Alimentație

169 articole 12 3 4 Înainte ›
Cea mai bună carne - cum și ce alegem

Carnea este un aliment de bază în multe culturi din întreaga lume și, pregătită sănătos, poate fi o alegere ideală, ca parte a unei alimentații echilibrate. Totuși, având în vedere marea varietate disponibilă, poate fi dificil să alegi cea mai bună carne. Mai jos vom discuta despre cum să alegi o carne bună pre...

Deficienta de magneziu in organism: semne, simptome si ce trebuie facut in acest sens?

Deficienta de magneziu este numita si lipsa de magneziu sau hipomagneziemie. Mai exact, inseamna o scadere a nivelului de magneziu din organism. Magneziul este un mineral foarte important pentru buna functionare a organismului, fiind implicat in pest...

Cat de rea poate fi o dieta de slabit rapid pentru tine? Iata raspunsul!

Exista diete bune, exista diete rele, dar exista si diete extreme, anume diete care iti pot pune in pericol sanatatea. Atunci cand vrei sa slabesti, trebuie sa stii cum identifici dieta potrivita pentru tine. Din fericire, in ziua de astazi, exista u...

Beneficiile astaxantinei – cel mai puternic antioxidant

Un nou ingredient interesant, astaxantina. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu astaxantina, faceti cunoștință cu unul dintre cei mai puternici antioxidanți ai naturii și cu numeroasele motive pentru care astaxantina ar fi un plus fabulos la ori...

Cură de dezintoxicare după sărbătorile de iarnă

După mesele festive ce au însoțit sărbătorile de iarnă, adesea bogate in grăsimi și carbohidrați simpli, multe persoane se simt epuizate și resimt nevoia de a adopta o alimentație mai echilibrată și sănătoasă. O cură de dezintoxicare, realizată cu atenție și în mod corespunzător, poate fi o modalitate excelentă de a...

Recomandări pentru o masă de prânz fără somnolenţă ulterioară

Somnolența după masă de prânz poate apărea din cauza mai multor factori, cum ar fi digestia alimentelor, fluctuațiile nivelului de glucoză din sânge și schimbările în circulația sanguină către sistemul digestiv. Consumul de carbohidrați și de alimente bogate în grăsimi poate contribui, de asemenea, la această ...

Fastingul și autocurătarea celulară (autofagia) - cum curăță postul alimentar celulele senescente

Fastingul sau postul alimentar, un concept devenit tot mai frecvent abordat de către comunitatea științifică și publicul larg, poate reprezenta o modalitate eficientă de a îmbunătăți sănătatea metabolică și de a influența pozitiv diverse aspecte ale funcționării organismului. Practica postului intermitent, caracterizată prin ...

Alimentația pe bază de plante: beneficii, provocări și perspective

Alimentația pe bază de plante, ce se concentrează în principal pe consumul de alimente provenite din surse vegetale, precum fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale și leguminoase, a devenit tot mai populară în ultimii ani, datorită creșterii la nivel global a conștientizării asupra impactului său asupra sănătății...

Impactul tranziției către carnea de laborator asupra consumatorilor

În ultimele decenii, industria alimentară a cunoscut o serie de schimbări semnificative, menite să îmbunătățească sustenabilitatea și să reducă impactul asupra mediului înconjurător. Una dintre cele mai importante inovații o reprezintă carnea de laborator: văzută de mulți drept o alternativă viabilă la carnea tra...

Fibrele dietetice

Fibrele dietetice sunt componente esențiale ale unei alimentații sănătoase, adesea subestimate, care pot preveni însă o multitudine de afecțiuni extrem de comune, precum diabetul de tip 2, sindromul intestinului iritabil sau diverticuloza. Deși nu furnizează energie în sine, fibrele dietetice au un impact semnificativ asupra să...

Micro-legumele

Dinamica lumii culinare și nutriționale este într-o continuă evoluție, iar unele tendințe, prin avantajele pe care le oferă, devin puncte de referință. Un astfel de fenomen este reprezentat de micro-legume, plante tinere cu un gust pronunțat și cu un impact nutrițional important. Bogate în vitamine, minerale și antioxidanți...

Consumul de lapte la adult - ce trebuie să știi

Laptele de consum, în special laptele integral, este o sursă bogată de nutrienți benefici pentru sănătate. Alegerea celui mai benefic tip de lapte depinde de necesitățile individuale, alergiile sau intoleranțele alimentare și preferințele personale....

Cea mai bună pâine - ce să alegem în magazin

Ce înțelegem prin „cea mai bună pâine”? În general, o pâine foarte bună este realizată din cereale integrale, cât mai puțin prelucrate industrial, semințe și alte ingrediente bio sau eco. La magazin ai la dispoziție zeci de sortimente. Unele variante sunt bogate în fibre, vitamine și/sau mine...

