ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Laborator de analize Laborator de analize Bucuresti

Stil de viata sanatos: Ce puteti face pentru a reduce riscul de cancer la san

Stil de viata sanatos: Ce puteti face pentru a reduce riscul de cancer la san
Stil de viata sanatos: Ce puteti face pentru a reduce riscul de cancer la san

 

Pe lângă autoexaminarea sânilor şi prezenţa la medic pentru efectuarea preventivă a ecografiei sau mamografiei, studiile au arătat că schimbările în stilul de viață pot reduce riscul de cancer de sân chiar și la femeile cu risc ridicat.

 

Limitați consumul de alcool. Cu cât consumați mai mult alcool, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta cancer la sân. Potrivit cercetărilor privind efectul alcoolului asupra riscului de cancer de sân, recomandarea generală este să vă limitați la mai puțin de o băutură pe zi, deoarece chiar și cantități mici de alcool sporesc riscul.

 

Nu fumați. Dovezile sugerează o legătură între fumat și riscul de cancer de sân, mai ales în rândul femeilor aflate la pre-menopauză. În plus, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea dumneavoastră generală este să nu fumați.

 

Controlați-vă greutatea. Supraponderalitatea sau obezitatea crește riscul de cancer de sân. Acest lucru este cu atât mai adevărat dacă obezitatea apare mai târziu în viață, mai ales după instalarea menopauzei.

 

Faceți exerciții fizice. Activitatea fizică vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă, prevenind astfel cancerul de sân. Pentru majoritatea adulților sănătoși, se recomanda cel puțin 150 de minute de activitate aerobică moderată sau 75 de minute de activitate aerobică intensă pe săptămână, precum și antrenamente de forță cel puțin de două ori pe săptămână.

 

Alăptați. Alăptarea poate juca un rol in prevenția cancerului de sân. Cu cât alăptați mai mult, cu atât va fi mai mare efectul de protecție.

 

Limitați doza și durata terapiei hormonale. Terapia cu combinații de hormoni timp de mai mult de 3-5 ani crește riscul de cancer de sân. Dacă luați un tratament cu hormoni pentru simptomele menopauzei, întrebați-vă medicul dacă nu există alte opțiuni. Ați putea să gestionați simptomele cu terapii și medicamente nehormonale. Dacă decideți că beneficiile terapiei cu hormoni pe termen scurt depășesc riscurile, utilizați cea mai redusă doză eficientă pentru dumneavoastră și continuați să vă monitorizați pe durata terapiei.

 

O alimentație sănătoasă poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer, precum și de diabet, boli cardiovasculare și atac vascular-cerebral. De exemplu, femeile care urmează o dietă mediteraneană completată cu ulei de măsline extravirgin și amestecuri de nuci au un risc mai redus de cancer de sân.

 

Dieta mediteraneană se bazează în principal pe alimente de origine vegetală, precum fructe și legume, cereale integrale, leguminoase și nuci. Persoanele care urmează o dietă mediteraneană aleg grăsimile sănătoase, precum uleiul de măsline în locul untului și peștele în locul cărnii roșii.

Ce altceva pot face?

Fiți vigilentă cu privire la depistarea cancerului de sân. Dacă observați orice modificări la nivelul sânilor, precum o nouă formațiune sau modificări ale pielii, consultați-vă medicul. În plus, pe baza istoricului personal, medicul vă va spune când să începeți să efectuați mamografii sau alte investigații necesare.