ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Dermatologie și venerologie Dermatologie și venerologie Cluj-Napoca

Crioterapia cu azot lichid in dermatologie

Autor: Dr Albu Laura

Crioterapia este o procedura simpla si noninvaziva prin care se ingheata si se distrug leziunile de la suprafata pielii. Criogenii folositi pot fi azotul lichid (temperatura -196C) in cabinetele medicale, zapada carbonica (temperatura -78,5C) in prezent mai rar utilizata si amestecuri de gaze lichefiate (dimetileter, propan, izobutan la temperaturi de -55C) disponibile si pentru utilizare la domiciliu.

Leziunile care pot fi tratate cu ajutorul crioterapiei sunt

  • Benigne: veruci si condiloame, papiloame, keratoze seboreice, keratoze actinice, leziuni vasculare, keloizi
  • Maligne: unele tipuri de cancere de piele atent selectate

Este important ca leziunea aleasa pentru crioterapie sa fie corect dignosticata. Nu se preteaza pentru acest tratament nevii (alunitele) si melanoamele.

Cum se desfasoara tratamentul?

Nu este nevoie de nici o pregatire speciala din partea pacientului inainte de tratament.

Pentru leziunile benigne nu este necesara de obicei anestezia locala, deoarece timpii de inghetare sunt relativ scurti si implicit temperatura atinsa nu este atat de scazuta. Desi apare senzatie de intepatura sau chiar durere, acestea sunt de obicei suportabile si limitate ca durata. In cazul copiilor si a persoanelor mai sensibile se poate aplica o crema anestezica sub folie de plastic cu 30-45 de minute inainte de tratament. Azotul se aplica pe leziunea de tratat cu ajutorul unui criospray sau crioproba pentru cateva secunde sau zeci de secunde. Uneori tratamentul se repeta in aceeasi sedinta dupa ce leziunea se dezgheata. Imediat dupa aplicare pot aparea roseata si edem local, iar dupa cateva ore se pot forma vezicule care pot fi cu lichid clar sau rosiatic, hemoragic. In cateva zile se formeaza o crusta si veziulele se usuca. Crustele cad dupa 3 zile pana la 3 saptamani. Nu este necesar nici un tratament special pentru zona tratata, dar se poate aplica un pansament pentru confort. Nu expuneti zona la soare, iar dupa vindecare aplicati crema fotoprotectoare in caz de expunere la soare, pentru a scadea riscul aparitiei modificarilor de pigmentatie.

In cazul tratamentului leziunilor maligne este frecvent necesara anestezia locala, iar dupa tratament vindecarea este mai prelungita (2sapt-3luni) si rana necesita o atentie deosebita. Tot in cazul leziunilor maligne putem asocia crioterapia cu imunomodulatori sau citostatice locale.

O complicatie mai frecventa a crioterapiei este hipopigmentatia (decolorarea locala a pielii), care apare datorita faptului ca celulele cu pigment ale pielii (melanocitele) sunt sensibile la temperaturi relativ mai mari (-5 pana la -10C) fata de cele necesare pentru distrugerea leziunilor tinta. Modificarile de pigmentatie revin la normal de obicei in 6-12luni, dar uneori pot fi mai persistente.

Pot fi necesare mai multe sedinte de crioterapie pentru tratamentul unei leziuni, spatiate la intervale de 1-3 saptamani.

 
Programare