ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Acupunctură Acupunctură Cluj-Napoca

Acupunctura - indicatii terapeutice

Autor: Dr. Simina Vasiloiu
ACUPUNCTURA – INDICATII TERAPEUTICE

Pe baza experientei clinice si a studiilor clinice efectuate, se considera ca tratamentul prin acupunctura este eficient intr-o paleta larga de afectiuni. O lista oficiala a afectiunilor care pot fi tratate prin acupunctura a fost cercetata in numeroase institutii de profil din intreaga lume.
Este insa important de precizat faptul ca tratamentul prin acupunctura este indicat in multiple patologii, pe diferite aparate si sisteme. Este util de precizat faptul ca indicatiile acupuncturii, precum si contraindicatiile, vor varia in functie de nivelul de pregatire si de experienta clinica a medicului. Pentru un medic acupunctor care are cunostinte temeinice, profunde in domeniu, gama de afectiuni in care acupunctura poate fi utilizata cu succes este mai mare comparativ cu o alta persoana cu abilitati diagnostice si terapeutice mai limitate.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a intocmit o Lista oficiala cu indicatiile principale ale tratamentului prin acupunctura, insa aceasta ramane deschisa, luand in considerare traditia medicala chineza, mult mai ampla din punct de vedere al indicatiilor, precum si a limitelor de varsta intre care se poate efectua tratament prin acupunctura
In anul 2008, pacienti din departamentul clinic ambulatoriu a 31 de provincii chineze au fost investigate prin metoda esantioanelor aleatorii de grup. Au fost colectate date de la 36 de spitale, pe un numar de 31858 de pacienti din ambulatoriu, prezentand un numar de 368 de patologii ale 16 sisteme/organe interne diferite. Printre acestea, erau 57 dintre cele mai frecvent intalnite patologii, 60 frecvent intalnite si 251 de boli rare. Rezultatele investigatiei au aratat ca exista in prezent 368 de indicatii clinice ale acupuncturii.
Astfel, popularizarea si promovarea indicatiilor acupuncturii ar trebui crescute.
Acupunctura este o terapie care are efecte benefice asupra mintii si corpului. Acupunctura imbunatateste calitatea vietii si te ajuta sa ai un corp mai sanatos, dupa numai cateva sedinte.
Acupunctura se foloseste cu succes in tratamentul a numeroase afectiuni, cu rezultate terapeutice deosebite (vindecare, oprirea in evolutie, ameliorare importanta). Stabilirea indicatiei de tratament acupunctic se face numai dupa un prealabil si obligatoriu diagnostic energetic, realizat de catre medicul specializat in acupunctura.
Acupunctura poate fi folosita insa si in scop profilactic, pentru mentinerea unei bune stari de sanatate.