Accesul în spații verzi de la o vârstă fragedă poate contribui la asigurarea unei bune dezvoltări cognitive

©

Autor:

Accesul în spații verzi de la o vârstă fragedă poate contribui la asigurarea unei bune dezvoltări cognitive
Locuitul într-o zonă cu expunere ridicată la spații verzi poate promova dezvoltarea sănătoasă a copiilor, indică o nouă cercetare. Rezultatele evidențiază importanța fundamentală a spațiilor verzi naturale, cum ar fi copacii situați stradal, parcurile și grădinile comunitare, spun autorii.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat scorurile de dezvoltare a peste 27.000 de copii din Vancouver care au frecventat grădinița între 2005 și 2011. Cercetătorii au estimat cantitatea de spațiu verde din jurul reședinței fiecărui copil de la naștere până la vârsta de cinci ani și au evaluat, de asemenea, nivelurile de poluare a aerului cauzată de trafic și zgomot. Cercetătorii au evaluat dezvoltarea timpurie a copilăriei folosind instrumentul de dezvoltare timpurie, un sondaj completat de profesorii de grădiniță pentru fiecare copil. Instrumentul măsoară capacitatea unui copil de a îndeplini așteptările de dezvoltare adecvate vârstei.

„Majoritatea copiilor se descurcau bine în ceea ce privește abilitățile lingvistice, capacitatea cognitivă, socializarea și alte rezultate cognitive”, spune autorul studiului, Ingrid Jarvis, doctorand în cadrul departamentului de științe forestiere și conservării la Universitatea din Columbia Britanică. „Dar ceea ce este interesant este că acei copii care trăiesc într-o locație rezidențială cu mai multă vegetație și medii naturale mai bogate au arătat o dezvoltare generală mai bună decât copii care trăiau în regiuni cu mai puțin spațiu verde”.

Potrivit cercetătorilor, motivul principal ar putea fi reprezentat de capacitatea spațiilor verzi de a reduce efectele nocive ale poluării aerului și ale zgomotului, provocări de mediu despre care s-a demonstrat că afectează negativ sănătatea și dezvoltarea copiilor prin creșterea stresului, tulburări de somn și leziuni ale sistemului nervos central.

„Este nevoie de mai multe cercetări, dar constatările noastre sugerează că eforturile de planificare urbană pentru creșterea spațiului verde în cartierele rezidențiale și în jurul școlilor sunt benefice pentru dezvoltarea timpurie, cu potențiale beneficii pentru sănătate de-a lungul vieții”, spune co-autorul principal al studiului, Matilda Van den Bosch.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-10-2021 | creare: 28-10-2021 | Vizite: 284
Bibliografie
Spending time in nature promotes early childhood development, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211021121016.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce efecte are abuzul în copilărie asupra creierului?
  • Preșcolarii cu o capacitate cardiorespiratorie mai bună obțin rezultate mai bune la testele cognitive
  • Stresul, anxietatea și depresia în timpul sarcinii au impact asupra dezvoltării cognitive a copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum