Adoptarea unei diete bogate în leguminoase, nuci și cereale poate crește speranța de viață cu mai mult de zece ani

©

Autor:

Adoptarea unei diete bogate în leguminoase, nuci și cereale poate crește speranța de viață cu mai mult de zece ani
Schimbarea dietei tipic occidentale la o dietă optimizată, care include mai multe leguminoase, cereale integrale și nuci, precum și mai puțină carne roșie și procesată, ar putea crește speranța de viață a unui adult cu mai mult de un deceniu, sugerează un studiu de populație efectuat în SUA. Pentru persoanele în vârstă, câștigurile anticipate ale speranței de viață din astfel de modificări ale dietei ar fi mai mici, dar totuși substanțiale.
Alimentația, fundamentală pentru sănătate, reprezintă un important factor de risc pentru diferite afecțiuni de sănătate. La nivel global, peste 10 milioane de decese sunt atribuite unei alimentații nesănătoase. În studiul actual, cercetătorii au folosit meta-analizele existente și datele din studiul Global Burden of Diseases pentru a construi un model care să permită estimarea instantanee a efectului asupra speranței de viață al unei game de modificări dietetice.

Pentru adulții tineri din Statele Unite, modelul estimează faptul că o schimbare susținută de la o dietă tipic occidentală la dieta optimă începând cu vârsta de 20 de ani ar crește speranța de viață cu 10,7 ani pentru persoanele de sex feminin și 13 ani pentru persoanele de sex masculin. Trecerea de la o dietă tipică la o dietă optimizată la vârsta de 60 de ani ar putea crește speranța de viață cu 8,0 ani pentru femei și 8,8 ani pentru bărbați, iar persoanele de 80 de ani ar putea câștiga peste 3 ani, indiferent de sex.

„Înțelegerea potențialului diferitelor grupuri de alimente de a influența speranța de viață ar putea permite oamenilor să obțină câștiguri fezabile și semnificative în materie de sănătate. Cercetările de până acum au arătat beneficii pentru sănătate asociate cu grupe de alimente separate sau cu modele de dietă specifice, dar au oferit informații limitate despre impactul altor modificări ale dietei asupra sănătății”, spun autorii. „Modelul ar putea fi un instrument util pentru clinicieni și pentru factorii de decizie politică, pentru a înțelege impactul asupra sănătății al alegerilor dietetice”.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-02-2022 | creare: 10-02-2022 | Vizite: 375
Bibliografie
Changing your diet could add up to a decade to life expectancy, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220208143307.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
  •