Acizii grași Omega-3 reduc probabilitatea de contractare a virusului SARS-CoV-2 sau de a dezvolta forme severe de COVID-19
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică (AJCN), care a explorat rolul acizilor grași omega-3 în ceea ce privește probabilitatea contractării virusului SARS-CoV-2 și/sau riscul unor rezultate adverse ale infecției, sugerează că acizii grași Omega-3 pot oferi o protecție împotriva contractării sau a consecințelor negative ale COVID-19.
Studiul a comparat riscul de a avea un test pozitiv COVID-19, cât și de spitalizare sau deces din cauza bolii, în funcție de nivelurile de acizi grași docosahexaenoici (DHA) din sânge. Nivelul de DHA, un acid gras polinesaturat de tip Omega 3, a fost măsurat folosit spectroscopia de rezonanță magnetică nucleară (RMN), iar ulterior au fost convertite la indicele Omega-3. În funcție de variabilele analizate, analiza a inclus peste 110.000 subiecți (pentru spitalizare sau deces), respectiv aproximativ 26.600 subiecți (pentru rezultatul pozitiv al testului PCR COVID-19).
Rezultatele au indicat faptul că un consum crescut de Omega-3, reflectat printr-un nivel ridicat de DHA, a redus semnificativ riscul de contractare a virusului. Statistic, participanții cu cele mai ridicate niveluri ale indicelui Omega-3 au avut cu 21% mai puține șanse de a fi depistați pozitiv cu COVID-19, comparativ cu cei cu cele mai reduse niveluri ale indicelui. În plus, studiul a constatat că un consum ridicat de Omega-3 a îmbunătățit rezultatele clinice ale persoanelor diagnosticate cu COVID-19.
Studiul actual adaugă o altă perspectivă importantă în lupta împotriva COVID-19. În consecință, introducerea în dietă a unor alimente bogate în acizi grași Omega-3, cum ar fi somonul, tonul și sardinele, ar putea ajuta la prevenirea contractării virusului sau la reducerea riscului de complicații.
sursa: News Medical
foto: Fatty Acid Research Institute
Studiul a comparat riscul de a avea un test pozitiv COVID-19, cât și de spitalizare sau deces din cauza bolii, în funcție de nivelurile de acizi grași docosahexaenoici (DHA) din sânge. Nivelul de DHA, un acid gras polinesaturat de tip Omega 3, a fost măsurat folosit spectroscopia de rezonanță magnetică nucleară (RMN), iar ulterior au fost convertite la indicele Omega-3. În funcție de variabilele analizate, analiza a inclus peste 110.000 subiecți (pentru spitalizare sau deces), respectiv aproximativ 26.600 subiecți (pentru rezultatul pozitiv al testului PCR COVID-19).
Rezultatele au indicat faptul că un consum crescut de Omega-3, reflectat printr-un nivel ridicat de DHA, a redus semnificativ riscul de contractare a virusului. Statistic, participanții cu cele mai ridicate niveluri ale indicelui Omega-3 au avut cu 21% mai puține șanse de a fi depistați pozitiv cu COVID-19, comparativ cu cei cu cele mai reduse niveluri ale indicelui. În plus, studiul a constatat că un consum ridicat de Omega-3 a îmbunătățit rezultatele clinice ale persoanelor diagnosticate cu COVID-19.
Studiul actual adaugă o altă perspectivă importantă în lupta împotriva COVID-19. În consecință, introducerea în dietă a unor alimente bogate în acizi grași Omega-3, cum ar fi somonul, tonul și sardinele, ar putea ajuta la prevenirea contractării virusului sau la reducerea riscului de complicații.
sursa: News Medical
foto: Fatty Acid Research Institute
Data actualizare: 03-03-2023 | creare: 03-03-2023 | Vizite: 328
Bibliografie
Omega-3 fatty acids may be protective against contracting or suffering adverse outcomes of COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20230301/Omega-3-fatty-acids-may-be-protective-against-contracting-or-suffering-adverse-outcomes-of-COVID-19.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Explorarea fenomenului „happy hypoxia” la pacienții bolnavi de COVID-19
- Severitatea pandemiei COVID-19 ar putea crește pe fondul apariției unor variante ale virusului asemănătoare variantei Delta
- COVID-19: serurile convalescente, combinate cu vaccinarea, pot proteja de formele severe ale bolii determinate de varianta Omicron
- COVID-19: Ghidurile pentru bolnavii cu boală inflamatorie intestinală
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Omega 3
- Ce efecte are Omega 3 pentru creier/psihic?
- Ulei de peste?
- Omega 3(uleiul de peste)
- Omega 3
- Omega 3 chiar ajuta la creier?
- Un ulei de peste Omega 3 de calitate?