Activitatea fizică săptămânală ar putea preveni progresia tulburărilor cognitive minore către demență

©

Autor:

Activitatea fizică săptămânală ar putea preveni progresia tulburărilor cognitive minore către demență
Potrivit unui studiu, a face sport mai mult de o dată pe săptămână se asociază cu reducerea riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer la pacienții cu tulburare cognitivă minoră. Tulburarea cognitivă minoră este o patologie care afectează memoria și gândirea. Persoanele cu tulburare cognitivă minoră au un risc de 10 ori mai mare de dezvoltare a bolii Alzheimer decât populația generală.
Rezultatele au fost publicate în revista Alzheimer’s Research.

În comparație cu persoanele cu tulburare cognitivă minoră care nu făceau sport, cele care efectuau activitate fizică moderată sau intensă pentru cel puțin 10 minute, de mai mult de o dată pe săptămână, aveau un risc cu 18% mai scăzut de boală Alzheimer. Printre cei care făceau sport de mai mult de o dată pe săptămână, persoanele cu tulburare cognitivă minoră care efectuau activități fizice de 3-5 ori pe săptămână aveau un risc cu 15% mai redus de boală Alzheimer, în comparație cu cele care făceau sport mai puțin de 3-5 ori pe săptămână.

Indivizii cu tulburare cognitivă minoră care au început să practice sport după ce li s-a pus diagnosticul aveau un risc cu 11% mai scăzut de dezvoltare a bolii Alzheimer decât persoanele care nu făceau sport deloc. Renunțarea la sport după punerea diagnosticului s-a corelat cu același risc de dezvoltare a bolii Alzheimer ca și riscul determinat de sedentarism înaintea diagnosticului sau după acesta.

Rezultatele sugerează că activitatea fizică regulată ar putea preveni progresia tulburărilor cognitive minore către boala Alzheimer. Autorii studiului recomandă sport tuturor pacienților cu tulburare cognitivă minoră. Chiar dacă aceste persoane nu fac sport în mod regulat înainte de punerea diagnosticului, studiul indică faptul că începerea unei activități fizice regulare după diagnostic poate scădea semnificativ riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer.

Studiul a inclus 247.149 participanți, dintre care 40% nu făceau sport regulat, 18% au început să practice sport după diagnosticul de tulburare cognitivă minoră, 18% au întrerupt activitatea fizică după diagnostic iar 23% făceau sport mai mult de o dată pe săptămână, atât înainte cât și după diagnostic. Până la sfârșitul perioadei de monitorizare, 8,7% dintre cei care nu făceau sport au fost diagnosticați cu boală Alzheimer, în comparație cu 4,8% dintre cei care exersau de mai multe ori pe săptămână. Dintre cei care au început să practice sport după diagnostic, 6,3% au dezvoltat boală Alzheimer, în comparație cu 7,7% dintre cei care au întrerupt activitatea fizică după diagnostic.

Este posibil că sportul regulat să crească producerea de molecule care susțin creșterea și supraviețuirea neuronilor sau care cresc fluxul sangvin la creier. Acest lucru ar putea preveni reducerea volumului creierului, care se asociază frecvent cu apariția demenței.

Una dintre limitele studiului este faptul că nu se cunoaște dacă tipul, intensitatea, durata sau frecvența activității fizice s-au modificat la participanți de-a lungul perioadei studiului. Sunt necesare mai multe studii care să evalueze durata efectelor sportului în ceea ce privește boala Alzheimer, precum și mecanismele biologice care stau la baza fenomenului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-11-2020 | creare: 18-11-2020 | Vizite: 542
Bibliografie
Weekly physical activity may help prevent mild cognitive impairment conversion to dementia: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201112103517.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Socializarea scade riscul de demență la bătrânețe
  • Aportul de colină scade riscul de demență
  • Demența poate fi încetinită, prin modificarea stilului de viață
  •