ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Iasi

Merg la nutriționist doar dacă vreau să slăbesc?

Merg la nutriționist doar dacă vreau să slăbesc?
Autor: ND Mihaela Acasandrei
Accesați fișierul [format pdf]

În primul rând doresc să explic ce înseamnă „nutriționist” și cum alegi specialistul în nutriție.

 

Există multă confuzie în ceea ce privește termenul de nutriționist. Sunt multe persoane care emit opinii în domeniul nutriției fără a deține obligatoriu calificări în acest sens - coach, tehnicieni nutriționiști, antrenori personali, pasionați de nutriție.

 

Însă nutriția este o știință, nu o opinie. Astfel, în cadrul Universităților de Medicină și Farmacie din țară există de peste 10 ani specializarea Nutriție și Dietetică, 3 ani licență și 2 de master. Absolvenții sunt nutriționiști-dieteticieni, care se ocupă cu partea preventivă și curativă a nutriției, ca ramură a medicinei:

 

Nutriționist

Componenta nutriției este utilă în optimizarea alimentației pentru o viață sănătoasă, în absența bolii. Presupune educația comunitară și individuală în vederea însușirii obiceiurilor alimentare sănătoase și a bazelor nutriției pentru susținerea unui stil de viață echilibrat, implicit în situații fiziologice particulare: preconcepție și sarcină, diversificare, alimentația copiilor și adolescenților, nutriția adultului și a vârstnicilor.

 

Dietetician

Deși din reflex te gândești la ultima dietă de slăbit pe care ai urmat-o, află că în acest caz, prezența cuvântului „dietă” în titulară face referire la dietetica de specialitate în afecțiuni cronice și acute. Sau terapia medicală nutrițională (TMN). 

 

Termenii nutriționist și dietetician sunte interșanjabili. Însă reține că dieteticianul este și nutriționist, dar nutriționistul (tehnicianul nutriționist, de exemplu) nu este dietetician, prin urmare acesta nu poate prescrie planuri alimentare dacă sunt prezente boli sau condiții medicale. Și țin să precizez că obezitatea, caracterizată printr-un exces de grăsime, respectiv dislipidemia (colesterolul crescut, mai exact valorile LDL-colesterolului ridicare, a HDL-colesterolului scăzute sub limita normală, trigliceridele crescute) sunt afecțiuni metabolice. Prin urmare intră în sfera dieteticianului.

 

Mergi la nutriționist doar dacă vrei să slăbești?

Rolul nutriționistului-dietetician nu este acela de a scădea în greutate persoanele, ci de a le reda starea de sănătate sau de a le ajuta să o păstreze pe termen lung.

 

Metodele prin care obiectivele nutriționale se obțin trebuie să fie aliniate ghidurilor medicale de actualitate, să fie sustenabile - adică persoanele cărora li se adresează recomandările nutriționale să le poată respecta, să fie individualizate - să țină cont de particularitățile antropometrice, de afecțiunile preexistente, de preferințele alimentare, culturale, religioase, de buget etc.   

 

Scăderea în greutate și îmbunătățirea analizelor, remisia anumitor afecțiuni sau managementul corect al patologiilor e important să reprezinte o consecință favorabilă a recomandărilor nutriționale, implementate în siguranță, sub atenta monitorizare a specialistului în nutriție.

 

În concluzie, te poți adresa unui nutriționist-dietetician pentru numeroase motive, nu doar atunci când prezinți tulburări de greutate sau dacă ai o anumită boală. Prevenția este de primă intenție și mă bucur că un număr tot mai mare de persoane sunt preocupate de acest aspect - prevenția bolilor prin intermediul alimentației sănătoase.

 

Învață să mănânci sănătos pentru a preveni instalarea bolii sau pentru a-i întârzia/stopa progresia dacă aceasta există deja.

 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre intervenția nutrițională alături de dietetician, aștept să mă contactezi și hai să ne cunoaștem mai bine!

 

Mihaela Acasandrei

Nutriționist Dietetician, educator în diabet acreditat IDF

Specialist în managementul obezității certificat SCOPE

 

 

 
Programare