Cartofii încolțiți - riscanți pentru sănătatea noastră?

Poate că ai cumpărat mai mulți cartofi decât aveai nevoie sau i-ai pus în cămară și ai uitat de ei. Atunci când pregătești masa, observi că au încolțit. De ce încolțesc cartofii? Pot fi mâncați? Cum poți preveni încolțirea? Despre toate acestea vom discuta în cele ce urmează. (1) De c...

Păstrarea fructelor și legumelor proaspete - metode și sfaturi utile

Vara și toamna sunt anotimpurile de care poți profita la maximum prin multitudinea de fructe și legume. Principala problemă este cum să le păstrezi proaspete mai mult timp. Din fericire, ai la dispoziție câteva tactici pentru a preveni mucegăirea și stricarea fructelor și legumelor proaspete. Iată cum să păstrezi fructele și leg...

Dieta antiinflamatoare - alimente, principii, beneficii

Dieta antiinflamatoare, cunoscută și sub numele de dieta mediteraneeană, are drept fundament consumul de alimente care au proprietăți antiinflamatorii. Aceasta presupune un aport crescut de fructe, legume, proteine slabe și vegetale, cereale integrale, fibre și grăsimi sănătoase precum acizii grași omega-3. De asemenea, include și alte ...

Carnea procesată - ce conține și ce riscuri implică (conform studiilor)

O prezență obișnuită în dieta modernă, carnea procesată este o sursă de îngrijorare pentru comunitatea științifică, din cauza aditivilor pe care îi conține și a potențialelor riscuri pentru sănătate asociate consumului regulat. Printre altele, consumul cu regularitate de carne procesată poate crește riscul de boli...

Flavanolii

Flavanolii sunt compuși chimici naturali care aparțin clasei flavonoidelor, găsiți într-o varietate de plante, cât și în ceai și cacao. Flavanolii sunt cunoscuți pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate, consumul lor fiind benefic în special pentru inimă și creier. Structura lor chimică unică le oferă c...

Dependența de laxative

Laxativele reprezintă medicamente sau substanțe utilizate pentru a stimula sau facilita mișcările intestinale și pentru a combate constipația. În mod normal, laxativele sunt sigure și eficiente atunci când sunt administrate conform instrucțiunilor medicului sau a prospectului medical. Cu toate acestea, utilizarea prelungită sau...

Sucraloza – beneficii și riscuri (conform studiilor)

Sucraloza este un îndulcitor artificial de mare intensitate, nenutritiv. Descoperit inițial în 1976, acest înlocuitor al zahărului fără calorii este obținut printr-un proces are la bază zaharoza, fiind de aproximativ 600 de ori mai dulce decât aceasta și permițând astfel utilizarea unei cantități mai mici pen...

Prăjirea alimentelor - tipuri, efecte, greșeli frecvente, sfaturi pentru sănătate

Prăjirea alimentelor se referă la pregătirea în ulei sau o altă grăsime (unt, untură etc). Se pare că oamenii prăjesc alimente cel puțin din vremea Egiptului Antic. Deși folosită de mii de ani și la o scară largă, prăjirea alimentelor nu este cea mai...

Microbiomul uman

Microbiomul uman însumează totalitatea microorganismelor celulare care sunt prezente în mod normal în corpul uman. Această floră microbiană variază de la o persoană la alta. Factorii precum dieta alimentară, mediul înconjur și dezvoltarea proceselor ...

Suplimentele digestive - suplimente pentru digestie

Suplimentele digestive sunt, în general, sigure și bine tolerate de organism, dacă nu suferi de o afecțiune cronică. Iată, mai jos, care sunt principalele tipuri de suplimente, când se iau acestea, cine ar trebui să ia și ce efecte secundare pot avea. Tipuri de suplimente digestive Suplimentele digestive există pe piață de zec...

Acizii grași esențiali

Acizii grași esențiali sunt un tip de acizi grași polinesaturați, necesari pentru funcționarea normală a organismului uman, dar pe care corpul nu îi poate produce singur. Denumiți esențiali deoarece sunt implicați într-o serie de funcții biologice importante, acizii grași esențiali se găsesc în general în pește...

Înlocuitorii de sare

Sarea este un ingredient obișnuit în bucătărie, utilizat pe scară largă pentru a îmbunătăți gustul mâncărurilor. Deși necesară organismului, sarea poate duce uneori la probleme de sănătate, în special la boli cardiovasculare, în cazul în care este consumată fără moderație. Din fericire, există n...

