Acces mai larg la imunoterapie, grație unor noi descoperiri

©

Autor:

Acces mai larg la imunoterapie, grație unor noi descoperiri
Activarea farmacologică a proteinei p53, un antigen care intervine în prevenția formării cancerelor, mărește răspunsul imun împotriva tumorilor, arată un nou studiu. Rezultatele studiului pot contribui la dezvoltarea de noi terapii combinate care vor oferi mai multor pacienți cu cancer acces la imunoterapie.
Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia publică noi descoperiri în revista Cancer Discovery care demonstrează că activarea farmacologică a proteinei p53 mărește răspunsul imun împotriva tumorilor. Cercetătorii arată că proteina poate activa anumite secvențe din genomul uman, numite retrovirusuri endogene, în celulele canceroase, ducând la un răspuns imun antitumoral. Denumită „gardianul genomului”, datorită capacității sale de a reacționa la deteriorarea ADN-ului celular, proteina p53 este dezactivată de o altă proteină, MDM2.

„Aceasta a fost o descoperire uimitoare. Când am blocat supresorul MDM2, p53 a activat retrovirusurile endogene care au indus răspunsul antiviral și au stimulat producția de interferoni activatori imuni”, spune cercetătorul principal Galina Selivanova, profesor la Institutul Karolinska. Rezultatele au fost obținute atunci când cercetătorii au blocat MDM2 la modelele de șoarece folosind o substanță codificată ca ALRN-6924 de la compania americană Aileron Therapeutics. Creșterea răspunsului la interferon a fost observată și în probele tumorale de la doi pacienți care au luat parte la studiile clinice ale companiei privind ALRN-6924.

Imunoterapia, sau imuno-oncologia, este descrisă ca o revoluție în tratamentul modern al cancerului prin modul în care declanșează sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva celulelor canceroase. Cu toate acestea, imunoterapia nu funcționează la toți pacienții, iar prezența interferonilor ar putea fi un biomarker care poate fi folosit pentru a determina dacă imunoterapia se va dovedi sau nu eficientă. „În cazul în care putem crește nivelul de interferoni, putem, prin urmare, crește șansele ca imunoterapia să reușească.”, continuă profesorul Selivanova.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-07-2021 | creare: 07-07-2021 | Vizite: 369
Bibliografie
New cancer findings can give wider access to immunotherapy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210706084151.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic
  •