Acidul hialuranic trezește celulele stem pentru a repara mușchii deteriorați

©

Autor:

Acidul hialuranic trezește celulele stem pentru a repara mușchii deteriorați

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Ottawa arată că acidul hialuronic este cheia regenerării corecte a țesuturilor musculare, întrucât acesta reprezintă un factor de control în ordinea proceselor reparatorii. Conform oamenilor de știință, pentru ca celulele musculare să fie reparate, este esențial ca celulele imunitare să pătrundă în țesuturi și să îndepărteze daunele produse înainte ca procesul de vindecare să înceapă, factorul cheie al acestei dinamici fiind reprezentat de acidul hialuronic.
Autorul principal al studiului, Jeffrey Dilworth, doctor la Spitalul Ottawa și profesor la universitatea americană, explică faptul că celulele musculare sunt pregătite de începerea proceselor de reparare a țesuturilor musculare din momentul lezării acestora, însă celulele imunitare le mențin în repaus în vederea asigurării unui interval de timp de aproximativ 40 de ore în care să poată fi realizată o curățare moleculară a zonei afectate. Acest lucru, potrivit specialiștilor, este realizat prin producerea și învelirea celulelor stem cu acid hialuronic care, odată ce devine suficient de gros, blochează impulsurile de inhibiție provenite de la celulele imunitare și, prin urmare, permite celulelor stem musculare să se trezească și să înceapă vindecarea țesuturilor lezate.

Studiul a fost realizat prin intermediul modelelor de șoareci de laborator și a țesuturilor umane, pe baza acestora cercetătorii descoperind că mecanismul de control al producției de acid hialuronic de către celulele stem musculare are la bază semnele epigenetice ale genei Has2. Kiran Nakka, doctor și asociat de-al doctorului Dilworth, afirmă că îmbătrânirea țesuturilor musculare este asociată cu inflamația cronică, slăbiciune musculară și capacitate redusă a celulelor stem de a se trezi și de a repara leziunile distrofice apărute cu vârsta. Prin urmare, acesta sugerează că, dacă se poate găsi o modalitate de îmbunătățire a producției de acid hialuronic în celulele stem musculare ale persoanelor în vârstă, țesuturile musculare ale acestora ar beneficia de o regenerare superioară celei care apare în mod fiziologic.

Autorii concluzionează evidențiind faptul că efectul regenerativ al acidului hialuronic depinde de capacitatea de producere a acestuia de către celulele stem musculare. De aceea, specialiștii analizează în prezent posibilitatea ca medicamentele ce modifică epigenetica celulelor stem să fie utilizate pentru creșterea producția de acid hialuronic.

 

sursa: Science Daily
foto: Celula stem musculară pe o fibră musculară: Când o fibră musculară este deteriorată, celulele stem (în roz) încep să producă și să se acopere cu acid hialuronic (contur verde pal). Odată ce învelișul devine suficient de gros, determină trezirea celulelor stem musculare. University of Ottawa


Data actualizare: 10-08-2022 | creare: 10-08-2022 | Vizite: 267
Bibliografie
Hyaluranic acid, a naturally occurring compound, awakens stem cells to repair damaged muscle, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220804145556.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele stem folosite pentru prima oară în regenerarea firelor de păr
  • Mai multă masă musculară necesită un aport mai mare de proteine?
  • Yoga ajută femeile în vârstă să-și conserve masa musculară
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum