ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Igienă Igienă Bucuresti

Ce se intampla in organismul tau atunci cand pierzi un dinte

Ce se intampla in organismul tau atunci cand pierzi un dinte

 

            Dantura este unul dintre cele mai complexe aparate ale corpului uman. Chiar daca, la o prima vedere, pare simplu, in realitate, aparatul dento-maxilar are miscari si tensiuni continue, iar orice perturbare, precum disparitia unui dinte, duce la o serie de probleme cu evolutie rapida. Asadar, atunci cand pierdem un singur dinte si avem impresia ca nimic rau nu se poate intampla, caci functiile vor fi preluate de ceilalti, ne inselam amarnic. Ce se intampla, de fapt, care sunt schimbarile care au loc si cum ne afecteaza, aflam de la dr. Bilal Takouzli, medic ABC Eurodent cu competenta in chirurgie.

            Imediat dupa ce un dinte este pierdut, latimea osului poate sa scada cu pana la 25% doar in decursul unui an, motivul fiind acela ca orice os din corpul uman are nevoie de stimulare permanenta. La fel se intampla si cu oasele de la nivelul cavitatii bucale. Atunci cand nu mai este stimulat de radacina naturala a dintelui, prin masticatie si ocluzie, are loc fenomenul de resorbtie osoasa, ce se manifesta atat prin pierdere in volum, cat si prin pierderea in densitate. Astfel, vor aparea probleme estetice si functionale tot mai grave, pe masura ce trece timpul, spune dr. Bilal Takouzli.

            Asadar, golul lasat de pierderea unui dinte afecteaza atat sanatatea pacientului, cat si confortul. Primele semne care apar imediat dupa extractie sunt inclinarea dintilor vecini, acestia avand tendinta de a se sprijini pe cel de langa, ingreunand astfel si inserarea unui viitor implant dentar. De asemenea, ei pot cobori in gingie, profitand de spatiul liber, lasat de radacina dintelui extras. Migrarea acestora nu doar ca provoaca modificari estetice evidente, dar duce si la aparitia pungilor gingivale, greu de igienizat, si care duc treptat la aparitia parodontopatiilor. Evident, in acest timp vor aparea si dureri cauzate de infectiile provocate de resturile alimentare adunate in gingie. Totul culmineaza cu resorbtie osoasa sau mobilitatea si pierderea altor dinti, afectati de paradontoza.

            In plus, atunci cand pierzi un dinte, se modifica si muscatura. Inca un motiv de stres pentru articulatia temporo-mandibulara, care va incepe sa doara, apar zgomote in timpul masticatiei si blocaje articulare. Desi pare ciudat, pot sa apara chiar modificari ale vocii sau leziuni pe limba.

            In unele situatii, extractia dintelui nu poate fi evitata, mai ales daca pacientul a ajuns prea tarziu la stomatolog. Dar situatiile expuse mai sus pot fi evitate daca se intervine cat mai repede dupa ce dintele a fost scos. Cea mai eficienta varianta este aceea a implantului dentar, acel surub din titan, material bio-compatibil, ce inlocuieste perfect radacina dintelui. Astfel, cei de langa nu mai au unde sa se deplaseze, estetica nu are de suferit, si nici masticatia. In cazul in care inserarea nu are loc in scurt timp de la extractie si osul alveolar isi pierde din volum si densitate, cel mai probabil va fi nevoie si de aditie osoasa.

            Asadar, cu cat se intervine mai repede asupra spatiului lasat liber de pierderea unui dinte, cu atat problema nu avanseaza, iar costurile sunt mai mici. Lesne de inteles ca, daca este vorba despre mai multi dinti lipsa, toate complicatiile prezentate mai sus vor fi mult mai grave, dureroare si mai greu de tratat. Mergi la control o data la 6 luni si nu va trebui sa ai de-a face cu astfel de probleme.