ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Urologie Urologie Bucuresti

Scanare PET/CT

Scanare PET/CT
Scanarea de tip CT se bazează pe absorbţia în grade diferite a razelor X de către structurile examinate şi pe procesarea computerizată a datelor, cu obţinerea de secţiuni fine ce pot fi reconstruite tridimensional, reproducând imagini detaliate ale structurilor organismului.

Studiul PET începe cu injectarea intravenoasă de FDG (18fluor dezoxiglucoză) care este o substanţă similară glucozei ce se ataşează de izotopul F18. Ţesuturile active din punct de vedere metabolic sau cele cu rata de multiplicare anormal crescută (tumorile) consumă zahărul radioactiv în cantitate mult crescută. Acumularea radiotrasorului duce la emisia de radiaţii gamma care sunt transformate de computer în imagini. Aceste imagini indică zonele "fierbinţi" din punct de vedere metabolic, semnalând ţesuturile cu activitate metabolică crescută (rata de multiplicare anormal crescută) deoarece celulele canceroase consumă mai mult zahăr/energie decât alte ţesuturi sau organe.

Scanarea PET/CT combină detaliile metabolice ale unei scanări PET [activitatea celulară a tumorii, viabilitatea tumorală, etc.] cu cele anatomice oferite de o scanare CT [mărimea şi localizarea tumorii, masa, raporturi anatomice etc.], oferind o imagine mult mai precisă decât cea PET, respectiv CT, folosite separat.