ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Neurochirurgie Neurochirurgie Ploiesti

Fertilizare in vitro: cat dureaza procedura si cand afli daca a avut succes?

Fertilizare in vitro: cat dureaza procedura si cand afli daca a avut succes?
Autor: PR Red Spot

Fertilizarea in vitro se adreseaza cuplurilor cu probleme de fertilitate, care nu au reusit sa obtina o sarcina pe cale naturala sau prin inseminare artificiala. Este o procedura minutioasa, care se intinde pe parcursul a 4-6 saptamani, in functie de patologia fiecarui cuplu. Iata cum procedeaza dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center, pas cu pas.

 

Inainte de orice, vom face analizele minime pentru ambii parteneri. In cazul pacientei sunt mai numeroase si vom incepe cu analizele uzuale de sange, pentru a vedea starea generala de sanatate, profilul TORCH, pentru a ne pune la adapost de bolile infectioase care pot fi transmise fatului, examenele de secretie si testul Babes-Papanicolau. Paleta de analize se poate extinde, insa, in functie de istoricul medical si de varsta pacientei.

 

Urmeaza stimularea ovariana, incepand cu a 2-a sau a 3-a zi a primei menstruatii, de la momentul in care totul e pregatit pentru sarcina. Scopul este sa obtinem cat mai multe ovocite, pentru ca embriologul sa aiba de unde alege, asa ca vom face o stimulare mai puternica. Ce inseamna asta? Injectii subcutanate, pentru circa 10 zile. Acestea se fac, de regula, seara, la aceeasi ora. In acest timp, pacienta va fi monitorizata si ecografic, pentru a vedea evolutia foliculilor. In momentul in care foliculii ajung la maturitate, se programeaza punctia.

Punctia foliculara reprezinta recoltarea ovocitelor. Este o procedura care se realizeaza sub anestezie, locala sau generala, sub ghidaj ecografic. In aceeasi zi este invitat si partenerul la clinica, pentru a furniza o proba de sperma. Apoi, cele doua probe intra in lucru, in laborator.

 

Embriologul este cel care stabileste, in functie de calitatea materialului genetic avut la dispozitie, daca se va face fertilizare clasica sau ICSI (intracytoplasmic sperm infection). La fertilizarea clasica, ovocitele si spermatozoizii se pun laolalta, urmand ca fertilizarea sa aiba loc natural, in vreme ce la ICSI embriologul alege cate un spermatozoid pe care il injecteaza in ovocit. 

Odata obtinuti embrionii, acestia se cultiva in laborator timp de 2, 3 sau 5 zile, urmand ca apoi sa aiba loc embriotransferul. Procesul prin care se pun embrionii in uterul mamei este nedureros si se face fara anestezie, tot cu ajutorul ecografului. Numarul embrionilor care se transfera pacientei depinde si de numarul de embrioni obtinuti, dar si de dorinta acesteia. De regula, se aleg 2-3 embrioni de cea mai buna calitate. Restul, daca exista, se congeleaza, pentru o eventuala procedura ulterioara.

 

Ultima etapa a procedurii de fertilizare in vitro este cea a confirmarii sarcinii. La circa 12 zile de la embriotransfer vom face o analiza de sange, beta HCG, sa vedem daca exista o sarcina in evolutie. In medie, o procedura din 3 se incheie cu o sarcina. Procentul creste cu cat varsta pacientei este mai mica.

 

Costurile fertilizarii in vitro variaza, in functie de varianta aleasa - fertilizare in vitro clasica sau ICSI. Orientativ, pentru varianta clasica, procedura ajunge sa coste, cu totul, circa 3.000 de euro, in vreme ce varianta ICSI costa cam 4.000 de euro, cu tot cu analize.

 
Programare