ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Bucuresti

Endodontul, ultima speranta a dintilor inainte de extractie

Endodontul, ultima speranta a dintilor inainte de extractie
Autor: ABC Eurodent

            De cate ori n-ai ajuns la stomatolog cu dureri cumplite de dinti, iar medicul ti-a spus ca singura solutie este extractia, fiind vorba despre o infectie la radacina dintelui? Da, de multe ori nu se mai poate face nimic in privinta dintelui cu probleme, insa exista destul de multe situatii in care dentistul poate trata infectia de la nivelul camerei pulpare printr-un tratament de canal. In termeni de specialitate, suntem in fata unei lucrari de endodontie, cuvant ce provine din limba greaca si care inseamna “interiorul dintelui”. Asadar, tratamentul endodontic presupune prevenirea, diagnosticarea si tratarea infectiilor de la nivelul tesutului moale din interiorul dintelui. Cand se poate interveni endodontic asupra unui dinte si cat de importanta este aceasta procedura, aflam de la dr. Cristian Irimia, stomatolog ABC Eurodent.

            Pe masura ce progreseaza, caria afecteaza dentina, interesand tot mai mult camera pulpara, locul in care se gaseste pulpa dentara, in termeni populari „nervul”.Lasata mult timp netratata, caria duce la afectarea pulpei dentare, ceea ce implica dureri mari, frecvente, ce se calmeaza din ce in ce mai greu la analgezice.Intr-un final, nervul moare si se infecteaza cu bacterii din caria dentara si din cavitatea bucala generand o serie de afectiuni. Una dintre acestea este gangrena dentara ce poate fi simpla sau complicata.Un dinte cu gangrena, lasat foarte mult timp netratat, poate duce la aparitia unui granulom, chist sau abces, afectiuni care se manifesta prin umflarea intensa, vizibila siprin dureri mari, ce nu se calmeaza.Pentru a nu ajunge aici, este important sa tratam cat mai devreme orice afectiune  a canalelor radiculare, spune dr. Cristian Irimia, medic stomatolog.

            Specialistii considera ca un dinte poate fi salvat chiar si atunci cand infectia a ajuns la radacina dintelui, prin tratamentul de canal. Ba mai mult, salvarea dintelui natural trebuie sa fie intotdeauna prima alegere, in cazul unui tratament stomatologic, pentru ca prin extractie, locul ramas liber va fi umplut de dintii limitanti bresei edendate, prin migrare, ceea ce va duce la afectarea pozitiei celor care au ramas pe arcada. In plus, dintii care se repozitioneaza in urma unei extractii sunt mai greu de curatat si, deci, mai expusi afectiunilor gingivale si cariilor.

            Ce presupune un tratament endodontic? In primul rand, acesta se realizeaza sub anestezie. Apoi, medicul izoleaza dintele care trebuie tratat cu ajutorul digai, pentru a impiedica accesul salivei si contaminarea locului cu alte bacterii. Pasul urmator este deschiderea dintelui, creand astfel acces la canale, pentru extractia pulpei dentare infectate. Se foloseste apoi o solutie de curatare pentru a indeparta orice bacterii ramase, precum si eventualele ramasite din pulpa dintelui. Acesta este cel mai important pas si se poate prelungi pe parcursul a mai multe sedinte, pentru ca medicul trebuie sa se asigure ca a curatat perfect canalul.In final, endodontulobtureaza si sigileaza canalul cu materiale biocompatibilespeciale. Tratamentul este complet doar atunci cand se readuce dintele la starea functionala, adica atunci cand dintele are coroana si poate fi folosit pentru masticatie.

            In urma tratamentului endodontic, este normal sa simti disconfort si chiar durere in zona respectiva, insa acestea o sa dispara dupa cateva zile. Pentru a reduce aceste simptome, medicul iti poate recomanda un analgezic, iar in cazuri extreme, in care tratamentul a fost foarte complicat, iti poate prescrie un antibiotic, pentru a reduce riscul de infectie pe canalele ce tocmai au fost tratate. De asemenea, este foarte important sa incerci pe cat posibil sa eviti sa mesteci direct pe dintele tocmaitratatpentru a evita o alta infectie, adauga dr. Cristian Irimia, medic stomatolog.

            Important de mentionat este caextirparea nervului nu inseamna moartea dintelui, asa cum am tinde sa credem. In realitate, dintele continua sa functioneze si sa isi indeplineasca rolurile, fiind hranit de catre tesuturile din jur, iar menirea unui tratament de canal este de a mentine dintele in cavitatea bucala prin eliminarea infectieisi a cauzei infectiei.

            Tine minte, aceasta procedura este una complicata si nu este la indemana oricarui stomatolog, fiind nevoie de o pregatire temeinica in domeniu, dar si de experienta. De asemenea, daca ajungi prea tarziu la dentist, este posibil ca dintele sa nu mai poata fi salvat si sa fie nevoie de extractie, asa ca cel mai bine este sa iti faci un control de rutina de doua ori pe an, insotit de un periaj profesional si de un detartraj.