ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de urgență Medicină de urgență Bucuresti

De ce sa iti aduci copilul la dentist

De ce sa iti aduci copilul la dentist
Autor: PR Red Spot

 

30% dintre copiii care ajung intr-un cabinet stomatologic o fac din cauza durerii. Iar surpriza medicilor, atunci cand ii consulta, este ca multi nu au trecut niciodata pe la dentist pentru a-si verifica dantura. Din pacate, unii parinti sunt de parere ca dintii temporari nu sunt importanti pentru ca oricum cad si vor fi inlocuiti. O conceptie total gresita caci, asa cum vom vedea in continuarea acestui articol, dintii de lapte au un rol foarte important in dezvoltarea corecta a copilului tau. Dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog in clinicile ABC Eurodent, ne explica de ce trebuie sa avem mare grija de dantura copiilor nostri.

 

Primii dinti incep sa erupa dupa ce copilul implineste 6 luni, iar ultimii pot sa apara chiar si dupa varsta de 3 ani. Apoi, intre 6 si 12 ani, dintii de lapte coexista cu cei definitivi, iar daca primii sunt cariati, bacteriile ii pot distruge si pe cei cu care ar trebui sa ramanem, teoretic, toata viata. De asemenea, si gingiile pot fi afectate de aceleasi bacterii, iar consecintele sunt grave pe termen lung, spune dr. Bilal Takouzli.

 

Dintii de lapte au un rol important in dezvoltarea copilului tau. In primul rand, asigura o nutritie sanatoasa prin masticatia corecta. Daca gura copilului este inflamata din cauza cariilor, dintilor lipsa sau a gingiilor inflamate, acesta poate refuza sa manance sau va accepta numai acele mncaruri sau lichide pe care le poate consuma fara prea multa durere.

 

Apoi, dintii ajuta la vorbire. Fara o dantura sanatoasa, copilul va avea greutati in formarea cuvintelor si va pronunta cu dificultate. Un alt rol important este in dezvoltarea normala a maxilarului si a muschilor faciali, tot prin masticatie si vorbire. De aici rezulta si o infatisare placuta. Si nu in ultimul rand, dintii temporari pregatesc spatiile pentru cei definitivi si asigura pozitionarea lor corecta. Daca un dinte de lapte se pierde prea devreme din cauza cariilor, dintele permanent nu mai are dupa ce sa se ghideze cand erupe, iar pozitia lui va fi gresita.

 

Pentru a evita orice fel de probleme si pentru ca cel mic sa se bucure de o dantura sanatoasa, fara dureri si fara inestetisme, trebuie sa respectam intocmai sfaturile stomatologului. Vizita la cabinettrebuie sa aiba loc de la aparitia primilor dinti. Indicat este sa iti aduci copilul la stomatolog in jurul varstei de 1 an si jumatate. Nu, nu este prea mic. Dimpotriva, este varsta la care devine tot mai curios, iar orice interactiune noua este interesanta. Astfel, medicul vaputea sa analizeze felul in care cresc dintii, va observa daca sunt probleme si iti va arata cum se face periajul in aceasta perioada. De asemenea, iti va recomanda si pasta de dinti potrivita si te va sfatui si in privinta folosirii atei dentare.

 

Asadar, oricat de mici ti s-ar parea dintii, trebuie sa stii ca igiena orala de la cele mai fragede varste este esentiala in dezvoltarea corecta a danturii copilului tau, dar si a intregului organism. Cauta un medic bun, care sa aiba rabdare cu copiii si care sa poata interactiona cu ei, asa incat nici cel mai mic gest sa nu ii sperie.