ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Bucuresti

Cum purtam aparatul dentar

Cum purtam aparatul dentar
Autor: PR Red Spot

Purtarea aparatului dentar a fost, ani la rand, un subiect privit cu scepticism de catre cei cu dintii strambi sau muscatura incorecta. Motivele tin, in principal, de estetica, dar si de eficienta acestora, in cazul adultilor. Din fericire, medicina a avansat ata de mult incat aparatul dentar poate fi considerat astazi chiar o bijuterie, avand in vedere materialele din care este confectionat. De asemenea, exista chiar aparate care se monteaza pe interiorul dintilor, astfel incat sunt total invizibile. Cat despre eficienta, stomatologii spun ca un ortodont bun poate sa faca minuni chiar si pentru un pacient de 60 de ani. Bineinteles, cu cat esti mai tanar, cu atat rezultatele vor fi mai rapide si mai vizibile. Dar sa vedem si ce implica purtarea unui aparat dentar. Pentru asta, am stat de vorba cu specialistii ABC Eurodent care ne-au explicat, pas cu pas, etapele tratamentului ortodontic.


1. Consultatia ortodontica


In timpul primei sedinte, stomatologul cu specializare in ortodontie va analiza pozitia dintilor, forma arcadelor, muscatura, precum si prezenta anumitor probleme stomatologice, cum ar fi tartrul sau cariile, ce trebuie rezolvate inainte de inceperea tratamentului ortodontic. De asemenea, specialistul va cere si o serie de radiografii pentru a vedea care este pozitia radacinilor dintilor si daca exista cumva molari inclusi. In functie de aceasta, se face si planul de tratament, care poate include si extractia anumitor dinti inainte de montarea aparatului dentar. Tot atunci, medicul ia o amprenta dentara pe care o va trimite laboratorului, urmand ca, in functie de aceasta, sa urmareasca evolutia tratamentului.


2. Planul de tratament


In aceasta sedinta, ti se prezinta concluziile medicului ortodont, dupa studierea modelelor si radiografiilor. Cel mai probabil, medicul va avea mai multe variante de tratament, urmand ca tu sa o alegi pe cea mai convenabila, in functie de rezultatul pe care ti-l doresti si de bugetul de care dispui.


3. Aplicarea aparatului dentar


Aceasta sedinta poate dura intre 45 si 90 de minunte, in cazul unui aparat dentar fix, in functie de complexitatea cazului, si va incepe un detartraj si periaj profesional. Apoi, ortodontul va aplica cu grija fiecare bracket pe dinte, cu ajutorul unui ciment dentar care se intareste sub actiunea lampii de fotopolimerizare. Se va fixa ulterior arcul ce trece prin bracket-uri. Din acest moment, aparatul este functional. La final, medicul iti va da toate instructiunile necesare pentru purtarea si igienizarea aparatului, precum si privind alimentatia.


4. Controalele periodice


In mod normal, trebuie sa mergi la ortodont o data pe luna, pentru reglare, astfel incat sa apara schimbarile de pozitie dorite. In functie de complexitatea cazului, medicul poate sa iti ceara sa vii mai des sau mai rar. In aceasta etapa trebuie respectate cu strictete sfaturile stomatologului, pentru ca tratamentul sa se desfasoare in conditii bune, iar perioada sa nu se prelungeasca. Asadar, este important sa ajungi la consultatiile stabilite de catre specialist. De asemenea, in cazul in care se dezlipeste un braket sau orice alt element al aparatului este deteriorat, suna imediat la cabinet si stabileste o programare pentru remedierea problemelor.


5. Contentia


După ce dintii sunt perfect aliniati, iar ocluzia este corecta, rezultatul trebuie mentinut. Dintii au, insa, tendinta de a reveni la pozitia initiala, odata ce fortele aparatului nu mai actioneaza, asa ca, dupa scoaterea aparatului, pozitia trebuie corectata prin aplicarea contentiilor. Astfel, pe fata interioara a dintilor inferiori se monteaza o sarmulita subtire, invizibila pentru cei din jur si cu care te vei obisnui adapta foarte rapid. Pentru dintii superiori se confectioneaza, de obicei, o gutiera subtire, transparenta, care se va purta pe timpul noptii. In acesta perioada, osul si fibrele care sustin dintii in os se vor reorganiza in jurul dintilor pentru a le stabiliza aceasta noua pozitie. Perioada in care trebuie purtate contentiile variaza de la pacient la pacient si va fi stabilita impreuna cu ortodontul.


                In final, trebuie sa stii ca nimeni nu iti poate spune cu exactitate cat va trebui sa porti aparatul dentar. In majoritatea cazurilor, problemele se rezolva dupa 1 an si jumatate – 2 ani. Perioada difera, insa, in functie de complexitatea cazului. Asadar, mergi sa stai de vorba cu un ortodont bun si stabiliti impreuna pasii.

 
Programare