Alimentația mamei în perioada alăptării

Alimentația mamei în perioada alăptării

©

Autor:

Alimentația mamei în perioada alăptării
Unul dintre aspectele pe care mama care alăptează ar trebui să le aibă în vedere este alimentaÈ›ia sa, importantă atât pentru susÈ›inerea propriei sănătăți, cât È™i pentru asigurarea unei calități nutriÈ›ionale ridicate a laptelui matern.

Chiar dacă regimul alimentar din perioada alăptării este mai puÈ›in restrictiv decât cel din timpul sarcinii, acesta trebuie să fie în continuare echilibrat, iar unele produse trebuie evitate, pentru a limita efectele negative pe care le-ar putea avea asupra bebeluÈ™ului.

În primă fază, dacă mama nu are o nutriÈ›ie corespunzătoare, compoziÈ›ia laptelui nu va fi afectată deoarece rezervele de grăsime È™i glicogen ale organismului ei vor suplini lipsurile. Însă după epuizarea acestor rezerve, laptele va fi mai sărac din punct de vedere nutriÈ›ional.

Necesarul nutrițional al mamei care alăptează

În principiu femeile care alăptează au nevoie de 500 de calorii în plus față de cele care nu alăptează, având un necesar caloric mai crescut, între 2.000 È™i 2.500 de calorii zilnic. Multe femei sunt îngrijorate de excesul ponderal din timpul sarcinii È™i îÈ™i doresc să scape de aceste kilograme în plus, dar regimurile restrictive È™i curele de slăbire nu sunt indicate în timpul alăptării.

Se va încerca realizarea unui aport echilibrat de proteine, lipide È™i carbohidraÈ›i la fiecare masă, prin consumul de cereale integrale, fructe È™i legume proaspete È™i alimente care conÈ›in acizi graÈ™i mono È™i polinesaturaÈ›i (conÈ›inuÈ›i în ulei de măsline, peÈ™te gras, avocado, măsline, nuci, migdale, seminÈ›e etc).

Se va limita consumul de grăsimi saturate conÈ›inute de carnea grasă, laptele cu nivel crescut de grăsime È™i unt. Se interzice consumul de grăsimi hidrogenate reprezentate de margarină. Grăsimile nesaturate au un efect negativ asupra sistemului cardiovascular, favorizând la adult formarea plăcilor de aterom cu dezvoltarea aterosclerozei È™i cu creÈ™terea riscului de infarct miocardic acut.
Nu se cunosc încă riscurile lor pentru nou-născutul alimentat cu lapte ce conÈ›ine cantități mari de grăsimi nesaturate, însă ele alterează compoziÈ›ia laptelui, nefiind nutrienÈ›i esenÈ›iali pentru creÈ™tere È™i dezvoltare.

Se consumă carne slabă (de exemplu peÈ™te sau pui), care se găteÈ™te prin fierbere sau pe grătar, după ce se înlătură pielea È™i grăsimea care o acoperă (în grăsime se depozitează cel mai bine aditivii È™i alÈ›i compuÈ™i chimici dăunători sănătății).

Majoritatea alimentelor consumate de mamă ajung în laptele ei. Uneori bebeluÈ™ul poate fi mai agitat È™i plânge mai mult după ce a fost alăptat, iar mama a consumat în prealabil anumitor alimente: condimentate intens, care produc gaze intestinale etc. De aceea este important ca mama să observe aceste reacÈ›ii È™i să limiteze sau să evite consumul acelor produse.

Necesarul de vitamine al mamei care alăptează

Este recomandat ca mama să ia un supliment de multivitamine în timpul sarcinii (vitamine prenatale) pe care să continue să-l ia È™i postpartum, pentru cel puÈ›in o lună. Aceste suplimente conÈ›in cantități crescute de vitamina A, vitamina D, acid folic, calciu, fier, vitamina C, vitamina E, vitamine din grupul B (B1, B2, B6, B12) È™i zinc.

Vitaminele nu se administrează niciodată fără prescripÈ›ie medicală deoarece dozajul trebuie ajustat cu atenÈ›ie în funcÈ›ie de alimentaÈ›ia È™i starea de sănătate a mamei. Suplimentele nu vor înlocui niciodată o dietă echilibrată, fiind doar un adjuvant al acesteia.

După prima lună postpartum, se poate continua administrarea vitaminelor prenatale sau mama poate lua un supliment obișnuit de multivitamine și minerale care să conțină:

Calciu

Doza totală recomandată de calciu este de 1.000 mg pe zi, sugarul având un necesar crescut de calciu pentru a facilita dezvoltarea propice a sistemului osteo-articular È™i mineralizarea osoasă. Orice supliment de Calciu trebuie luat împreună cu vitamina D pentru a-i facilita absorbÈ›ia.

