ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Bucuresti

Igiena de acasa VS. igienizarea dentara profesionala. De ce una nu o exclude pe cealalta?

Igiena de acasa VS. igienizarea dentara profesionala. De ce una nu o exclude pe cealalta?
Autor: PR Red Spot

          Daca ma spal zilnic pe dinti si folosesc ata dentara, de ce trebuie sa mai merg la stomatolog pentru detartraj si periaj profesional? Este o intrebare pe care cu siguranta ti-ai pus-o macar o data in viata sau pe care i-ai adresat-o dentistului tau. Raspunsul este simplu, spun medicii. Igiena de acasa nu poate sa elimine toata placa bacteriana si resturile de alimente care raman intre dinti si in locurile greu accesibile, unde se vor inmulti si, evident, unde pot crea probleme pe care tu singur le vei depista tarziu. Asadar, igienizarea dentara profesionala este obligatorie, o data pe an sau la 6 luni, daca esti foarte constiincios. Ce presupune si cu ce difera de igiena de acasa, aflam de la dr. Cristian Irimia, medic stomatolog ABC Eurodent.


            Procedurile de igienizare dentara profesionala presupun totalitatea metodelor prin care se curata dantura, de catre medicul stomatolog, folosind ustensile si produse specifice. Mai exact, inseamna detartraj, periaj profesional si instructiuni privind regulile de igiena pe care pacientul trebuie sa le respecte acasa. Aceste sedinte nu trebuie ocolite deoarece, neindepartate la timp, placa bacteriana si tartrul duc la aparitia cariilor, a gingiviei si chiar a parodontopatiilor.


            Bun, dar de ce avem nevoie de detartraj daca ne spalam pe dinti dimineata si seara? Ei bine, pentru ca periajul nu este suficient atunci cand ai de-a face cu placa bacteriana. In plus, daca tehnica de periaj nu este cea recomandata de stomatolog, rezultatele nu vor fi cele pe care le asteptam. Ce inseamna asta? Ca pe suprafata dintilor se depune o matrice lipicioasa care, impreuna cu bacteriile din saliva si cu resturile alimentare, formeaza placa bacteriana. Neindepartarea acestei placi si mentinerea ei favorizeaza aparitia tartrului, o placa bacteriana mineralizata, intarita de mineralele si sarurile din saliva si din alimente.


            De asemenea, ata dentara trebuie sa fie folosita dupa fiecare masa pentru a indeparta resturile alimentare. Realitatea este, insa, ca putini dintre noi fac asta. Fie din comoditate, fie pentru ca spatiul in care ne aflan sau timpul nu ne permite sa folosim ata dentara. In acest moment insa, bacteriile incep sa isi faca de cap. Mai exact, in urmatoarele 2 ore, resturile alimentare, in contact cu saliva, incep sa actioneze si sa formeze placa bacteriana. 48 de ore mai tarziu, aceasta incepe sa se intareasca, iar in 10 zile se transforma in tartru, imposibil de eliminat acasa. In situatia de fata, este clar ca ai nevoie de o igienizare profesionala pentru a nu permite aparitia complicatiilor despre care vorbeste dr. Cristian Irimia.


            Odata ajuns in cabinet, stomatologul iti va propune un detartraj, fie manual, fie cu ultrasunete, cu scopul de a desprinde tartrul de pe dinti si de a scapa de placa bacteriana. Urmeaza apoi periajul profesional. Acesta se realizeaza cu o periuta rotativa din cauciuc, montata la unghi de 45 de grade, si cu o pasta de periaj profesionala, mai abraziva si cu putere mai mare de curatare. La final, medicul iti va spune ce reguli de igiena trebuie sa respecti acasa. Atentie, tehnica de periaj poate sa difere de la persoana la persoana, in functie de problemele pe care le ai.


            Asadar, igiena orala facuta acasa trebuie completata periodic cu cea facuta in cabinetul stomatologic, insa asta nu inseamna ca cea din urma o exclude pe cea dintai. Dimpotriva! Pentru ca rezultatele obtinute in urma detartrajului si periajului sa dureze cat mai mult si pentru a evita aparitia cariilor si a gingivitei, trebuie sa ai mare grija cum iti intretii dintii acasa. Respecta sfaturile pe care ti le da stomatologul si o sa vezi ca dantura ta va arata impecabil, iar tu vei zambi cu incredere.

 
Programare