ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Pneumologie Pneumologie Bucuresti

Despre nevoile pacienţilor oncologici şi accesul la investigaţii de înaltă performanţă - Vasile Barbu, preşedinte ANPP

Despre nevoile pacienţilor oncologici şi accesul la investigaţii de înaltă performanţă - Vasile Barbu, preşedinte ANPP
Autor: Euromedic Romania
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, domnul Vasile Barbu, a vorbit pentru site-ul oficial al Euromedic România despre avantajele PET/CT, cea mai avansată investigaţie medicală de diagnosticare a cancerului, dar şi despre accesul pacienţilor la investigaţiile imagistice şi problema radioterapiei în România.

"PET/CT este o investigaţie absolut necesară, ea trebuie să facă parte din latura de prevenţie a complicaţiilor unui caz de cancer. Un medic curant nu poate continua terapia corespunzătoare fără să cunoască bine ce se întâmplă după fiecare episod terapeutic. De aceea, investigaţia PET-CT este esenţială în calitatea actului terapeutic oncologic", este de părere domnul Vasile Barbu, preşedinte ANPP.

Domnule Vasile Barbu, în fiecare an sunt depistate aproximativ 75.000 de noi cazuri de cancer, iar multe dintre acestea sunt depistate în fază terminală, când şansele de recuperare ale pacientului sunt mult mai mici. Din păcate, în România, nu se pune accentul pe depistarea precoce şi, cu atât mai puţin, pe prevenţie. Cât de importantă este depistarea precoce, în special în cazul cancerului?

Arhitectura sistemului de sănătate din România nu conţine servicii medicale preventive, desi la modul declarativ toată lumea este de acord că este esenţial să avem astfel de servicii, însă, în realitate, nu avem. Cu toate că din 2014 avem pachete de servicii medicale în cadrul cărora intră şi servicii preventive, în realitate, nu s-a facut nimic în acest sens pentru că sistemul nu este făcut de aşa natură, nu permite la ora actuală motivarea furnizorilor de servicii medicale private, însă, pe de altă parte, nici pacientul nu este educat, nu cunoaşte avantajele acestor servicii preventive.

Cel mai grav este faptul că pacientul care este determinat să solicite servicii medicale preventive este obligat să plătească sume uriaşe întrucât capacitatea de decontare a CNAS pentru servicii medicale în general este scăzută. Se ştie foarte bine că doar aproximativ 12 % din piaţa de investigaţii medicale paraclinice este decontat de către CNAS, în rest este decontat de către pacient.

Practic, cu asemenea capacitate de decontare a serviciilor medicale paraclinice, sistemul de sănătate nu poate asigura partea de prevenţie pentru că acest procent se referă nu numai la prevenţie ci şi la nevoile de diagnosticare. Cum să introducem noi prevenţia atât timp cât nu avem capacitatea să decontăm serviciile de investigaţii de diagnosticare?! Prevenţia se face prin evaluarea riscului pentru fiecare individ, de regulă investigaţia trebuie făcută atât clinic cât şi paraclinic.

Medicul nu are cum să precizeze factorii de risc doar cu un stetoscop, avem nevoie de investigaţii paraclinice, de imagistică, de laborator. Iată o primă cauză pentru care nu se poate face prevenţie, o primă cauză pentru care cancerul nu este depistat precoce. În România, actul medical în cancer este foarte costisitor comparativ cu rezultatele care se obţin pentru că este manageriat foarte prost. Avem şi situatii în care, chiar dacă a fost depistat precoce, este nevoie de o succesiune de intervenţii, de servicii medicale care să prevină complicaţia şi să ducă la vindecare. În Europa sunt foarte multe cazuri de vindecare, la noi majoritatea pacientilor mor cu zile pentru că sistemul nu permite.

Cancerul ar trebui tratat individual, medicii oncologi din judeţe ar trebui să devină pentru pacientul respectiv ca un medic de familie, ar trebui să fie tratat pacientul şi nu boala. Aceşti medici nu au această capacitate.

Aveti numeroase cazuri de pacienti pe care îi reprezentaţi care se află în situaţia de a duce o luptă grea nu doar cu boala, ci şi cu sistemul. Cum vedeţi accesul pacienţilor români la investigaţii imagistice moderne de diagnosticare?

Accesul este foarte dificil şi imposibil pentru categorii întregi sociale. Este un lux, în condiţiile în care diagnosticarea precoce este foarte importantă, iar acum tehnologiile medicale pentru eficientizare au ca soluţie imagistica, care este foarte importantă pentru precizarea diagnosticului.
Fiecare cetăţean are dreptul la viaţă, are dreptul la sănătate, de aceea trebuie să utilizăm tehnologii moderne care să permită medicului să precizeze diagnosticul corect şi să-i permită acestuia să se specializeze, să nu mai practice medicina secolului trecut.

Sunt medici acum care, de multe ori, sunt nevoiţi să bâjbâie în stabilirea diagnosticului, întârziind astfel aplicarea terapiei. Este foarte important ca aceste tehnologii noi să fie utilizate pentru că oferă eficienţă. Nu trebuie să ne sperie faptul că ele au costuri mari. Au costuri mari, dar în toată cascada de evenimente în ceea ce priveşte investigarea, tratamentul şi recuperarea pacientului, această cheltuială merită. Pe întreg lanţul, aceste investigaţii vor produce economii, dar cel mai important este faptul că pacientul depistat din timp este recuperat şi nu mai este o povară pentru societate.

Care este părerea dumneavoastră despre investigaţia PET/CT, pe care Euromedic a adus-o pentru prima dată în România în anul 2008? Cât de importantă este această investigaţie pentru ca pacientul să aibă parte de tratamentul corect, ţintit, personalizat cu efecte benefice maxime asupra pacienţilor?

PET/CT este o investigaţie absolut necesară, ea trebuie să facă parte din latura de prevenţie a complicaţiilor unui caz de cancer. Un medic curant nu poate continua terapia corespunzătoare fără să cunoască bine ce se întâmplă după fiecare episod terapeutic, iar PET/CT-ul este esenţial, nu există o altă cale de a constata cu precizie care este stadiul bolii, care trebuie să fie soluţia terapeutică în continuare. De aceea, investigaţia PET/CT este esenţială în calitatea actului terapeutic oncologic.