Dacă mama consumă trei porÈ›ii de alimente bogate în calciu pe zi precum lapte integral, iaurt, brânză proaspătă de vaci, cereale integrale fortifiate cu calciu, pâine integrală, soia È™i sucuri naturale asigurându-È™i necesarul zilnic de calciu din alimentaÈ›ie, nu mai este nevoie de suplimente deoarece nu trebuie să se depășească 2.500 mg de calciu pe zi, fiindcă acest exces poate duce la litiază renală, tulburări de absorbÈ›ie ale fosforului, fierului È™i magneziului precum È™i la tulburări de conducere a impulsului nervos cauzate de hipercalcemie.

Vitamina D

Este esenÈ›ială pentru dezvoltarea È™i mineralizarea oaselor, favorizează absorbÈ›ia calciului È™i reduce considerabil riscul de osteoporoză, fracturi, diabet È™i hipertensiune. Expunera zilnică la soare timp de 20 de minute asigură necesarul zilnic de vitamina D, dar este necesar un supliment nutritiv în cazurile în care mama nu se expune la soare suficient (pe timpul iernii sau la mamele cu probleme ale pielii care trebuie să utilizeze loÈ›iune cu factor de protecÈ›ie solară). Doza zilnică recomandată este de 600 de unități de vitamina D zilnic. Însă o cantitate mică din aceasta ajunge în lapte, bebeluÈ™ii neprimind o cantitate suficientă de vitamina D care să le asigure dezvoltarea normală a sistemului osos. Prin urmare, sugarii alimentaÈ›i exclusiv la sân vor primi 400 de unități de vitamina D zilnic, ca supliment nutritiv pentru prevenÈ›ia primară a rahitismului carenÈ›ial È™i prevenÈ›ia osteoartritei.

Omega 3

Se va administra un supliment cu omega 3 mamelor care nu consumă peÈ™te în cantitate suficientă. Necesarul zilnic este de 200-300 mg.

Hidratarea corespunzătoare

Hidratarea este esenÈ›ială în această perioadă, apa reprezentând 85-95% din compoziÈ›ia laptelui.  Este recomandat ca mama să bea suficiente lichide. Sucurile naturale sunt o alegere excelentă pentru această perioadă, cele mai bogate în nutrimente fiind cele obÈ›inute din fructe proaspete, fără adaos de zahăr sau îndulcitori.

Se recomandă evitarea consumului de răcoritoare carbogazoase (inclusiv apă carbogazoasă deoarece aceasta conÈ›ine mult sodiu care poate conduce la hipernatremie È™i la deshidratarea bebeluÈ™ului) È™i sucuri dulci, îmbuteliate, deoarece acestea conÈ›in o cantitate foarte mare de zahăr sau îndulcitori artificiali, alături de coloranÈ›i, conservanÈ›i È™i aditivi alimentari.
Un semn că mama este bine hidratată îl reprezintă culoarea galben-pal pe care o capătă urina. 

Consumul de pește

PeÈ™tele este un aliment esenÈ›ial în alimentaÈ›ia lăuzei, deoarece conÈ›ine acizi graÈ™i omega 3, pe care organismul sugarului nu îi poate produce, de aceea îi primeÈ™te din laptele matern. Se recomandă  consumul a 340 g de peÈ™te săptămânal, echivalentul a două porÈ›ii. Dacă mama nu preferă însă peÈ™tele, se poate opta pentru un supliment zilnic cu capsule de omega 3.

Unele mame încearcă să evite consumul de peÈ™te în timpul alăptării din cauza conÈ›inutului de mercur din peÈ™te, care este neurotoxic È™i dăunează dezvoltării sistemului nervos al sugarului. Aceste efecte pot fi evitate dacă se consumă anumite tipuri de peÈ™te care nu conÈ›in atât de mult mercur: somon, păstrăv, somn, plătică. PeÈ™tii bogaÈ›i în mercur sunt: macroul, peÈ™tele-sabie, rechinul, tonul (în special cel conservat).

Peștele este și o sursă esențială de vitamina D și aminoacizi esențiali.

Alte surse de omega 3 sunt È™i laptele, ouăle, soia, iaurtul, pâinea È™i cerealele integrale.


Evitarea consumului de alcool

Consumul de alcool pe durata alăptării este contraindicat deoarece alcoolul trece în laptele matern. Dacă totuÈ™i doriÈ›i să consumaÈ›i alcool, o puteÈ›i face ocazional, în cantități mici, după ce a avut loc alăptarea. Pentru că un pahar de bere sau vin se metabolizează È™i se elimină din organism după 2 sau 3 ore, se recomandă ca în acest timp bebeluÈ™ul să nu fie alăptat, pentru că va suge o cantitate mică de lapte È™i va deveni somnolent, adormind la scurt timp după ce a fost pus la sân (alcoolul are efect deprimant asupra sistemului nervos central).

