Alba: Rata de ocupare a paturilor la SJU în martie-octombrie, mai mică cu 16% faţă de perioada similară din 2019

Data publicării: 20-11-2020

Rata de ocupare a paturilor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia a fost de la începutul pandemiei, respectiv între 1 martie şi 31 octombrie, de peste 51%, mai mică faţă de perioada similară a anului trecut cu 16%, potrivit datelor furnizate AGERPRES de către conducerea unităţii medicale, cea mai mare din Alba.

"În perioada 01.03.2020-31.10.2020, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia au fost efectuate un număr de 10.151 internări continue (de urgenţă sau programate). Rata de ocupare a paturilor în această perioadă a fost de peste 51%. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, am înregistrat o scădere a numărului de pacienţi internaţi, rata de ocupare a paturilor pentru aceeaşi perioadă a anului trecut fiind de 67%", se precizează în răspunsul transmis, vineri, de SJU Alba Iulia.

Potrivit sursei citate, pe perioada stării de urgenţă, în conformitate cu legislaţia în vigoare, au fost reprogramate internările sau intervenţiile pentru pacienţii care nu au necesitat asistenţă medicală imediată, continuând însă activitatea medicală dedicată pacienţilor cronici, care au necesitat asistenţă medicală/tratament/intervenţii a căror amânare ar fi pus în pericol starea de sănătate a acestora şi activitatea medicală adresată urgenţelor (prin Unitatea de Primire Urgenţe şi prin secţiile şi compartimentele cu paturi).

Totodată, în cadrul spitalului au fost organizate "circuite dedicate pacienţilor suspecţi COVID" care să permită realizarea unor intervenţii de urgenţă, în condiţii de siguranţă din punct de vedere epidemiologic, fără să fie necesară amânarea acestor intervenţii până la sosirea rezultatelor (Bloc operator, sală naştere, Bloc operator Obstetrică-ginecologie).

"Pe perioada stării de alertă, au existat situaţii izolate în care a fost necesară reprogramarea internărilor sau a intervenţiilor medicale, în aceste situaţii apelând la sprijinul spitalelor din judeţ pentru preluarea cazurilor care au necesitat asistenţă medicală", se mai arată în informare.

În ceea ce priveşte o posibilă temere a pacienţilor de a veni la spital, reprezentanţii SJU consideră că astfel de situaţii "nu au fost foarte dese".

Potrivit conducerii spitalului, încă din luna martie, SJU a demarat pregătirile pentru gestionarea cazurilor suspecte sau confirmate cu COVID-19, continuând furnizarea serviciilor medicale pentru pacienţii cu alte afecţiuni.

"Prioritatea noastră, încă de la începutul acestei perioade, a fost siguranţa personalului şi a pacienţilor care se adresează Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi acoperirea nevoilor de servicii medicale ale populaţiei deservite. (...). Adresabilitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a rămas foarte ridicată, atât sub aspectul internărilor de urgenţă, prin Unitatea de Primire Urgenţe, cât şi sub aspectul internărilor continue sau de zi, programate", mai arată conducerea unităţii.

Aceasta adaugă că, inclusiv pe perioada stării de urgenţă, s-a acordat "o atenţie deosebită" pacienţilor oncologici, ale căror tratamente nu au putut fi reprogramate, asigurând testarea acestora anterior tratamentului sau internării.

"Activitatea medicală şi circuitele funcţionale din cadrul spitalului au necesitat, în această perioadă, o reorganizare atentă pentru a putea asigura securitatea actului medical atât în secţiile dedicate pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, cât şi în cele dedicate pacienţilor cu alte patologii (non-COVID). Odată cu punerea în funcţiune a aparatului de testare RT-PCR şi demararea activităţii în cadrul Laboratorului de diagnostic molecular, am reuşit testarea pacienţilor care s-au adresat Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. (...). Au fost organizate zone de izolare a pacienţilor internaţi în secţiile şi compartimentele spitalului, până la primirea rezultatului negativ la testul pentru determinarea COVID-19 şi preluarea pe secţia aferentă patologiei de prezentare sau trimiterea către unul dintre spitalele COVID, în cazul rezultatului pozitiv", explică sursa citată.

În cadrul spaţiilor de izolare dedicate pacienţilor suspecţi sau confirmaţi au fost delimitate zone în funcţie de gradul de risc şi zone dedicate decontaminării (UPU, Corp clădire F pentru izolare, Secţia Boli infecţioase) dotate cu cabine de decontaminare.

Totodată, personalul medico-sanitar a fost instruit pe baza protocoalelor de lucru specifice privind echiparea, decontaminarea şi dezechiparea.

"Pe perioada internării în zonele de izolare, pacienţilor le-au fost furnizate serviciile medicale necesare, fiind organizate incluziv saloane dedicate pacienţilor critici, instabili hemodinamic care necesită asistenţă medicală de terapie intensivă", susţine conducerea spitalului.

De menţionat că, potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 555 din 2020 pentru aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, spitalul din Alba Iulia a fost desemnat ca spital de fază II, prin Secţia de Boli Infecţioase.
Sursa: Agerpres, 20-11-2020, Vizualizari 80
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.