor.


         O veste imbucuratoare este insa faptul ca, in ultimii ani, preturile implanturilor dentare au scazut semnificativ, astfel incat beneficiem de restaurari dentare la costuri mai mici. Pentru a putea alege cea mai potrivita solutie pentru noi, trebuie sa cunoastem care sunt tipurile de implanturi existente.


         Cel mai folosit tip de implant de dentar este cel din titan. Cercetarea si dezvoltarea acestora a inceput in 1952, cand doctorul suedez Branemark a observat proprietatile biotrope remarcabile ale acestui metal. Implanturile initiale erau realizate din titan pur, insa acesta fiind prea moale i s-au adaugat anumite aliaje. Asa ca majoritatea implanturilor moderne din ziua de astazi sunt fabricate folosind aliaje din titan. Conform testelor, acesta ofera o mai buna rezistenta la fracturare.


          56 de ani mai tarziu, in 2008, in Europa au fost introduse pe piata implanturile din zirconiu, acesta fiind o alternativa pentru pacientii cu alergii la titan sau pentru cei care nu doresc metale in corp. Desi putine firme produc implanturi din zirconiu integral, cele mai mulgte dintre bonturi sunt din zirconiu, iar suprafata suruburilor din titan este sablata cu zirconiu. Asta pentru ca s-a constatat ca zirconiul atrage osul si favorizeaza osteointegrarea implantului mai repede decat titanul. In plus, implantul din zirconiu este mult mai estetic, chiar daca gingia se retrage, fiind de o culoare foarte apropiata dintelui natural. De asemenea, nu este alergenic, este mult mai biocompatibil decat titanul, nu corodeaza si nu atrage placa bacteriana. Atentie insa, daca alegi un astfel de implant! Ai grija ca firma producatoare sa fie de origine elvetiana sau germana, acestea fiind recunoscute pentru calitatea ireprosabila.


           In ceea ce priveste costurile, acestea variaza in functie de material, firma producatoare si tehnica folosita. Sigur, un implant din zirconiu este mai scump decat unul din titan, pretul variind intre 600 si 1200 de euro, in timp ce un implant din titan costa intre 400 si 700 de euro. Medicii implantologi lucreaza cu mai multe branduri, avand astfel posibilitatea sa prezinte pacientilor mai multe variante, in functie de necesitatile fiecaruia si posibilitatile financiare. Este important ca stomatologul sa iti prezinte atat avantajele si dezavantajele fiecarui tip de implant, cat si recomandarea lui, raportata la problemele tale.


            Asa cum spuneam la inceputul articolului, alegerea implantului tine de o serie de factori, iar cu cat pretul este mai mare, cu atat implantul ar trebui sa fie de o calitate mai buna. Asta nu garanteaza insa succesul interventiei, acesta depinzand foarte mult si de experienta medicului implantolog si de tehnica pe care acesta o foloseste. Asadar, nu alege primul cabinet stomatologic care iti iese in cale, ci informeaza-te inainte, fa o comparatie de preturi si cauta recomandari despre medicul care urmeaza sa faca interventia.