ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Bucuresti

Plombele – de ce e bine sa le faci la timp?

Plombele – de ce e bine sa le faci la timp?
Autor: PR Red Spot

              Bine, daca ar fi sa continuam ideea din titlu… De ce e bine sa nu ajungem pana la ele ar fi la fel de mult de discutat. Dar, sa pornim de la ideea ca avem deja o carie, doua, trei… Cariile, da, acele puncte mici si negre care apar pe dintii si maselele noastre... Mici la inceput, caci daca nu le bagam in seama, punctele sapa in smalt si devin din ce in ce mai mari pana cand distrug tot in calea lor. Cariile duc treptat, dar sigur, la aparitia infectiei la radacina dintelui, iar de multe ori, singura solutie pentru a scapa de ele este extractia. Un lucru deloc bun pentru dantura noastra! Asadar, este clar ca trebuie sa scapam de carii cat mai devreme, inca de la aparitia primului punct negru, caci altfel situatia se complica, iar tratamentul devine dureros si costisitor. Ce trebuie sa facem, care sunt solutiile actuale si cat ne costa, aflam de la dr. Cristian Irimia, medic stomatolog ABC Eurodent.


                Cariile apar in urma procesului de acumulare a bacteriilor care, impreuna cu saliva si resturile alimentare din cavitatea bucala, formeaza placa dentara. Igiena deficitara, fumatul, alimentatia bogata in zaharuri si aportul scazut de fluor, transforma placa bacteriana in carii. Odata ajunsi aici, singura solutie pentru eliminarea punctelor negre este obturatia, adica plomba, asa cum este cunoscuta popular. Atentie, daca vorbim de o carie care a ajuns la dimensiuni mari, o simpla plomba nu va mai fi suficienta, ci trecem la incrustatii in-lay si on-lay, coroane dentare sau chiar extractie. Asta inseamna, evident, costuri mai mari, un tratament de durata mai lunga si, posibil, ceva dureri in urma procedurilor stomatologice, spune dr. Cristian Irimia.


                Intr-o prima faza, cariile sunt aproape invizibile, fiind de marimea unui varf de ac. Ele pot fi depistate de catre medicul stomatolog in timpul controlului periodic. De cele mai multe ori, ajungem la dentist abia atunci cand caria incepe sa doara si sa ne deranjeze. In acest caz, medicul va curata dintele sau maseaua si va umple spatiul printr-o obturatie ce poate fi din diferite materiale precum ciment, amalgam, compozit sau ionomeri de sticla. O astfel de interventie se face intr-o singura sedinta si, in functie de material, pretul variaza intre 140 lei si putin peste 250 de lei.


                Caria a avansat si a afectat mai mult de jumatate din suprafata dintelui sau a maselei? Atunci, pentru umplerea spatiului va fi nevoie de o incrustatie in-lay sau on-lay. Acestea sunt din portelan, deci au aceeasi culoare ca dintele, se fac doar in laborator si refac partea din dinte care a fost distrusa de carie. Incrustatiile in-lay sunt cele din interiorul dintelui si costa peste 650 de lei, iar cele on-lay, care refac exteriorul dintelui, asemenea unei coroane, costa in jur de 800 de lei.


                Daca infectia a ajuns la radacina dintelui, lucrurile se complica si mai tare. Este nevoie de o obturatie de canal. Aceasta procedura se face de catre un medic endodont si presupune extirparea cariei de la suprafata dintelui, dar si a pulpei dentare. Se foloseste apoi o solutie de curatare pentru a indeparta bacteriile ramase, precum si eventualele ramasite din dinte. Procedura se face doar sub anestezie si se poate prelungi de-a lungul mai multor sedinte, pentru ca stomatologul sa se asigure ca zona este complet dezinfectata. In urma tratamentului, vei simti un usor disconfort timp de cateva zile. Costul unei astfel de proceduri este in jur de…


                 Daca ai ajuns la tratament de canal, este foarte posibil ca maseaua sa fie compromisa, iar o simpla plomba sa nu mai fie de ajutor. In acest caz, vei avea nevoie de o coroana dentara. In functie de tehnica prin care este realizata si de material, o coroana poate sa coste intre 500 de lei si 1800 de lei. Daca este nevoie de extractie, preturile de refacere ale unui singur dinte, incluzand implant si coroana, pot sa ajunga pana la 4000 de lei.


                Asadar, iata ce poate face o simpla carie! Acel punct negru de pe maseaua ta, care poate fi curatat rapid, la costuri minime, de catre orice stomatolog, se poate transforma intr-un adevarat cosmar. Totul poate fi evitat daca respecti regulile de baza in ceea ce priveste igiena dentara si daca mergi o data la 6 luni la stomatolog. Parca acum nu mai este atat de greu sa gasesti timp si bani pentru asta, nu?

 
Programare