Al 15-lea transplant din 2007, cu organe de la donatori aflati in moarte cerebrala

Data publicării: 27-07-2007

Agentia Nationala de Transplant (ANT) a inregistrat, vineri, al 15-lea donator aflat in moarte cerebrala din acest an - o femeie de 52 de ani, care a decedat in urma unui accident ischemic, la Spitalul de Urgenta Floreasca.
    De la  acest donator s-au recoltate rinichii - care merg la Institutul Clinic Fundeni, la  Clinica de Transplant Renal condusa de prof. dr. Ionel Sinescu, ficatul - care va ajunge la Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic, condus de prof. dr. Irinel Popescu, pielea - care va ajunge la Clinica de Chirurgie Plastica si Reparatorie  condusa de prof. Ioan Lascar si corneea - care va merge la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Militar Central.
    Dr. Victor Zota,  directorul ANT, a declarat pentru ROMPRES ca in prezent numarul donatorilor este mai mare decat anul trecut, ceea ce reprezuinta un fapt imbucurator,  exprimandu-si speranta ca numarul donatorilor se va mentine in continuare in acelasi ritm.
    Centrul de chirurgie urologica, dializa si transplant renal din Institutul Fundeni a marcat, in urma cu aproximativ doua luni, zece ani de la primul transplant renal reusit, cu donator in moarte cerebrala, efectuat aici. Potrivit prof. dr. Ionel Sinescu, din februarie 1980, cand profesorul Eugen Proca efectua primul transplant renal in Romania, si pana in iunie 1997, la institut s-au efectuat 45 de transplanturi renale, toate de la donator viu. Dupa aceasta perioada, transplantul renal a inregistrat o evolutie constant ascendenta, astfel incat pana in iunie 2007, in zece ani, in institut s-au realizat 780 de transplanturi renale, dintre care 666 de la donatori in viata, acestia ramanand resursa principala de organe pentru donare, iar 111 transplanturi s-au efectuat cu rinichi de la donatori aflati in moarte cerebrala.
    Totodata, au fost transplantati 47 de copii, sapte dintre ei beneficiind de rinichi de la donatori in moarte cerebrala, 28 de receptori de transplant fiind diabetici. De altfel, in 1999 s-au efectuat primul transplant renal la copil cu donator in moarte cerebrala.
    Potrivit profesorului Sinescu, pe lista de asteptare pentru transplant se afla circa 700 de persoane, iar la nivelul tarii sunt aproximativ 6.500 de pacienti pe dializa care asteapta o substitutie renala. Dintre acestia, aproximativ 2.000 ar putea fi transplantabili, ceilalti fiind fie foarte varstnici, fie predispusi la diverse infectii. Specialistul a mai precizat ca doar 15% dintre cei care pot fi transplantati capata un rinichi de la un donator aflat in moarte cerebrala, restul de 85% primind rinichi de la donatori in viata. Pentru acest an, in Programul National de Transplant sunt prevazute 250 de transplanturi renale.
    De asemenea, la Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic, condus de prof.dr. Irinel Popescu, din Institutul Fundeni, sunt programate, in acest an, prin Programul National, 24 de transplanturi, dar in opinia profesorului Irinel Popescu,  numarul acestora va creste, ceea ce are o parte buna, intrucat poate se va putea obtine o suplimentare de buget, fiind vorba de bolnavi a caror viata trebuie salvata.
    Specialistul declara, in urma cu doua luni, ca pe lista de asteptare se afla 100 de persoane, iar suma alocata pentru programul de transplant se ridica la aproape 100 milioane lei, dintre care peste 50 de milioane lei sunt pentru tratamentul post-transplant. In 2006, au fost efectuate 20 de transplanturi hepatice.
Sursa: Rompres, 27-07-2007, Vizualizari 599
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.