Alimentatia nesanatoasa poate duce la declansarea Alzheimer, sustin specialistii de la Centrul Socodor

Data publicării: 25-03-2010

Alimentatia nesanatoasa poate duce la declansarea Alzheimer si poate influenta evolutia acestei boli, sustin specialistii, dupa ce au realizat o serie de cercetari la Centrul infiintat in comuna aradeana Socodor.
Potrivit rectorului Universitatii de Vest 'Vasile Goldis' din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, in cadrul Centrului de cercetare si tratament pentru bolnavii de Alzheimer de la Socodor, care functioneaza sub egida UVVG, se analizeaza cauzele care determina aparitia si evolutia acestei boli degenerative si care avanseaza de la o zi la alta daca nu i se aplica un tratament adecvat.
'Cercetatorii au urmarit rolul metabolismului si al alimentatiei specifice bolnavilor de Alzheimer, primele concluzii publicate deja confirmand faptul ca modul de hranire contribuie foarte mult la instalarea bolii in faze mai timpurii, dar si in modul de evolutie a bolii', a precizat profesorul Aurel Ardelean.
El a mentionat ca Centrul de la Socodor, deschis de UVVG Arad in parteneriat cu SC Terapeutica SA, are 20 de camere cu cate doua paturi, baze de tratament si agrement, bucatarie si spalatorie proprie, fiind cel dintai centru de sanatate din vestul Romaniei care se ocupa de tratamentul si studiul Alzheimer.
Intr-o singura serie, aici pot fi internati 25 de bolnavi, care sufera de aceasta maladie, durata unui ciclu de tratament fiind de 60 de zile.
'Prin faptul ca aplicam principii de socializare, de comunicare foarte intensa intre bolnavi, reusim sa readucem in memoria lor foarte multe lucruri care s-au depozitat acolo, astfel ca acesti bolnavi devin mult mai comunicativi atat intre ei cat si cu cadrele medicale cu care lucreaza, ceea ce constituie un aspect important al reintegrarii lor in viata sociala', a precizat profesorul.
El a aratat ca solicitarile de internare sunt numeroase, motiv pentru care se are in vedere dublarea, de anul viitor, a capacitatii Centrului, pentru ca ulterior sa ajunga la 80 de locuri.
Alzheimer este o boala degenerativa, care afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul, reprezentand forma cea mai comuna de declin mental sau dementa la persoanele in varsta. Aceasta maladie constituie o afectiune mai grava decat pierderea moderata a memoriei ce apare la persoanele in varsta, ea asociindu-se si cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si a abilitatii de a efectua activitatile zilnice.
Sursa: Agerpres, 25-03-2010, Vizualizari 549
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.