Alimentație

87 articole 12 Înainte ›
Regimul fără gluten: indispensabil pentru unii, inutil pentru o mare majoritate

Regimul fără gluten este esențial în boala celiacă și alergia la cereale, poate fi de ajutor în hipersensibilitatea la gluten, dar inutil și de evitat în afara acestor situații, mai ales că poate avea și consecințe nedorite. (1) Boala celiacă este o enteropatie cronică care afectează aproximativ 1% din populația gene...

Cafeaua verde - beneficii și recomandări

Cafeaua este o plantă ce aparține familiei Rubiaceae, a căror fructe sunt procesate și ulterior consumate. Cafeaua verde este un tip de cafea care se consumă sub formă unei băuturi calde. Aceasta este consumată pentru beneficiile sale asupra sănătății, deși aroma sa nu este la fel de plăcută ca în cazul cafelei prăjite. Compan...

Salamul - ce conține și cum se fabrică

Salamul reprezintă un tip de cârnat fermentat realizat din carne tocată fermentată, de vită, oaie sau de porc, la care se adaugă diferite condimente. De asemenea, carnea de gâscă, vițel sau vânat reprezintă o alegere bună pentru unii producători....

Beneficiile cerealelor integrale - de ce să le alegem

Cerealele integrale sunt alimente esențiale pentru funcționarea optimă a organismului uman, consumul lor fiind asociat cu o îmbunătățire a sănătăți cardiovasculare și digestive, dar și cu riscuri diminuate de cancer sau alte probleme grave de sănătate. Consumate cu regularitate, într-o dietă care cuprinde de asemenea fruc...

Beneficiile semințelor în alimentația zilnică - lista celor mai importante semințe

O excelentă sursă de grăsimi sănătoase, proteine, minerale și vitamine, semințele oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, consumul lor fiind asociat cu riscuri reduse de evenimente cardiovasculare sau diabet zaharat, dar și cu un nivel optim al colesterolului. Semințele sunt extrem de versatile și pot fi încorporate cu ...

Topul alimentelor care nu expiră niciodată

Numeroase alimente nu pot fi păstrate un timp îndelungat întrucat dețin un termen de expirare. Totuși, există câteva produse care nu expiră niciodată, fără nevoia de a fi conservate, congelate sau deshidratate....

Balonări supărătoare? Lista alimentelor indicate și contraindicate

Balonarea este o problemă des întâlnită ea afectând 16-30% din populație în mod regulat. Există o legătură directă între alimentele consumate și balonare. De aceea, este important să știi ce alimente pot cauza balonare, pentru a le putea evita, ce alimente poți consuma în loc precum și cel alimente aj...

Alimente care țin de foame

Suprimarea poftei de mâncare, de regulă cu scopul pierderii în greutate, poate fi obținută prin diferite modalități, inclusiv prin schimbarea alimentației sau prin introducerea în dieta zilnică a unor alimente care țin de foame. De altfel, consumul unor alimente care pot induce sațietatea (senzația de plenitudine și pie...

Listă alimente indicate în diabet

Dieta poate avea un rol major în prevenirea și gestionarea diabetului. Consumul de alimente cu un indice glicemic redus reprezintă o modalitate eficientă de a menține diabetul sub control. O serie de alimente, precum cele bogate în zaharuri sau grăsimi saturate, sunt contraindicate persoanelor cu diabet. Există, de asemenea, o lis...

Fructanul și intoleranța la fructan

Fructanul este un compus chimic prezent într-o gamă largă de alimente de la cele provenite din surse naturale la cele procesate. Acesta se găsește în cereale, fructe, legume și unele băuturi. Deși majoritatea oamenilor tolerează relativ ușor aceste surse de inulină, un tip de fibre, există unele persoane care se confruntă ma...

Riscurile alimentelor preparate la microunde

Microundele reprezintă o formă de radiații electromagnetice cu un spectru ce variază de la radiații foarte lungi la altele gamma, foarte scurte. Ochiul uman poate detecta doar o mică parte din acest spectru, respectiv lumina. Este bine de știut faptul că în natură există două forme diferite de radiații: Radiații ionizante...

Alternative sănătoase la zahăr

În mod ideal, ar trebui să renunți la zahăr sub toate formele cel puțin o perioadă. Renunțare va ajuta la reechilibrarea producției de hormoni și a glicemiei și va contribui la o stare generală de sănătate mult mai bună. Până la renunțarea complet...

