ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Laborator de analize Laborator de analize Bucuresti

Prof. Dr. Eduard Apetrei: Pericolele din spatele obezităţii şi cum putem lupta sănătos pentru a o combate

Prof. Dr. Eduard Apetrei: Pericolele din spatele obezităţii şi cum putem lupta sănătos pentru a o combate
Autor: Euromedic Romania
Personalitate marcantă a cardiologiei din România, Profesor Dr. Eduard Apetrei, un important colaborator al Euromedic Romania, a acceptat să răspundă câtorva întrebări despre principalii factori care conduc la obezitate şi modalităţile sănătoase de a lupta cu această boală ce afectează din ce în ce mai mulţi români, chiar şi din categoria celor mai tineri, şi de a avea un stil de viaţă sănătos.

Care sunt cele mai frecvente cauze care duc la obezitate?

Cauza cea mai frecventa a obezitatii este alimentaţia nepotrivită, în primul rând, proportia de grasimi, dulciuri si proteime în alimentatie si bineînteles, cantitatea de alimente pe care o consumam zilnic.

De asemenea, lipsa de miscare, faptul că nu consumăm energia pe care o introducem în organism conduce la obezitate. Abia apoi, putem vorbi de factorii endocrini, în special factorii tiroidieni. Necazul este următorul: o persoană în momentul în care se îngrasă dă vina nu pe ceea ce a făcut până atunci adoptând un stil de viaţă nesănătos ci pe existenţa “glandelor”.

Mâncatul dezorganizat, în cantităţi mari, pe care organismul nu apucă să le consume, statul îndelungat la televizor sau în faţa calculatorului şi alimentaţia bogata si nepotrivită precum sandwich-uri, cârnaţi şi alte fast-food-uri... duc la obezitate.

În ziua de azi se studiează foarte mult obezitatea. Se stie astazi ca celula grasă devine celula secretoare, ea nu mai este doar o celulă de depozit. Acolo încep să se producă substanţe care afectează celelalte celule. Organismul este învăţat să accepte multe calorii, pe care le pune în acel depozit de unde nu mai ştie să le elimine. În felul acesta, se adună depozite de grăsime în diferite teritorii cum ar fi sub piele, cu diferite distributii, în ţesutul abdominal

Revenirea la normal se face cu dificultate, dar se poate reusi. Au slăbit pentru că şi-au dorit, au urmat recomandările primite. Există astazi si sisteme care micşorează stomacul prin diferite mecanisme, unele controversate, astfel încât acesta să nu mai accepte o cantitate atât de mare de alimente.

Astăzi, stresul poate fi considerat un factor ce cauzează obezitatea?

În general, omul stresat îsi găseşte ocupaţie - unii mănâncă foarte mult şi nici nu se mai uită la cantitate, în felul acesta dezvoltându-şi stomacul, având nevoie de şi mai multă mâncare.

Stresul, desigur, are multe efecte negative asupra bătăilor inimii, asupra tensiunii arteriale, dar putem vorbi şi de efecte pozitive. Într-o stare de stres potrivită, omul are performanţă, atât fizică cât şi psihică, un exemplu bun fiind sportivii, actorii dar nu numai.

Marile creaţii s-au făcut în această stare de stres moderat. Tot ce depăşeşte limita normală ne strică echilibrul.

Care sunt modalităţile sănătoase de a lupta contra obezităţii?

În cazul copiilor, recomand părintilor să nu-i înveţe să mănânce mult, să nu-i îndemne la astfel de obiceiuri. În momentul în care văd ca aceştia au tendinţa de a mânca mult, să-i controleze, să-i ajute, nu să-i pedepsească, aşa cum se întâmplă de obicei. Stilul de a educa copiii trebuie să fie adecvat fiindca acest obicei de a mânca mult porneşte din copilărie, din familie. Daca îl vede pe tatăl său că mănâncă mult, va mânca şi el mult şi pe ascuns.

Controlul aportului alimentar este esenţial împreunp cu consumul. Una este cantitatea de calorii pe care trebuie să o consume o persoană care desfăşoară activitate fizică şi alta este cantitatea de calorii pe care trebuie să o consume o persoana care stă la televizor.

De asemenea, cantitatea exagerată de alcool aduce calorii foarte multe şi, înainte de alte efecte negative, predispune la îngrăşare. O cantitate moderată de alcool este benefică, problema este când tragem linia.

Nu în ultimul rând, pe lângă obiceiurile alimentare, este foarte important efortul fizic.