ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Implantologie dentară Implantologie dentară Bucuresti

Intr-o multime de propuneri, oferte si solutii "minune"... cum alegem coroanele dentare?

Intr-o multime de propuneri, oferte si solutii "minune"... cum alegem coroanele dentare?
Autor: PR Red Spot

            Coroanele dentare sunt folosite nu doar pentru inlocuirea dintilor lipsa, asa cum am avea tendinta sa credem. Acestea au rolul de a acoperi orice dinte spart, patat sau macinat de carii, ce nu poate fi restaurat prin obturatii, adica plombe. In plus, coroanele dentare pot fi folosite si pentru corectarea spatiilor prea mari dintre dinti, imobilizarea celor care au fost afectati de paradontoza sau pentru echilibrarea muscaturii. In functie de zona in care va fi pozitionata si functia pe care o va indeplini, aceasta poate fi realizata din mai multe materiale. Pentru a afla cum alegem tipul de coroana dentara si cat de utile sunt aceste lucrari protetice, am stat de vorba cu dr. Bilal Takouzli de la ABC Eurodent.


            Daca in urma cu cativa ani, un dinte spart sau macinat de carii era greu de cosmetizat, astazi, solutiile sunt nenumarate. Coroanele dentare sunt una dintre cele mai reusite inventii din domeniul stomatologic, prin simplul fapt ca pot face ca un dinte complet sau partial distrus sa arate perfect, atat din punct de vedere al formei, cat si al culorii. Mai mult, acesta va fi perfect functional, spune dr. Bilal Takouzli.


           S-o luam insa de la inceput. Ce sunt coroanele dentare? Sunt acele piese protetice, de forma unui dinte sau a unei masele, care acopera complet dintele sau bontul protetic al implantului si care sunt fixate cu ajutorul cimenturilor. Acestea sunt realizate din mai multe materiale, insa cele mai bune rezultate au fost obtinute in cazul materialelor ceramice. La randul lor, acestea pot fi metalo-ceramice, integral ceramice, ceramica cu zirconiu sau full zirconiu.
             Asa cum ne putem da seama si dupa denumire, puntile si coroanele metalo-ceramice au la baza un schelet metalic, iar in cazul celor total ceramice, structura de baza este confectionata din materiale ceramice sau zirconiu.


            Interesant este si procesul tehnic de confectionare al acestor microproteze. Ceramica sau portelanul dentar, asa cum mai este numita, este o pudra ce se aplica prin pensulare, in straturi succesive, pe o structura dura si apoi ars in cuptoare speciale, respectand cu strictete anumiti parametrii, precum si conditii de ardere si racire.


            Sa vedem, in continuare, cum decidem ce fel de coroana ni se potriveste. Dr. Bilal Takouzli spune ca, pentru un zambet de invidiat, in cazul dintilor din fata, sunt recomandate coroanele integral ceramice. Acestea reproduc perfect textura, transluciditatea si nuantele naturale ale dintilor, fiind o alegere ideala. In plus, lipsa structurii de metal va elimina riscul aparitiei dungii negre de la baza gingiei, ce apare in timp, atunci cand dintii sunt acoperiti de coroane metalo-ceramice.


             Estetica nu sacrifica insa rezistenta, coroanele integral ceramice fiind suficient de dure incat sa suporte fortele masticatorii exercitate de dintii din zona frontala. Sunt biocompatibile cu alte materiale de restaurare dentara si rezistente la abraziunea in timp a dintilor. Exista insa si situatii in care nu sunt recomandate coroanele integral ceramice, cum ar fi ocluziile adanci sau bruxismul. In aceste cazuri, in timp, exista riscul de fisuri sau fracturi ale coroanelor, sau chiar dislocarea lor. Aici intervin coroanele metalo-ceramice. Stomatologii le recomanda pentru zonele laterale ale danturii, acolo unde fortele masticatorii sunt mai puternice, fiind foarte rezistente, datorita structurii de metal. Mai exact, acestea au in interior o capa metalica care se va proba pe dinte, iar pe aceasta, tehnicianul va modela materialul fizionomic. De asemenea, coroanele metalo-ceramice sunt indicate si atunci cand sunt montate pe implanturi. Dezavantajul este insa ca nu sunt la fel de estetice ca cele integral ceramice sau cele din zirconiu.


              In final, cele mai indicate coroane, sunt cele din zirconiu. Acestea au o rezistenta foarte mare si pot fi folosite pentru a reabilita orice zona din cavitatea bucala. In plus, pot suporta fortele de incizie ale dintilor frontali cat si ale celor laterali. Aspectul coroanelor si puntilor din zirconiu este foarte natural, diferenta dintre dintii naturali si cei din zirconiu fiind foarte greu de facut. Singurul dezavantaj este pretul mai mare, comparativ cu cel al variantelor de mai sus.


             Daca ai nevoie de o astfel de lucrare, nu iti face griji. Nu va trebui sa alegi singur tipul de coroana care ti se potriveste. Un stomatolog profesionist iti va recomanda cea mai buna varianta, insa este bine sa fii informat dinainte.

 
Programare