Excesul de sare - riscuri pentru organism

Sarea, alcătuită în proporție de 60% din clorură și 40% din sodiu, este un conservant alimentar și un condiment folosit uzual în bucătărie. Corpul uman are nevoie de o cantitate redusă de sodiu pentru a putea menține echilibrul apei și mineralelor, dar și pentru a conduce impulsurile nervoase, contracta și relaxa mușchii, ...

Despre nivelul de arsenic din alimente - alimente bogate în arsenic și riscuri pentru sănătate

Arsenicul este un element chimic natural întâlnit în sol, apă, aer, rocă, dar și în plante și animale. Oamenii pot fi expuși și la arsenicul provenit din activități umane, precum agricultură și din surse industriale. Arsenicul poate exista în forma pură de metal gri-oțel, însă de obicei face parte di...

Mierea de albine - tipuri, beneficii, recomandări

Utilizată în trecut pentru prevenirea bolilor infecțioase și pentru reducerea simptomelor alergiilor sezoniere, mierea de albină este unul dintre cele mai sănătoase produse alimentare, cu numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. În prezent, există câteva sute de tipuri de miere de albine, fiecare cu un gust, o t...

Topul celor mai sănătoase obiceiuri nutriționale

Nu doar că „suntem ceea ce mâncăm”, dar felul în care ne alimentăm ne poate transforma la un nivel profund, prin modificarea structurii ADN-ului. Pe de altă parte, o alimentație sănătoasa contribuie la menținerea energiei pe parcursul întregii zile, la menținerea în limite normale a greutății corporale...

Consumul de vin roșu

Despre vinul roșu se vorbește de cel puțin câțiva ani. Multă lume crede că un pahar de vin roșu pe zi poate face parte dintr-o dietă sănătoasă iar cercetătorii au arătat iar și iar că un consum moderat ar putea reduce riscul apariției unor afecțiuni. Cum ar putea consumul de vin roșu să ajute sănătatea? Beneficiile pe...

Vitamina B6 – de ce este importanta si de unde o luam

Cunoscuta si sub denumirea de piridoxina, vitamina B6 este o componenta esentiala a complexului de vitamine B, cu un rol deosebit de important in mentinerea unei bune stari de sanatate. Beneficii ale vitaminei B6. Surse de vitamina B6...

Idei sănătoase pentru masa de sărbători

Sărbătorile reprezintă prilejul ideal pentru reunirea familiei, iar masa poartă un rol central pe toată perioada zilelor de sărbătoare. De cele mai multe ori, alimentele consumate în zilele festive sunt mai bogate în carbohidrați și grăsimi. Cercetările arată că majoritatea adulților consumă mâncare în exces &...

Cum se manifestă indigestia și câteva sfaturi utile

Indigestia, sau dispepsia, reprezintă un disconfort resimțit la nivelul abdomenului superior. Ea nu este o boală, ci mai degrabă o suită de simptome care includ durerea abdominală și balonarea. Simptomele indigestiei pot apărea ocazional sau chiar zilnic. (1) De asemenea, indigestia poate fi un simptom al unei alte boli din sfera digestivă...

Ce să faci dacă ai mâncat prea mult de sărbători?

Consumul exagerat de alimente în timpul sărbătorilor reprezintă un comportament frecvent întâlnit, cu efecte negative asupra întregului organism. Majoritatea evenimentelor de supraalimentare sunt raportate în zilele de sărbătoare, în cele mai multe cazuri fiind vorba doar de excese temporare. Cu toate aceste...

Dieta vegetariană la pacienții cu boală cronică de rinichi

Ce este boala cronică de rinichi? Boala cronică de rinichi este o afecțiune ce implică distrugerea structurilor normale din rinichi și incapacitatea acestora de a asigura buna funcționare a organismului. Această afecțiune este definită prin: scăderea ratei de filtrare glomerulară sub 60mL/min/1, 73m2, pentru cel puțin trei luni...

Impactul negativ al zahărului asupra sănătății

Consumul de zahăr din întreaga lume se află într-o continuă creștere, motiv pentru care se acordă o atenție suplimentară acestuia și efectelor pe care le are asupra organismului (2). În alimentație, zahărul este prezent fie în mod natural, fie sub formă de zahăr adăugat. Acesta se regăsește în mod natura...

Structura meselor - când și de câte ori ar trebui să mâncăm zilnic (recomandări oficiale)

Dacă în anii ’70 mesele acopereau 82% din alimentația zilnică, în zilele noastre în care totul este pe fugă gustările au început să prindă avânt. Un studiu din 2017 arată că gustările reprezintă 23% din alimentația zilnică. Același studiu a arătat că majoritatea oamenilor care nu lucrează î...