De asemenea, mâncaÈ›i înainte de a consuma alcool È™i beÈ›i multă apă pentru a facilita eliminarea mai rapidă a alcoolului din organism, limitându-vă doar la un pahar de alcool.

Limitarea consumului de cofeină

Cofeina în exces este dăunătoare bebeluÈ™ului deoarece cantități mici din cofeina consumată de mamă trec în lapte È™i se acumulează în organismul sugarului, acesta neavând resurse pentru metabolizarea È™i eliminarea ei. Nivelurile mici de cofeină nu sunt dăunătoare, însă consumul ei în cantități mari poate duce la hiperexcitabilitate, nervozitate È™i agitaÈ›ie, cofeina  fiind un excitant al sistemului nervos central.

CitiÈ›i mai multe despre consumul de cofeină în timpul alăptării aici.

Condimentarea alimentelor

Se È™tie că gustul alimentelor pe care mama le consumă influenÈ›ează gustul laptelui. Acesta este un aspect important, deoarece obiÈ™nuirea bebeluÈ™ului cu diverse arome uÈ™urează diversificarea alimentaÈ›iei. Unii bebeluÈ™i pot fi însă sensibili la alimentele piperate È™i picante deoarece acestea pot provoca dureri epigastrice, iar mama va opri consumul lor dacă observă că bebeluÈ™ul devine irascibil. Varza, varza de Bruxelles È™i brocolli cresc nivelul de gaze È™i pot apărea durerile abdominale.

Unele alimente îi pot provoca bebeluÈ™ului alergii, care se manifestă cel mai frecvent sub formă de erupÈ›ii cutanate È™i/sau urticarie. Uneori poate apărea dispneea (respiraÈ›ie fie sacadată cu efort respirator crescut, fie o frecvență respiratorie foarte mare), alteori fecalele pot avea un conÈ›inut crescut de mucus sau o coloraÈ›ie verzuie.

Mama va urmări constant manifestările È™i comportamentul bebeluÈ™ului È™i va încerca să scoată din dietă alimentul considerat problematic pentru a vedea dacă bebeluÈ™ul se simte mai bine după eliminarea lui. Dacă problemele persistă, este necesar un consult medical, deoarece unii bebeluÈ™i pot prezenta intoleranță la lactoză, gluten sau pot avea deficite metabolice, care duc la eliminarea deficitară din organism a anumitor alimente.

Dulciurile rafinate

Acestea sunt permise în timpul alăptării, însă în cantități reduse, deoarece se preferă ca necesarul de glucide să fie procurat din alimente care conÈ›in carbohidraÈ›i complecÈ™i (amidon) precum cartofii, pâinea È™i cerealele integrale. Este cel mai bine ca glucidele simple precum glucoza, fructoza È™i galactoza să fie preluate din fructe, zilnic putându-se consuma mere, banane, portocale, kiwi, prune, caise, suc de fructe, smochine, pere, mango, ananas, struguri sau pepene. 

Concluzii

  • Este necesară urmarea unei diete echilibrate, cu alimente variate È™i cu un conÈ›inut nutriÈ›ional cât mai înalt.
  • Curele de slăbire sunt interzise pe perioada alăptării.
  • Pierderea în greutate după sarcină se va face gradat, într-un interval mai lung de timp, nu urmând o dietă restrictivă.
  • Este necesar să se includă în dietă cât mai multe alimente naturale È™i neprocesate.
  • Este indicat consumul de grăsimi nesaturate È™i acizi graÈ™i nesaturaÈ›i esenÈ›iali (acid linoleic È™i linolenic).
  • Se recomandă evitarea pe cât posibil a consumului de alimente ce conÈ›in cantități crescute de aditivi alimentari, coloranÈ›i, conservanÈ›i sau pesticide.
  • Se consumă peÈ™te bogat în acizi graÈ™i omega 3.
  • Este interzis consumul de alcool în timpul alăptării, în timp ce cafeaua È™i alte produse ce conÈ›in cofeină ar trebui consumate cu moderaÈ›ie.
  • Se recomandă o hidratare adecvată.

Data actualizare: 11-12-2019 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 78526
Bibliografie
1. Australian Breastfeeding Association, Link: https://www.breastfeeding.asn.au/
2. Eugen Ciofu, Carmen Ciofu- Esentialul in pediatrie, editura Amaltea 2002
3. Drug safety in lactation, Link:https://www.medsafe.govt.nz/profs/puarticles/lactation.htm
4. Maternal Nutrition and Breastfeeding, link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P02678
5. Nutrition for the Nursing Mother, link: https://www.cpmc.org/services/pregnancy/information/breastfeeding-nutrition.html
6. Eating fish while you are pregnant or breastfeeding, link: https://www.choosemyplate.gov/pregnancy-breastfeeding/eating-fish.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  • Sfaturi pentru alăptarea la sân
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum