ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Iasi

Stigmatul obezității în contextul COVID-19

Stigmatul obezității în contextul COVID-19
Autor: ND Mihaela Acasandrei

În ultimul timp se discută intens, în special în presa internațională, relația dintre obezitate și infecția COVID-19, studiile efectuate și recomandările care au rezultat. Opiniile, chiar și cele avizate, variază de la fat-shaming, stigmatizarea obezității, practicarea unor atitudini negative față de persoanele cu obezitate, la normalizarea obezității și cât de dăunătoare poate fi acest tip de gândire în unele circumstanțe.


Ambele atitudini sunte extreme și aduc prejudicii, în primul rând persoanelor care ar trebui să beneficieze de tratament. În loc, acestea sunt judecate și excluse de societatea cu cerințe imposibile, atât de adânc încorată în standardele nerealiste de frumusețe, conform cărora valoarea unei persoane este stabilită în funcție de numărul kilogramelor, mărimea corpului.


Este important să facem diferența între boală (care are 2 componente majore, boala masei de țesut adipos + adipozopatia) și încadrarea rigidă în categoriile indicelui de masă corporală, corelată în mod eronat cu o serie de prejudecăți dăunătoare.


Într-adevăr, în cazul unei persoane care suferă de obezitate și COVID-19, este iresponsabil să pretinzi reducerea greutății „în timp util” pentru a nu fi inclus în categoria cu prognostic rezervat al infecției.


Nici măcar nu este acesta obiectivul pentru care se studiază aceste asocieri.


Conform ghidurilor medicale „tratamentul pacienților cu probleme de greutate se adresează tuturor dimensiunilor bolii, mai exact urmărește tratarea atât a disfuncției adipocitare (adipozopatiei), cât și a excesului de țesut adipos sau mai precis, a bolii masei de țesut adipos.
Prin urmare, orice intervenție în vederea managementului obezității are printre obiective: - ameliorarea stării de sănătate a individului, implicit controlul complicațiilor obezității, - creșterea calității vieții, - controlul și optimizarea greutății corporale, respectiv a compoziției corporale.” Iar aceste obiective să fie atinse înainte de a contracta virusul SARS-Cov-2 în cazul în care acest lucru se întâmplă.

 

Rolul acestor studii nu este cel de a arăta cu degetul, de a adânci suferința unui om, ci de a identifica nevoia, ulterior de a dezvolta și implementa politici de sănătate publică coerente și practici nutriționale accesibile pentru managementul acestei boli, deseori ignorate, uitate sub umbrela esteticului și prin urmare considerată „opțională”, un „moft”, a fi tratată.


Nu trebuie să ne fie frică să vorbim despre obezitate, ci să o facem umili și empatici în fața unei patologii atât de complexe despre care cunoaștem atât de puține.

 
Programare