Activitatea fizică la 70 de ani poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă după vârsta de 80 ani

©

Autor:

Activitatea fizică la 70 de ani poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă după vârsta de 80 ani

Doar 20 de minute de exerciții zilnice de intensitate moderată efectuate zilnic la vârste înaintate (70-75 de ani) pot ajuta la prevenirea bolilor cardiace majore, inclusiv insuficiența cardiacă, după 80 de ani, sugerează o cercetare publicată în jurnalul Heart. Descoperirile întăresc maxima „mai bine mai târziu decât niciodată”, când vine vorba de exerciții fizice.
Pentru analiză, cercetătorii au utilizat date dintr-un studiu anterior, care a inclus aproape 3.100 de persoane cu vârsta de minimum 65 de ani. Evaluările inițiale, inclusiv un istoric medical detaliat, examen fizic, scanări și o baterie de teste de sânge au fost efectuate între anii 1995 și 1997, cu două evaluări suplimentare 4 și 7 ani mai târziu. La începutul studiului, femeile aveau mai multe șanse decât bărbații să aibă mai mult de patru afecțiuni coexistente, cu o prevalență mai mare a osteoartritei, osteoporozei și bolilor cronice de rinichi. Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și diabetul zaharat au fost mai frecvente în rândul persoanelor de sex masculin.

Participanții au completat chestionare cu privire la nivelurile lor de activitate fizică la fiecare moment al analizei. Activitatea fizică moderată a inclus mersul pe jos sau pescuitul, în timp ce activitatea fizică viguroasă a inclus grădinăritul, antrenamentele la sală, mersul cu bicicleta, dansul și înotul. Participanții care au efectuat activități fizice moderate sau viguroase pentru 20 de minute sau mai mult pe zi au fost definiți ca fiind activi. Cei care au înregistrat mai puțin de 20 de minute de activitate fizică pe zi au fost definiți ca inactivi.

Modificările în tiparele de activitate fizică au fost definite ca: stabil-scăzut (inactiv-inactiv), în scădere mare (activ-inactiv), cu creștere redusă (inactiv-activ) și stabil-înalt (activ-activ). Au fost, de asemenea, colectate și alte informații de bază care ar fi avut potențialul să influențeze rezultatele, precum datele cu privire la venitul gospodăriei, nivelul de studii, numărul de membri ai gospodăriei și fumatul, precum și consumul de alcool.

Majoritatea participanților au avut modele stabile de activitate fizică activă în timp. Tiparele de activitate fizică stabilă-înaltă au fost asociate cu un risc semnificativ (52%) mai scăzut de boli cardiovasculare în rândul bărbaților, comparativ cu cei cu modele stabil-scăzut. Cele mai mari beneficii păreau să apară la vârsta de 70 de ani. Riscul a fost doar marginal mai scăzut la vârsta de 75 de ani și nu mai mic la vârsta de 80-85 de ani, sugerând că îmbunătățirea activității fizice mai devreme ar putea avea cel mai mare impact.

sursa: News Medical


Data actualizare: 18-02-2022 | creare: 18-02-2022 | Vizite: 371
Bibliografie
Regular physical activity at 70 may help ward off heart disease in old age, link: https://www.news-medical.net/news/20220215/Regular-physical-activity-at-70-may-help-ward-off-heart-disease-in-old-age.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile aerobice și de rezistență, benefice pentru sănătatea creierului după 50 de ani
  • Vârsta mijlocie - perioada optimă pentru a îmbunătăți funcția cardiacă
  • Care este „doza optimă” de exercițiu fizic pentru ameliorarea sănătății cognitive la vârstnici?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum