Alimente expirate gasite in pensiunea unde s-au intoxicat 30 de copii din Oradea

Data publicării: 31-08-2007

Inspectorii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Sibiu au confiscat alimente expirate descoperite la pensiunea din localitatea Sibiel, unde 30 de copii si cinci profesori oradeni au suferit o toxiinfectie alimentara, a declarat, vineri, pentru ROMPRES, directorul DSP, medicul Ioan Manitiu.
    "Este o ancheta in derulare. Stiu ca au fost si s-au recoltat probe de la pensiune, au fost gasite si confiscate alimente care erau expirate. Vom da publicitatii rezultatele anchetei dupa ce vom avea rezultatele probelor de laborator", a precizat Ioan Manitiu.
     30 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 13 ani si cinci cadre didactice de la Scoala generala din comuna bihoreana Ghiorac, aflate intr-o excursie la Sibiu, au fost internati, joi seara, la Spitalul Judetean din Oradea, din cauza unor toxiinfectii alimentare.
    Copiii si cadrele didactice au mancat marti, la o pensiune din localitatea Sibiel, imediat dupa aceasta avand greturi, varsaturi si diaree.
     Joi seara, intregul grup a fost internat la Spitalul Judetean Oradea, iar vineri dimineata    pacientilor respectivi li s-au recoltat probe biologice.
    Potrivit directorului Spitalului de Boli Infectioase, dr. Sonia Draghici, starea pacientilor este buna.
    "Totul se pare ca a pornit de la masa consumata la o pensiune din Sibiel, unde copiii si profesorii lor au mancat ciorba de fasole verde, carne de pui si au baut apa la carafa. Nu stiu in ce masura pensiunea indeplineste toate conditiile, cu siguranta ca este autorizata" - a declarat dr. Sonia Draghici.
     Ea a mentionat ca apa servita la carafa, neimbuteliata, ar fi putut fi o sursa de imbolnavire, dar ca nu se poate pronunta in lipsa rezultatelor de laborator.
    Conducerea spitalului a solicitat laboratorului sa lucreze si in weekend pentru a da cat mai repede rezultatele analizelor si antibiograma.
    Dr. Draghici considera ca agentul patogen s-ar putea sa fie Salmonella, care da stari febrile cu diaree, dar s-ar putea sa fie si alti agenti microbieni care dau toxiinfectii febrile.
    Medicul respectiv nu exclude nici asa-numita "diaree a calatorilor" (traveler desease), la care agentul nu este patogen, ci conditionat patogen.
    Cauza producerii unei asemenea afectiuni este schimbarea locului, arealului, conditiilor climatice sau habitatului, organismul neraspunzand adecvat unui microb care traieste in noul mediu sau in apa din acel loc.
Sursa: Rompres, 31-08-2007, Vizualizari 494
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.