ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Chirurgie maxilo-facială Chirurgie maxilo-facială Bucuresti

Studiu: 3 din 10 copii care ajung la dentist au carii mari şi medii

Studiu: 3 din 10 copii care ajung la dentist au carii mari şi medii
Autor: ABC Eurodent

             Tot mai mulţi copii dintre cei care merg la medicul dentist au carii de dimensiuni medii şi mari, ceea ce înseamnă că dinţii au nevoie de intervenţii majore şi pot fi chiar compromişi. În primele luni ale anului, numărul celor care au avut de tratat carii de mari dimensiuni a crescut de la 4% la 6%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată un studiu realizat de un lanţ de clinici private din zona Bucureşti-Ilfov.

            Este îmbucurător că vin să se trateze, dacă ar fi să facem o observaţie şi să ne gândim că, în statistici, 7 din 10 copii au carii. Ce este însă îngrijorător este că vin tot mai târziu, astfel că dintele ajunge să fie supus unor lucrări complexe, care de multe ori nu fac altceva decât să prelungească viaţa pentru câţiva ani, ajungându-se la o pierdere a dentiţiei definitive, mă refer aici la 2-3 dinţi ori măsele, uneori înainte de 18 ani, consideră dr. Cristian Irimia, medic stomatolog.

            În aceste condiţii, şi numărul extracţiilor dinţilor temporari a crescut. 15 din 100 de pacienţi vin în cabinet pentru a-şi scoate un aşa-zis dinte de lapte”, majoritatea afectați iremediabil de carii. Interesant este faptul că, pe lângă numărul tot mai mare de plombe care se pun copiilor pentru a rezolva aceste probleme, în paralel, există o preocupare tot mai crescută a părinţilor pentru profilaxie. În primele cinci luni ale anului, 13 din 100 de copii ajunşi pe scaunul stomatologului au primit o sigilare standard a şanţurilor şi a fosetelor, cu peste 3% mai mulţi decât anul trecut. O situaţie similară întâlnim şi în cazul periajului profesional la copii, un serviciu încă deloc popular în rândul minorilor, creşterea fiind de 0,72%, faţă de primele cinci luni din 2016.

            În ceea ce priveşte periajul dentar, el este încă o raritate printre minori, deşi are exact aceeaşi indicaţie ca în cazul adulţilor. Numai 2 din 100 de copii care ajung la medicul dentist fac un periaj şi acesta de cele mai multe ori nu la cererea pacientului, ci la indicaţia medicului. În astfel de situaţii, în care profilaxia minorului trece prin două faze – dinţii temporari sunt ignoraţi pe principiul “oricum cad”, iar pierderea unui dinte definitiv nu mai surprinde pe nimeni, chiar dacă pacientulnici măcar nu a împlinit 18 ani – totceea ce putem face noi, medicii, este să oferim informaţii şi, atunci când este posibil, măcar câteva consultaţii gratuite pe an. Altfel, situaţia nu are cum să se îmbunătăţească, iar sănătatea orală a populaţiei adulte, căci cel mic mai şi creşte, va fi o constantă problemă în România, susţine dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog.          

            Dintre pacienţii care ajung la dentist, aproape 16% nu au împlinit 18 ani, iar 13% au vârste sub 12 ani. Studiul a fost realizat prin compararea primelor cinci luni ale anilor 2016 şi 2017, pe 1226 de pacienţi ai unui lanţ de clinici din zona Bucureşti-Ilfov şi are o marjă de eroare de ± 1,7%.