Acţiune de conştientizarea a bolii Parkinson desfăşurată în Parcul IOR din Capitală

Data publicării: 16-04-2018

O acţiune de conştientizare şi informare a publicului larg cu privire la pacienţii diagnosticaţi cu boala Parkinson s-a desfăşurat, duminică, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza" (IOR).

Alături de organizatori - "Caravana Parkie" şi compania de comunicare medicală Houston NPA - s-au aflat reprezentanţi ai Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson, majoritatea pacienţi care se confruntă cu această maladie.

Ei au oferit pliante de informare şi baloane colorate bucureştenilor care au trecut prin parcul IOR, mulţi dintre ei părinţi cu copii ieşiţi la plimbare.

Pentru a semnala dificultăţile pe care un pacient cu boala Parkinson le întâmpină în viaţa de zi cu zi, acţiunea desfăşurată sub numele "Tu împinge... şi noi tragem!" a adus în atenţie o activitate banală pentru o persoană sănătoasă, dar care devine imposibil de realizat pentru o persoană care suferă de această afecţiune - introducerea unei aţe prin gaura unui ac.

În mod simbolic, în cadrul evenimentului persoanele prezente în parc au fost invitate ca împreună cu un pacient cu boala Parkinson să introducă un fir de aţă prin gaura unui ac de mari dimensiuni amplasat pe aleea centrală de la intrarea în parcul IOR.

Pentru a marca momentul, participanţii la acţiune au făcut şi o fotografie de grup, fiind surprinşi în momentul în care eliberau spre cer baloane care aveau inscripţionate pe ele simbolul unui creier afectat de Parkinson.

"Evenimentul de astăzi este dedicat, în primul rând, Zilei Internaţionale a bolnavilor de Parkinson care se sărbătoreşte în fiecare an la 11 aprilie. Noi o sărbătorim cu un pic de întârziere datorită sărbătorilor pascale. Mesajul de astăzi este că pacienţii de Parkinson din întreaga Românie sunt legaţi unii de ceilalţi, sunt uniţi, nu sunt divizaţi, şi luptă pentru aceeaşi cauză comună, adică găsirea unui tratament împotriva bolii Parkinson", a declarat pentru AGERPRES Dan Stoian Răican preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Luptă împotriva bolii Parkinson.

El precizat că numărul bolnavilor de Parkinson din România este, la ora actuală, de 72 de mii de persoane, în baza unei statistici făcute de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe baza reţelor eliberate de către medicii neurologi cumulate la nivelul Caselor de Asigurări de Sănătate din fiecare judeţ. Răican a adăugat că la nivel mondial numărul bolnavilor de Parkinson este de şase milioane.

La rândul său, Cătălina Buzdugan a făcut pentru AGERPRES câteva precizări în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Reabilitare Neuropsihomotorie în Boala Parkinson, punctând necesitatea construirii în ţara noastră a unei clinici de recuperare.

"Am început cu un proiect care se numeşte Caravana Parkie. Numele este datorat pacienţilor cu care lucrez şi ne dorim să conştientizăm că există această boală, că avem din ce în ce în ce mai mulţi pacienţi, că nu-i recunoaştem tot timpul pe stradă, că nu ştim ce li se întâmplă. Ce ne dorim e să înfiinţăm cât mai multe grupuri de suport, să aducem cât mai mulţi medici care să lucreze cu oamenii pentru că sunt mai multe probleme, avem o echipă, nu înseamnă numai neurolog, înseamnă medic de familie, geriatru, psihiatru, urolog, psiholog, kinetoterapeut. (...)Vrem să avem cât mai multe campanii de conştientizare (...) poate o clinică de recuperare specializată pe Parkinson pentru că în acest moment nu avem în ţară acest lucru. Din punctul meu de vedere ar fi necesară pentru că nu există boală Parkinson generalizată, există bolnavi de Parkinson, fiecare reacţionează diferit la boală şi are nevoie de ajutor diferit", a declarat Cătălina Buzdugan.
Sursa: Agerpres, 16-04-2018, Vizualizari 202
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.