ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Urologie Urologie Bucuresti

Noi investigatii disponibile la Affidea Fundeni: scintigrafia tiroidiana, scintigrafia paratiroidiana si scintigrafia miocardica de perfuzie

Noi investigatii disponibile la Affidea Fundeni: scintigrafia tiroidiana, scintigrafia paratiroidiana si scintigrafia miocardica de perfuzie

 

Centrul Affidea Fundeni isi extinde portofoliul de servicii medicale de diagnostic imagistic si pune la dispozitia pacientilor si medicilor trei noi investigatii de inalta performanta: scintigrafia tiroidiana, scintigrafia paratiroidiana si scintigrafia miocardica de perfuzie.

 

Scintigrafia tiroidiana

 

Scintigrafia tiroidiana este o procedura imagistica de medicina nucleara care poate depista si localiza o patologie tiroidiana nodulara sau difuza.

Indicatii clinice:

 

-Evaluarea structurii generale a glandei tiroide (crestere nodulara sau difuza a glandei tiroide) in raport cu functia acesteia;

-Corelarea palparii tiroidiene cu descoperirile scintigrafice pentru a determina gradul functional al unei nodul palpabil sau descoperit incidental printr-o procedura imagistica morfologica (ecografie, tomografie computerizata, rezonanta magnetica);

-Localizarea unui tesut tiroidian ectopic (ex. tiroida linguala, coborare incompleta a tiroidei);

-Evaluarea hipotiroidismului congenital (agenezia totala sau hemiagenezia, dishormonogeneza, coborarea incompleta a tiroidei);

-Evaluarea regiunii cervicale sau a maselor substernale in vederea confirmarii tesutului tiroidian.

Aflati mai multe detalii despre Scintigrafia tiroidiana

 

 

Scintigrafia paratiroidiana

 

Scintigrafia paratiroidiana (SP)  reprezinta  o modalitate imagistica care poate detecta si localiza glandele paratiroide modificate patologic, manifestate prin hiperparatiroidism(HP), o disfunctie endocrina cu o prevalenta crescuta in randul populatiei.

 

Hiperparatiroidismul (HP) poate fi de mai multe tipuri: primar, secundar sau tertiar. Hiperparatiroidismul primar este cel mai frecvent si poate fi cauzat de un adenom paratiroidian solitar (84%) si mai rar de o boala glandulara multipla (15%) sau un carcinom paratiroidian (1%). Hiperparatiroidismul secundar se asociaza cel mai frecvent cu o patologie renala cronica. Daca in cadrul unui hiperparatiroidism secundar o glanda paratiroida secreta autonom parathormon acesta devine hiperparatiroidism tertiar.

 

Tratamentul hiperparatiroidismului poate include rezectia chirurgicala a glandei sau a glandelor paratiroide modificate patologic. Chirurgia conventionala presupune explorarea bilaterala de rutina.  Pe de alta parte chirurgia minim invaziva (tintita) presupune un abord limitat, dar succesul acesteia depinde nu numai de un chirurg experimentat, cat si de o tehnica imagistica de inalta sensibilitate si specificitate diagnostica.

 

Scintigrafia paratiroidiana cu substractie presupune administrarea a doi radiotrasori, unul cu specificitate pentru tesutul tiroidian, cel de-al doilea atat pentru tesutul tiroidian, cat si pentru cel paratiroidian. Din substractia (scaderea) celor doua imagini rezulta tesutul paratiroidian modificat patologic. In acest fel scintigrafia paratiroidiana cu substractie poate diagnostica in plus si leziunile nodulare cu origine in glanda tiroida, care pot necesita rezectie chirurgicala concomitenta.

 

Indicatiile clinice constau in:

  • detectia hiperparatiroidismului (HP) persistent sau recurent in hiperparatiroidismul primar sau secundar;
  • imbunatatirea rezultatelor chirurgiei initiale in HP primar;
  • selectarea pacientilor cu HP primar pentru chirurgie unilaterala sau tintita, in locul explorarii bilateral conventionale a regiunii cervicale;
  • inaintea chirurgiei initiale pentru hiperparatiroidism secundar.

 Aflati mai multe detalii despre Scintigrafia paratiroidiana

 

 

Scintigrafia miocardica de perfuzie

 

Scintigrafia miocardica de perfuzie este o tehnica imagistica cu sensibilitate diagnostica crescuta care foloseste radiotrasori pentru evaluarea perfuziei la nivelul miocardului. Metoda poate preciza afectarea arterei coronare functional semnificativa si are o mare capacitate de prognostic pe termen scurt si lung.

 

Imagistica de perfuzie miocardica foloseste un preparat farmaceutic radioactiv administrat intravenos pentru a descrie distributia fluxului sangvin din miocard (muschiul inimii). Imagistica de perfuzie identifica zonele in care fluxul sangvin miocardic relativ redus se asociaza cu un proces patologic (ischemia sau necroza).

 

Imaginile de perfuzie se vor inregistra cu ajutorul tehnicilor de imagistica tomografica monofotonica prin folosirea preparatelor farmaceutice radioactive care sunt extrase si retinute la nivelul miocardului un interval de timp variabil.

 

In cazul pacientilor cu o ingustare insemnata a arterei coronare sau cu o rezerva de flux coronarian anormala vom evidentia o zona de concentratie diminuata a preparatului farmaceutic radioactiv in zona hipoperfuzata. Daca se evidentiaza o hipocaptare (acumulare redusa)  a radiotrasorului in conditii de stres mai evidenta decat in repaus, atunci cel mai probabil zona de concentratie diminuata este cauzata de ischemie (pefuzie redusa).

 

Daca insa zona de acumulare scazuta a radiotrasorului nu se schimba in repaus, comparativ cu cea de la stres, defectul este cel mai probabil o zona de necroza (cicatrice) miocardica, desi, in anumite contitii, poate reprezenta un miocard viabil (functional), hipoperfuzat.

 

In plus fata de perfuzia regionala, inregistrarea datelor miocardice de perfuzie sincronizate electrocardiografic (ECG - electrocardiograma) permite calcularea functiei ventriculare globale si regionale si evaluarea relatiei dintre perfuzie si functia ventriculara.

Aflati mai multe detalii despre Scintigrafia miocardica de perfuzie

 

 

Investigațiile sunt disponibile în Clinica Affidea Fundeni, care se află la adresa Sos. Fundeni nr. 258, Sector 2, BUCUREȘTI, iar pentru programări ne puteți suna la numărul de Call Center 021.9338.

 

Centrul de Excelenta in Oncologie Affidea Fundeni este cel mai mare centru de diagnostic imagistic de inalta performanta si medicina nucleara din Romania, oferind o gama extinsa de servicii medicale precum: PET/CT, SPECT/CT, RMN, CT, Mamografie 3D cu Tomosinteza , DXA, analize de laborator, consultatii clinice, dar si spitalizare de zi in specialitatile oncologie si neurologie.

 

Datorita tehnologiei de ultima generatie de care dispune, Affidea Fundeni a devenit Centru de Referinta al GE Healthcare in Europa si gazduieste echipe medicale din intreaga Europa care vin aici pentru a studia cele mai bune practici privind utilizarea tehnologiilor avansate ale GE Healthcare pentru diagnosticarea precoce si monitorizarea pacientilor oncologici.

 
Programare