ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Igienă Igienă Bucuresti

Sinus lift. Cand si de ce este recomandata inaintea implantului dentar

Sinus lift.  Cand si de ce este recomandata inaintea implantului dentar
Autor: PR Red Spot

 

            Am vorbit in nenumarate randuri despre implanturile dentare, ce tipuri sunt recomandate, la ce trebuie sa fii atent inainte de interventie, care sunt riscurile, precum si regulile pe care trebuie sa le respecti dupa. Existasi situatii in care inserarea implantului nu se poate realiza imediat si este nevoie de interventia medicului chirurg pentru a pregati locul pentru implant. Una dintre aceste situatii este aceea in care pacientul are o cantitate insuficienta de os. Cum se rezolva astfel de cazuri si de ce este important ca aceasta interventie sa fie facuta de un specialist cu experienta in domeniu, aflam de la dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog cu competenta in chirurgie.

            Cu cat trece mai mult timp de la extractia dintelui natural, cu atat osul in care acesta era pozitionat incepe sa isi piarda din densitate, iar sinusurile, acele cavitati pline cu aer din interiorul maxilarului superior, se maresc. Astfel, ajungem la o situatie in care inserarea implantului ar fi fara succes, deoarece surubul nu ar avea suficient suport osos in care sa se fixeze. Din fericire, exista o interventie complexa ce rezolva astfel de probleme. Se numeste sinus lift si presupune aditia de os in maxilar, in zona molarilor si a premolarilor. Este o procedura delicata, care necesita multa atentie si precizie, dar care face diferenta dintre un implant reusit si respingerea acestuia, spune dr. Bilal Takouzli.

            Procedura de sinus lift se face, asadar, inainte de inserarea implantului dentar, doar daca este cazul. Medicul isi va da seama de acest lucru analizand radiografia, iar ulterior va decide daca este nevoie de sinus lift intern sau extern.

            Prima varianta este recomandata atunci cand resorbtia osului si expandarea sinusului este minima si implica o aditie de os minima, de aproximativ 1-2 mm. Interventia se face printr-o incizie pe zona de mijloc a osului si indepartarea gingiei de pe osul de sub sinus. Dupa aditia osoasa, stomatologul poate face si inserarea implantului dentar, in aceeasi sedinta, daca suportul osos este suficient de gros pentru a suporta surubul. In caz contrar se asteapta intre 7 si 9 luni pana la formarea osului matur.

            Sinus liftingul intern este tehnica cea mai frecvent folosita in cazurile in care se doreste augmentarea sinusala in cazul resorbtiilor mari. Incizia se face dinspre obraz, creandu-se o fereastra in os pentru a se ajunge la membrana sinusala si a realiza aditia de os. Inserarea implantului nu se poate face in cadrul aceleiasi sedinte, ci abia dupa 8 luni.

             Osul folosit pentru augumentare poate fi natural, recoltat din diferite zone ale corpului pacientului, sau artificial, folosindu-se anumite substante care inlocuiesc osul uman.

             Nu doar pare o interventie complicata, chiar este, motiv pentru care este foarte important sa nu te lasi pe mana oricarui medic pentru ca riscurile sunt ridicate. Se intampla destul de frecvent ca membrana sinusala sa fie perforata in timpul procedurii de sinus lift, ceea ce permite accesul microbilor in cavitatea orala si favorizarea dezvoltarii infectiilor. Doar un medic cu pregatire poate lua cea mai buna decizie in acest moment, astfel incat sanatatea sa nu iti fie pusa in pericol. Alte complicatii care pot sa apara sunt infectiile, hematoamele, durerea postoperatorie, sinuzita sau chiar esecul interventiei de aditie osoasa.

             Dupa interventie, trebuie sa urmezi intocmai sfaturile medicului specialist in chirurgie dentara. Nu ai voie sa iti sufli nasul timp de 3 saptamani sau sa stranuti cu gura inchisa si trebuie sa urmezi tratamentul indicat pe reteta, fara sa il intrerupi sau sa il modifici.

            Informatiile de mai sus nu trebuie sa te sperie, insa. Daca gasesti specialistul potrivit, totul ti se va parea foarte usor, iar la final iti vei atinge scopul: acela de a te bucura de un zambet complet functional si sanatos.