Luteina

Luteina este un xantofil și reprezintă una dintre cele 600 de tipuri de carotenoizi. Este sintetizată doar de către plante și similar altor xantofile se regăsește în cantități mari în legumele cu frunze. În general, luteina susține sănătatea oculară. Iată, mai jos, ce beneficii are luteina, ce alimente o conțin prec...

Conservarea fructelor și legumelor

Fructele și legumele reprezintă o componentă vitală a unei alimentații sănătoase și echilibrate, consumul regulat al acestora fiind recomandat de către specialiști în nutriție și sănătate pentru menținerea unei stări optime de sănătate. Studiile au demonstrat că un consum ridicat de fructe și legume poate reduce riscul apa...

Prebioticele

O bună sănătate a intestinului este importantă pentru funcționarea optimă a întregului organism uman. În ultimii ani, cercetările asupra florei intestinale și a impactului acesteia asupra sănătății au condus la o înțelegere mai profundă a importanței prebioticelor. Considerate combustibil pentru bacteriile benefice ...

Compușii fitochimici

Compușii fitochimici sunt substanțe chimice naturale bioactive care se găsesc în plante, responsabile de caracteristicile specifice ale plantelor, cum ar fi culoarea, gustul și aroma. Plantele sintetizează compușii fitochimici pentru a se proteja împotriva dăunătorilor, pentru a atrage polenizatori sau pentru a comunica cu alte ...

Conservele (alimentele conservate) - beneficii și riscuri, sfaturi utile

Conservele alimentare reprezintă o categorie de alimente importantă în industria alimentară modernă, fiind consumate în prezent pe scară largă la nivel global. Conservele sunt, în definiție, alimente care au fost supuse unui proces de conservare pentru a avea o durată de valabilitate mai lungă. Deși conservarea alimentel...

Alimente care îţi conferă energie la prânz (şi ce ar trebui să eviţi)

Masa de prânz poate fi o parte importantă a unei diete sănătoase și echilibrate și poate furniza energia necesară pentru a vă susține activitățile și funcțiile cognitive pe parcursul după-amiezii. De asemenea, masa de prânz previne senzația de foame și scăderea nivelului de energie, factori care pot afecta performanța l...

Top alimente sănătoase de consumat zilnic

O alimentație sănătoasă și echilibrată joacă un rol esențial în menținerea sănătății și în prevenirea bolilor cronice. Consumul regulat al anumitor alimente poate ajuta la menținerea unei stări de sănătate optime și poate contribui la reducerea riscului de boli cronice. În acest sens, există o serie de alimente...

Rețete cu pește pentru o dietă echilibrată

Pentru momentele în care simți nevoia de ceva mai light și îți propui să renunți la carne, poți încerca o serie de rețete cu pește, care să te ajute în construirea unei diete echilibrate. ...

Top alimente pentru slăbit

O dietă echilibrată și sănătoasă poate fi cheia succesului în lupta împotriva kilogramelor în plus și a bolilor asociate cu obezitatea. Alegerea alimentelor potrivite pentru pierderea în greutate poate reprezenta însă o provocare pentru cei care doresc să slăbească, deoarece există numeroase opțiuni dispon...

Curcuma și curcuminul

Curcuma sau turmericul este o plantă originară din India și din alte zone din Asia de Sud-Est, utilizată în mod tradițional în bucătăria indiană, cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare, antimicrobiene și antioxidante. Curcuminul este un compus polifenolic extras din rădăcina de curcuma, responsabil pentru cul...

Carnea procesată - ce conţine şi de ce ne afectează sănătatea

Carnea procesată este definită ca orice carne care a fost prelucrată prin metode de conservare, cum ar fi afumarea, saramura ori adăugarea de conservanți, pentru obținerea unei modificări a gustului sau a duratei de valabilitate. Printre exemplele de carne procesată se numără șuncă, salamul, cârnații, bacon și hamburgerii proces...

Dieta KEMEPHY (ketogenica + mediteraneană + fitoextracte)

Dieta mediteraneană ketogenică cu fitoextracte, cunoscută sub acronimul KEMEPHY, propusă ca o alternativă la alte diete populare de pierdere în greutate, combină principiile dietei mediteraneene cu cele ale dietei ketogene și include, de asemenea, fitoextracte. Dieta KEMEPHY poate fi eficientă în reducerea greutății corporale,...

Coloranţii alimentari - riscuri pentru sănătate?

Coloranții alimentari sunt substanțe care conferă alimentelor o anumită culoare, aromă sau aspect atractiv, folosiți în industria alimentară pentru îmbunătățirea aspectului alimentelor procesate, cum ar fi băuturile răcoritoare, dulciurile, snack-urile sau produsele de panificație. (1, 2) Coloranții alimentari sunt folosi...

