ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Pediatrie Pediatrie Ploiesti

Morfologia de trimestru III, ultima ecografie definitorie pentru starea bebelusului

Morfologia de trimestru III, ultima ecografie definitorie pentru starea bebelusului
Autor: Ana Medical Center

Odata intrata in al treilea trimestru de sarcina, mai ai de facut o singura ecografie de morfologie fetala. Este o investigatie importanta, ce evalueaza starea bebelusului inainte de nastere si te anunta daca au aparut eventuale probleme neprevazute. Ce e bine sa stim despre aceasta ecografie, ne spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center.

La fel ca in cazul celorlaltor morfologii fetale, intervalul in care se face ecografia trebuie respectat cu strictete. In acest caz, este vorba despre saptamanile 32-34 ale sarcinii.

“Putem spune ca morfologia fetala de trimestrul III este ultimul hop al sarcinii, pentru ca investigatia are loc foarte aproape de momentul nasterii. In timpul acestei ecografii, evaluam daca bebelusul a crescut corespunzator sau daca sunt ceva probleme care il supara. Ne dam seama de acest lucru dupa dimensiunile pe care ni le indica ecograful – circumferinta capului, lungimea femurului, greutatea corporala – si le comparam cu valorile standard”, explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

In aceasta perioada, bebelusii iau destul de mult in greutate de la o saptamana la alta, asa ca nu trebuie sa te sperii de diferentele care pot sa apara. In plus, componenta genetica joaca si ea un rol important in aceasta ecuatie.

“Este normal ca baremul pentru un bebelus ai caror parinti sunt inalti si, poate, mai masivi, sa fie diferit comparativ cu cel pentru un fat ai caror parinti sunt mai mici de statura sau foarte slabi. Important este ca masuratorile sa nu indice o restrictie de crestere, ca urmare a unui aflux de sange cu minusuri nutritive si oxigen dintre mama si fat, sau o greutate prea mare, adica un bebelus macrosom, pentru ca asta poate veni cu complicatii. De exemplu, daca bebelusul nu mai ia in greutate, se poate recomanda o nastere inainte de termen, iar daca bebelusul este prea mare, se poate recomanda cezariana in locul nasterii naturale, aceasta din urma putand fi o alegere cu riscuri”, completeaza dr. Denisa Nica.

La momentul morfologiei de trimestrul III, aproape toate organele copilasului sunt functionale si complet dezvoltate. Chiar daca pozitia lui in uter nu mai permite vizualizarea tuturor detaliilor ca la ecografia anterioara, tot pot fi identificate eventuale malformatii cu debut tardiv.

“De regula, problemele de dezvoltare apar pana la momentul acestei ecografii, insa sunt si situatii, din pacate, spre sfarsitul sarcinii, in care survin anomalii intestinale sau chiar hidrocefalie. De asemenea, se poate intampla ca fatul sa sufere diverse anomalii dupa ce mamica a contractat una din bolile infectioase care se pot transmite bebelusului, precum rubeola, rujeola, citomegalovirus sau toxoplasmoza, desi pana atunci sarcina sa fi mers foarte bine”, conchide dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

La aceasta ecografie, se va masura si cantitatea de lichid amniotic din burtica viitoarei mamici. Este un parametru important, pentru ca poate semnala posibile probleme. Prea mult lichid ii poate cauza bebelusului atrezie esofagiana, iar prea putin poate rupe membranele inainte de termen.

 
Programare