ROmedic Cabinete medicale TARGU-MURES Cabinete Explorări funcționale Explorări funcționale TARGU-MURES

UTILITATEA CRIOTERAPIEI ÎN DERMATOLOGIE

Autor: Dr. Sonia Ignat

Ce este crioterapia?

            Crioterapia reprezintă procedura de “înghețare” a leziunilor cutanate. Cel mai frecvent se realizează cu azot lichid, la -196 grade, producând apoptoza (moartea) celulelor. Este o procedură minim invazivă, ce nu presupune durere, doar un ușor discomfort.

Ce tip de leziuni tratăm în cabinet cu azot lichid?

  • Leziuni virale (ex. veruci vulgare, condiloame acuminate)
  • Leziuni non-virale (ex. keratoze seboreice)

Veruci vulgare

            Popular cunoscute și sub denumirea de “negi”, acestea sunt niște leziuni foarte frecvent întalnite în practica dermatologică curentă.

            Clinic, se prezintă sub forma unor papule hiperkeratozice (excrescențe rugoase, aspre) de culoarea pielii, de obicei cu un punct negricios central, localizate în special pe mâini (palmar, fețele laterale ale degetelor, periunghial), picioare (plantar), față, genunchi, etc.

            Sunt determinate de virusul HPV (Human Papilloma Virus), cele mai comune subtipuri incriminate fiind 2, 3, 4, 27, 29 si 57, leziunile fiind inoculate prin contact direct sau autoinoculare.

            Sunt frecvent întâlnite în cazul copiilor de vârstă școlară, persoanelor cu eczemă constituțională (ex. dermatită atopică, datorită diminuării funcției de barieră cutanată), persoanelor aflate sub tratament imunosupresor pentru diverse afecțiuni (ex. azatioprina, ciclosporina), sau în cazul celor infectați HIV.

Netratate, leziunile cresc în dimensiuni, producând prejudiciu cosmetic și funcțional (ex. cele periunghiale pot afecta creșterea unghiei, iar cele plantare provoacă jenă funcțională, la mers).

Keratoze seboreice

            Cunoscute și sub denumirea de veruci seboreice, acestea reprezintă leziuni cutanate extrem de frecvente.

            Ele apar cu precădere dupa 20 ani, statisticile arătând că peste 90% din populația peste 60 ani are cel puțin o asemenea leziune.

            Clinic, se prezintă sub forma unor excrescențe verucoase, brun- maronii până la negru (uneori cu aspect clinic îngrijorător, datorită colorației), cu suprafața verucoasă, variind ca formă și dimensiuni. Pot să apară oriunde pe corp, cu excepția palmelor, plantelor și mucoaselor.

            Etiologia (cauza) nu este cunoscută. Par a fi influențate genetic, astfel unii oameni moștenesc o predispoziție de a dezvolta asemenea leziuni. Soarele poate fi, de asemenea, incriminat pentru apariția lor, precum și unele tratamente antineoplazice.

            Diagnosticul se pune clinic si cu ajutorul dermatoscopului, de către medical dermatolog.

            Tratamentul se indică în caz de prurit (mâncărime) a leziunii, durere (ce poate să apară ca urmare a traumatismelor repetate), sau din motive estetice.

Cat va dura tratamentul?

            Frecvența ședințelor de crioterapie se va stabili împreună cu medicul dermatolog, în funcție de tipul leziunii, dimensiunea acesteia, vechimea leziunii, tolerabilitatea pacientului, etc.

            Post-terapie, sunt posibile o ușoară tumefiere a zonei, inroșire, cu veziculă. Se va aplica tratamentul local recomandat (antiseptic și cremă epitelizantă/ cremă cu antibiotic).

 
Programare