ROmedic Cabinete medicale TARGU-MURES Cabinete Chirurgie generală Chirurgie generală TARGU-MURES

DERMATOSCOPIA SI ROLUL EI

DERMATOSCOPIA SI ROLUL EI
Autor: Dr. Sonia Ignat

Stiati ca??

  • Cel mai frecvent tip de cancer este cancerul cutanat, cu o crestere continua a morbiditatii in ultimele decenii, atat in lume cat si in Romania?

Cele mai des diagnosticate tipuri de cancer cutanat non-melanocitar sunt carcinomul bazocelular si carcinomul scuamos (spinocelular), OMS relatand o frecventa de 2-3 milioane de oameni care il dezvolta anual, la nivel mondial, in timp ce melanomul, cel mai agresiv cancer cutanat, afecteaza in jur de 130 000 de oameni, la nivel mondial. Asadar, diagnosticul timpuriu al acestor tumori devine un deziderat salvator de vieti.

Ce este dermatoscopia?

Dermatoscopia, metoda non-invaziva de examinare a pielii, este considerata in momentul actual, cea mai eficienta cale de depistare a cancerelor cutanate, cu rol important si in preventia acestuia.

Ce implica examenul dermatoscopic?

In cadrul consultului, medicul dermatolog va examina, cu ajutorul dermatoscopului (instrument care mareste de 10X imaginea, permitand vizualizarea structurilor superficiale si profunde) leziuni melanocitare sau non-melanocitare (pigmentate/ non-pigmentate) cu rol in decelarea celor cu un grad ridicat de atipie si a adoptarii decizilor terapeutice corespunzatoare (ex. expectativa, re-evaluarea sau chiar excizia chirurgicala cu examen histopatologic, in functie de caz).

Avand in vedere incidenta crescuta a cancerelor cutanate, examenul dermatoscopic este recomandat anual, sau chiar mai des in situatia in care un nev melanocitar (alunita) pre-existent si-a modificat structura, forma, culoarea, sau a fost traumatizat.

Cabinetul AlmaMedical s-a alaturat campaniei ‘Zilele Protectiei Solare’- La Roche Posay, si va invita la un examen dermatoscopic gratuit, in perioada 3 iunie-15 iulie 2019. Pe langa examinarea dermatoscopica, vom vorbi si despre necesitatea aplicarii cremei cu protectie solara si despre regula ABCD a autoexaminarii.

Examinarile vor fi facute pe baza de programare prealabila, in zillele de luni si marti, orele 16-17, in limita programarilor. Va asteptam cu drag!

 
Programare