Abuzul de alcool predispune femeile tinere la creșterea riscului cardiac

©

Autor:

Abuzul de alcool predispune femeile tinere la creșterea riscului cardiac
Un studiu prezentat la Sesiunea Științifică Anuală a Colegiului American de Cardiologie a evidențiat riscurile consumului de alcool asupra sănătății inimii, în special la femeile tinere și de vârstă mijlocie. Analizând datele a peste 430.000 de persoane, cercetarea a descoperit că femeile care consumă opt sau mai multe băuturi alcoolice pe săptămână prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta boli coronariene în comparație cu cele care consumă mai puțin. Riscul a fost cel mai mare în rândul persoanelor care practică consumul episodic excesiv de alcool, cunoscut și ca "binge drinking", iar legătura dintre alcool și bolile de inimă pare a fi deosebit de puternică la femei.
Studiul a inclus adulți cu vârste între 18 și 65 de ani și este unul dintre cele mai mari și mai diverse studii de până acum care examinează legăturile dintre consumul de alcool și bolile de inimă. Rezultatele studiului sunt deosebit de relevante, în contextul în care atacurile de cord și alte forme de boli de inimă sunt în creștere în rândul populațiilor mai tinere din SUA, iar consumul de alcool și binge drinking-ul au devenit mai frecvente în rândul femeilor decât în deceniile anterioare.

Cercetătorii au ajustat datele pentru a ține cont de vârstă, activitate fizică, fumat și alți factori de risc cardiovasculari cunoscuți. În urma analizei, s-a constatat că incidența bolilor coronariene crește odată cu nivelurile mai ridicate de consum de alcool. Femeile cu un consum ridicat de alcool au avut un risc cu 45% mai mare de boli de inimă comparativ cu cele cu un consum scăzut și cu 29% mai mare comparativ cu cele cu un consum moderat. Diferența a fost cea mai mare în rândul persoanelor din categoria binge drinking; femeile din această categorie au fost cu 68% mai predispuse să dezvolte boli de inimă comparativ cu femeile cu un consum moderat. Bărbații cu un consum ridicat de alcool au avut un risc cu 33% mai mare de a dezvolta boli de inimă comparativ cu cei cu un consum moderat.

Rezultatele studiului subliniază importanța includerii consumului de alcool în evaluarea riscului de boli de inimă și în eforturile de prevenire. Deși alcoolul a fost asociat cu creșterea tensiunii arteriale și cu schimbări metabolice legate de inflamație și obezitate, femeile procesează alcoolul diferit față de bărbați, ceea ce poate contribui la riscurile mai mari observate.

Limitările studiului includ tendința oamenilor de a subraporta consumul de alcool, ceea ce înseamnă că studiul oferă probabil estimări conservatoare ale riscului de boli de inimă asociat cu consumul de alcool. Cercetările suplimentare ar putea ajuta la determinarea strategiilor optime pentru screeningul consumului de alcool în clinici și discuțiile despre riscurile consumului de alcool între pacienți și medici. Este esențial ca alcoolul să fie considerat un factor important în evaluările de sănătate de rutină, având în vedere impactul său semnificativ asupra sănătății cardiovasculare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-03-2024 | creare: 29-03-2024 | Vizite: 346
Bibliografie
Study links heavy drinking to increased heart disease risk in young women, link: https://www.news-medical.net/news/20240328/Study-links-heavy-drinking-to-increased-heart-disease-risk-in-young-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura dintre alcool și tensiunea arterială?
  • Consumul excesiv de alcool ar putea crește riscul de demențe precoce
  • Care sunt consecințele unei extra porții de băuturi alcoolice?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum