ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Iasi

Cum funcționează un program de nutriție pentru scăderea în greutate?

Cum funcționează un program de nutriție pentru scăderea în greutate?
Autor: ND Mihaela Acasandrei

A slăbi este ușor, ai reușit asta de atâtea ori. Însă menținerea rezultatelor este adevăratul obiectiv al intervenției nutriționale. O dată și bine.

 

Restricția calorică severă, nu mănânci după ora 18, omiterea micului dejun, excluderea surselor de carbohidrați, dieta ketogenică, dieta Rina, dieta daneză. Toate sunt metode prin care se poate obține scăderea în greutate. Dar pot fi ele menținute toată viața? Sunt ele sigure pentru tine? Țin cont de afecțiunile preexistente? Și cel mai important, te învață ce să faci atunci când dieta s-a terminat? Există viață după dietă?

 

Răspunsul este clar: NU.

 

Cum te poate ajuta un program personalizat de nutriție să ai o greutate sănătoasă, iar rezultatele obținute să persiste pe termen lung?

 

  • În primul rând, rezultatele se obțin treptat, alternând perioade de slăbire activă și de platou. În etapa de menținere apare adaptarea corpului la faptul că are mai puțină grăsime decât a fost el obișnuit. Țesutul gras (adipos) nu este un țesut inert, doar cu rol de stocare a energiei sub formă de grăsime. El înseamnă mai mult decât celule adipoase și include vase de sânge, celule limfatice, celule cu rol în modularea imună.
  • Pe lângă beneficiile metabolice, acest lucru va asigura însușirea obiceiurilor și comportamentelor alimentare sănătoase, care vor garanta menținerea greutății obținute pe termen mediu și lung.
  • Rezultatele apar în timp. Mai exact eficiența unui astfel de plan nutrițional se observă la cel puțin 2-3 luni de la inițiere. Iar pentru cele mai bune rezultate se recomandă ca durata lui să fie minimum 6-9 luni, în funcție de complexitatea cazului, obiectivele stabilite și preferința personală. Nu se întâmplă ca în reclamele de pe internet cu 7 kg pierdute în 10 zile, dar e pe bune.

 

Un nutriționist nu are rolul de a scădea în greutate oamenii, ci de a-i ajuta să devină mai sănătoși. De aceea, atunci când evaluez rezultatele unei intervenții nutriționale, pe lângă cifrele afișate de cântar/analizator compoziție corporală, clienții se bucură cel mai mult de:

  • libertatea pe care au dobândit-o odată cu optimizarea greutății,
  • pot consuma alimente pe care le evitau în trecut din frica de a nu se îngrășa,
  • sunt mai relaxați în preajma mâncării asupra căreia înainte aveau impresia că nu pot să-i reziste 
  • au o stimă de sine considerabil crescută,
  • au un nivel ridicat de energie și au un randament intelectual mult îmbunătățit
  • aud frecvent faptul că preocuparea pentru mâncare este mai redusă, astfel reușesc să se ocupe mai bine să se organizeze pe plan profesional, personal
  • analizele sunt mult îmbunătățite, afecțiunile existente bine controlate (remisia diabetului zaharat, a steatozei hepatice sunt printre cele mai satisfăcătoare rezultate).

Dacă dorești să afli cum se desfășoară un astfel de program de nutriție, te rog să îmi scrii și hai să ne cunoaștem.

 

Mihaela Acasandrei

Nutriționist Dietetician, educator în diabet, specialist în managementul obezității

 
Programare