Recomandări şi sfaturi privind consumul de lapte la adult

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind o sursă importantă de nutrienți esențiali, precum proteine, calciu, vitamine și minerale. Laptele de vacă este cel mai consumat produs lactat la nivel global, însă există și alte tipuri de lapte, cum ar fi laptele de capră, oaie, bivol sau chiar laptele vegetal, ob...

Greșeli frecvente în alimentație și cum le corectezi

Alimentația este una dintre cele mai importante componente ale unui stil de viață sănătos și echilibrat. Adoptarea unei alimentații sănătoase poate oferi multiple beneficii pentru sănătatea unui individ, atât pe plan fizic, cât și psihic. Cu toate acestea, mulți oameni cad în capcana unor obiceiuri alimentare neadecva...

Sfaturi pentru a diminua risipa alimentară

Risipa alimentară reprezintă o problemă globală majoră, care afectează mediul înconjurător, economia și sănătatea indivizilor și a animalelor. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), aproximativ o treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau risipite la nivel glob...

Consumul de lactate - beneficii și riscuri

Lactatele sunt o sursă importantă de proteine, calciu, potasiu și vitamina D, nutrienți esențiali pentru menținerea unei bune stări de sănătate. La fel ca în cazul oricărei alte categorii de alimente, există atât beneficii, cât și riscuri asociate cu consumul de lactate. (1, 2) Beneficii ale consumului de lapte Cons...

Alimentele congelate - ce trebuie să știi despre congelarea alimentelor

Congelarea alimentelor este o modalitate foarte bună de a prelungi durata de valabilitate a acestora și de a le păstra proaspete și sănătoase. Înainte de a congela alimentele, este important să urmați câteva reguli pentru a evita dezvoltarea bacteriilor și a îmbătrânirii alimentelor: Temperatura în con...

Beneficii avocado (conform studiilor)

Avocado este un fruct tropical originar din Mexic, devenit din ce în ce mai popular la nivel global, în special datorită proprietăților sale antiinflamatoare și a conținutului ridicat de nutrienți și grăsimi sănătoase. Avocado poate fi folosit într-o varietate de preparate, de la guacamole la smoothie-uri, oferind un plu...

Ce probleme digestive tratează mierea de Manuka?

Manuka este denumirea unui arbore originar din Noua Zeelandă și Australia. Triburile indigene Maori au descoperit beneficiile curative ale acestui arbore, folosindu-i frunzele pentru infuzii care tratau febra, seva ca pansament pentru răni și scoarța...

Cum luptăm împotriva dependenței de zahăr?

Studiile de specialitate arată că dependența de zahăr are multe asemănări cu dependența de droguri, tutun sau alcool. Toate aceste substanțe declanșează creșterea nivelului de dopamină și activează sistemul de recompensare a creierului...

Tipuri de sare - beneficii şi dezavantaje, ce să alegem

Auzim des despre efectele negative ale sării însă și prea puțină sare poate dăuna sănătății. Ca orice condiment sau aliment, prea mult strică însă o cantitate moderată, nici prea mult, nici prea puțin, oferă nutrienții necesari și dă savoare diverselor preparate. Mai jos vom afla de câte tipuri este sarea, ce ben...

Adăugarea uleiului de cocos în cafea este benefică?

În fiecare dimineață, milioane de oameni din întreaga lume încep ziua în compania unei căni de cafea, care pe lângă nivelul ridicat de energie oferit consumatorului, este bogată în antioxidanți și alți compuși benefici organismului. Din motive de gust sau în scopul de a spori beneficiile cafelei de...

Mucegai pe alimente - riscuri și recomandări

Mucegaiul este cauza frecventă a deteriorării alimentelor. Alimentele care au mucegai pe ele pot avea pete verzi sau albe pufoase, precum și o aromă și o textură neplăcute. În timp ce unele specii de mucegai pot produce toxine dăunătoare, alte specii sunt folosite pentru a face brânză și alte mâncăruri specifice. (1) ...

Pofta de sărat

Sarea face ca mâncarea să fie mult mai gustoasă, însă este consumată uneori peste limita normală pe zi. Adulții ar trebui să consume între 1. 500 și 2. 400 miligrame (mg) de sare pe zi, potrivit American Heart Association. Nu trebuie consumată mai mult de o linguriță de sare pe zi, însă doza medie zilnică se ...

169 articole 12 3 4 Înainte ›

Data actualizare: 22-10-2018 | creare: 22-10-2018 | Vizite: 4331
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!