Grija pentru pacienti si profesionalismul echipei din care facem parte sunt caracteristici care stau la baza activitatii clinicii noastre. Ne propunem sa asiguram calitatea si siguranta actului medical, iar obiectivul nostru este ca fiecare pacient care ni se adreseaza sa plece multumit din clinica noastra.
ROmedic Cabinete medicale Oltenita Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL Oltenita

Top 10 analize de sange necesare unui adult

Testele de sange au o gama larga de utilizari si sunt unele dintre cele mai frecvente tipuri de teste medicale. Cele mai multe dintre ele dureaza cateva minute si se pot face intr-un laborator de analize medicale.

Baza medicinei moderne: testele de laborator

Majoritatea adultilor au trecut prin astfel de experienta. Fie ca vorbim despre un control anual de rutina sau de o internare in spital unde este aproape imposibil sa fii internat fara sa ti se fi facut teste de sange.

Testele de sange sunt esentiale atunci cand vine vorba de investigarea unor simptome comune in randul adultilor sau al varstnicilor.

Va simtiti ametiti si lipsiti de energie? Poate este momentul sa verificam, printre altele, anemia sau glanda tiroida.

Confuz si delirant? Testele de sange ne ajuta sa verificam electrolitii unei persoane mai in varsta (starile pot fi un efect advers al unor medicamente, dar pot avea si alte cauze). Tot testele de sange pot oferi informatii despre posibile infectii, functiile renale si multe altele.

Ca parte a ingrijirilor medicale, testele de sange sunt probabil suprautilizate. Dar, de cele mai multe ori, sunt o parte importanta in evaluarea starii de sanatate a unei persoane.

Important: Cereti de fiecare data o copie a rezultatelor testelor de sange si pastrati copia in dosarul medical personal! Astfel, daca aveti intrebari despre starea dumneavoastra de sanatate sau daca doriti sa cereti o a doua opinie veti putea avea acces rapid la informatii despre starea dumneavoastra.

Continuam acest material cu patru „panouri” care sunt solicitate in mod obisnuit si apoi cu alte sase teste de sange deosebit de utile.

Cele mai comune patru panouri in testele de laborator

1. Hemoleucograma completa. Este un set de teste legate de celulele sangelui. Include urmatoarele teste:

  • Numarul globulelor albe (leucocite) – WBC
  • Numarul globulelor rosii (eritrocite) – RBC
  • Cantitatea de hemoblobina – HGB
  • Procentul de globule rosii din sange (hematrocit) – HCT
  • Dimensiunea medie a globulelor rosii – MCV
  • Numarul trombocitelor – PLT

Hemoleucograma poate fi solicitata si facuta diferential. Asta inseamna ca celulele albe vor fi clasificate in functie de fiecare subtip.

Pentru ce este indicata hemoleucograma

Anemie. Poate fi diagnosticata daca numarul globulelor rosii, hemoblobina si hematrocitele este mai mic decat in mod obisnuit.
Daca numarul mai multor tipuri de celule este scazut (de exemplu,globulele rosii, albe si trombocitele) poate fi vorba despre o problema a maduvei osoase.

Numarul globulelor albe creste de obicei atunci cand organismul unei persoane se lupta cu o infectie. Si unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii, pot provoca cresterea numarului globulelor albe.

Ocazional, numarul de trombocite ale unei persoane in varsta poate fi mai mic sau mai mare decat normal. Din acest motiv este nevoie de investigatii suplimentare.

 
Programare