Acupunctura poate reduce simptomele sindromului intestinului iritabil, fără riscul unor efecte adverse

©

Autor:

Acupunctura poate reduce simptomele sindromului intestinului iritabil, fără riscul unor efecte adverse
Un studiu publicat în jurnalul JAMA Network Open evaluează eficacitatea acupuncturii în reducerea simptomelor sindromului intestinului iritabil (SII), folosind ca punct de plecare obiectivele susținute de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA. Potrivit rezultatelor, acupunctura ar putea reprezenta o opțiune de management sigură și eficientă pentru sindromului intestinului iritabil.
Sindromul intestinului iritabil reprezintă un grup de afecțiuni gastrointestinale inflamatorii caracterizate prin dureri abdominale recurente, asociate în general cu modificări ale frecvenței, aspectului și tipului defecației. Studii anterioare au sugerat faptul că acupunctura ar putea reprezenta o opțiune terapeutică promițătoare pentru SII, deoarece acupunctura reduce hipersensibilitatea regiunii viscerale și modulează axa abdomen-creier. Cu toate acestea, eficacitatea auto-raportată a acupuncturii în SII în ceea ce privește reducerea durerii și a numărului de scaune a fost însoțită de rate de răspuns similare la tratamentul placebo.

În cadrul studiului actual, cercetătorii au evaluat în mod preliminar caracterul practic al utilizării obiectivelor susținute de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA ca rezultat principal pentru evaluarea eficacității acupuncturii în tratamentul SII. Studiul a implicat pacienți fără antecedente de boli gastrointestinale organice din patru spitale de stat din China. Cercetătorii au fost interesați în principal de rata de răspuns după patru săptămâni de tratament, descrisă ca procentul indivizilor din studiu ale căror scoruri pentru dureri abdominale intense au fost reduse cu mai mult de 30%, cât și de numărul scaunelor. De asemenea, studiul a evaluat calitatea vieții, cât și severitatea celorlalte simptome gastrointestinale posibile în SII, precum balonarea sau diareea.

Rata de finalizare a tratamentului a fost una ridicată, de peste 90%, ceea ce indică faptul că este fezabilă utilizarea criteriilor de diagnostic Roma IV și a obiectivelor susținute de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru a evalua eficacitatea acupuncturii în tratamentul SII. Potrivit rezultatelor, rata de răspuns la tratament a fost de aproape 50% în două dintre cele trei grupuri studiate, rezultatele acestora fiind semnificativ îmbunătățite. Niciun pacient dintre cei incluși în studiu nu au suferit efecte adverse grave. Rezultatele studiului confirmă faptul că acupunctura reprezintă o opțiune de tratament sigură și practică pentru pacienții cu sindromului intestinului iritabil.

sursa: News Medical
foto: Africa Studio/Shutterstock

Data actualizare: 09-01-2023 | creare: 09-01-2023 | Vizite: 523
Bibliografie
Acupuncture could be a safe and feasible management option for IBS-D, link: https://www.news-medical.net/news/20230105/Acupuncture-could-be-a-safe-and-feasible-management-option-for-IBS-D.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O anumită bacterie din intestin se corelează cu sindromul de intestin iritabil
  • Descoperirea mecanismului care determină sindromul de intestin iritabil
  • Acupunctura poate ajuta persoanele care suferă cefalee cronică tensională
  •