Balonarea: alimente de evitat și ce să adaugi în dieta ta

Balonarea este neplăcută. Deși afectează între 16 și 30% dintre oameni și poate apărea ca un simptom al unei boli, de cele mai multe ori este cauzată de consumul unor alimente. Mai jos sunt principalele alimente care duc la apariția balonării și câteva sugestii de înlocuitori. (1, 2, 3, 4) Fasole Fasolea este una di...

Studiul China

Studiul China este o carte publicată de biochimistul T. Colin Campbell și de fiul său în 2005. Volumul detaliază un studiu realizat de către cei doi și care a concluzionat că produsele animale duc la afecțiuni cronice precum diabet, boli coronariene, cancer de sân, cancer de prostată și cancer de colon. Mai mult, autorii propu...

Dieta EAT-Lancet - bună pentru oameni și planetă

Într-un editorial publicat în The Lancet, anul 2019 a fost declarat anul nutriției. Și, într-adevăr, acest anunț coincide cu lansarea a două Comisii care investighează legătura dintre sistemele alimentare, sănătatea umană și mediu. La începutul acestui an, EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health a publicat r...

Postul intermitent - tipuri și avantaje conform studiilor

Postul intermitent este o dietă care îți permite să consumi ce vrei cu condiția că respecți fereastra de alimentarea care variază de la un tip de post intermitent la altul. Mai jos sunt principalele tipuri de post intermitent precum și avantajele sale conform studiilor științifice. Tipuri de post intermitent Postul intermitent a...

Antioxidanții alimentari

Antioxidanții alimentari sunt substanțe cu acțiune antioxidantă, adăugate în compoziția alimentelor, care asigură păstrarea acestora timp îndelungat, ferindu-le de alterare (oxidare). ...

Conservanți sintetici și naturali

Procesul de deteriorare a alimentelor nu poate fi întrerupt, însă, prin intermediul conservanţilor alimentari dăugaţi în compoziţia alimentului şi prin intermediul modului de procesare termică, ambalare, depozitare şi manipulare, rata de degradare a alimentelor poate fi redusă. ...

Produsele fără gluten - indicate dacă nu ai boală celiacă?

Persoanele care nu pot tolera glutenul, o proteină care se găsește în grâu, secară și orz au nevoie să consume produsele fără gluten. Cu toate acestea, în prezent, nu mai vorbim doar de o necesitate, ci este un nou trend de a mânca sănătos. Oamenii au trecut la diete fără gluten pentru a pierde în greutate,...

Alimentele cu aport caloric negativ

Caloria, considerată o unitate de măsură pentru energie, se referă, atunci când vine vorba de nutriție, la energia pe care oamenii o obțin din alimentele și băuturile ingerate și pe care mai apoi o folosesc pentru îndeplinirea activităților fizice. Utilizate pentru măsurarea energiei stocate în alimente sau în ț...

Alimente bogate în fibre

Mulți dintre noi asociem consumul de fibre cu sănătatea digestivă. Cu toate acestea, consumul de alimente bogate în fibre alimentare poate scădea riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet, poate îmbunătăți sănătatea pielii și te poate ajuta, inclusiv, să slăbești. ...

Beneficiile ciocolatei negre și avantajele față de ciocolata cu lapte

Ciocolata neagră conține 50-90% cacao, unt de cacao și zahăr, în timp ce ciocolata cu lapte conține 10-50% cacao. Ciocolata neagră de calitate inferioară poate avea, de asemenea, grăsimi, uleiuri vegetale și culori sau arome artificiale....

Alimente ce afectează dinții și măsuri recomandate

Alimentația joacă un rol esențial în viața fiecărui om, deoarece influențează în mod direct sănătatea generală a organismului. În lipsa nutrienților esențiali, organismul uman nu poate funcționa în mod corect. Pentru ca alimentele ingerate să devină substanțe asimilabile, procesul de digestie, început p...

Regim pentru cardiaci - sfaturi alimentare importante

Regimul pentru cardiaci nu se referă doar la alimentație, ci și la stilul de viață pe care bolnavii diagnosticați cu boli cardiace trebuie să-l adopte, pentru îmbunătățirea calității vieții lor şi pentru a duce un trai normal, asemenea persoanelor sănătoase....

Cât pește trebuie să mâncăm și de ce

Fie că încerci să slăbești sau ți-ai propus să urmezi un stil de viață sănătos, peștele este unul dintre ingredientele cheie în acest proces, deoarece este o sursă importantă de acizi grași omega 3. Cu toate acestea, este important să nu îl consumi dezorganizat și să ai o idee cât mai clară despre cât...

Mercurul din pește

Deși peștele este un aliment sănătos și recomandat în orice dietă echilibrată, din ce în ce mai multe îngrijorări apar în ultimii ani privind potențialul toxic al acestui tip de carne. Informațiile sunt conflictuale în mass-media și se pare că principala îngrijorare este mercurul din pește.Majoritate...

Dieta hipoproteică - riscuri și beneficii

Dieta hipoproteică presupune adoptarea unui regim alimentar cu conținut redus de proteine. În majoritatea cazurilor, dieta hipoproteică este recomandată bolnavilor diagnosticați cu diferite tipuri de afecțiuni, precum boli funcționale hepatice, boli metabolice (precum hiperuricemia), boli de rinichi. În alte cazuri, dieta hipopro...

Ce să nu faci ca să slăbești - practici periculoase

Oamenii sunt atât de concentrați să scape de excesul de greutate, încât sunt dispuși să facă lucruri neprobate și potențial periculoase, care pot cauza probleme grave de sănătate. ...

Dieta hiperproteică - riscuri versus beneficii

Proteinele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase. Ajută la construirea și repararea mușchilor, organelor și oaselor. De asemenea, s-a dovedit că dietele bogate în proteine sunt utile pentru reducerea grăsimilor, pierderea în greutate, creșterea sațietății și a senzației de plenitudine. Cu toate acestea, dietele b...

Postul intermitent 16/8 - mănâncă doar între ora 12 și ora 20 (concluziile ultimelor studii)

Postul intermitent a devenit o modalitate populară de pierdere în greutate și de a te simți mai sănătos. Una dintre tipurile de post intermitent, metodata 16/8 se bazează pe un aport alimentar de opt ore, urmat de o perioadă de restricție alimentară de 16 ore. Majoritatea oamenilor aleg să sară peste micul dejun și să consume pri...

Alimentele care îngrașă cel mai tare (și de ce)

În efortul de a identifica alimentele care au cea mai mare probabilitate de a provoca o creștere în greutate, cercetătorii de la Universitatea Harvard au analizat obiceiurile și dietele a peste 100.000 de persoane care nu sunt obeze pentru a determina alegerile care determină creșterea în greutate....

Alicina

Atunci când tai sau zdrobești usturoiul, acesta dezvoltă o componentă numită alicină. Găsită sub formă de suplimente alimentare, alicina are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale, potrivit University of Maryland Medical Center (UMMC). ...

Cele mai bune lactate

Dacă produsele lactate sunt sănătoase sau nu, reprezintă un subiect controversat. Pe de o parte, există o istorie îndelungată a laptelui care susține beneficiile acestuia pentru sănătatea oaselor și a dinților, iar pe de altă parte, mulți nutriționiști susțin că toate formele de lactate sunt periculoase pentru sănătate. &Ic...

Procentul de grăsime corporală - calcul, valorile recomandate

Procentul de grăsime corporală este compus, atât din grăsime corporală de depozitare, cât și din grăsimea esențială. Există mai multe modalități de a calcula procentul de grăsime corporală, inclusiv analiza impedanței bioelectrice și alte metode antropometrice sau metode care se bazează pe măsurarea circumferinței dife...

Sfaturi pentru o bună digestie

Sănătatea întregului organism se află în legătură cu sănătatea tractului digestiv, care depinde de tot ceea ce mâncăm, dar și de modul cum mâncăm. De cele mai multe ori, consumăm atât alimente, cât și băuturi pentru a satisface papilele gustative, fără să conștientizăm ce impact ar putea avea ac...

Cele mai bune legume

Consumul de legume reprezintă una dintre cele mai ușoare metode de a-ți îmbunătăți sănătatea și starea de bine. Toate legumele conțin vitamine, minerale și fibre sănătoase. Cu toate acestea, unele au beneficii excepționale pentru sănătate. 1. Spanacul Spanacul este o legumă verde cu frunze. Este, de asemenea, o sursă de ...

Cele mai bune fructe

Un consum bogat de fructe este o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea generală și de a reduce riscul de boală. Fructele sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale și sunt bogate în fibre. Fructele oferă, de asemenea, o gamă largă de antioxidanți care stimulează sănătatea, inclusiv flavonoidel...

„Facilitatorii” de comportament alimentar sănătos („eating nudges”)

O provocare în ceea ce privește domeniul sănătății publice este aceea de a încuraja oamenii să facă alegeri mai sănătoase, fără a influența abilitatea acestora de a lua propriile decizii. Soluția în acest sens o reprezintă o nouă teorie, cea de „înghiontire” (nudge) sau strategia de a schimba compo...

87 articole 12 Înainte ›

Data actualizare: 22-10-2018 | creare: 22-10-2018 | Vizite: 2622
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.