ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Urologie Urologie Ploiesti

Cum ai grija de sanatatea ta

Cum ai grija de sanatatea ta

Ca femeie, esti mai predispusa la anumite boli ce iti pot afecta sanatatea si calitatea vietii. De aceea, este mai bine sa previi, decat sa tratezi, pentru ca asa vei avea mai multe solutii, mai usoare, mai ieftine si cu un rezultat mai bun. Totul e sa te preocupi de starea ta fizica, o data pe an. Despre investigatiile pe care e bine sa le faci ca sa te asiguri ca totul e in regula, am discutat cu dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie si dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica. 

 

Un consult ginecologic pe an si imediat ce apare o problema - este prima recomandare pe care o fac pacientelor mele. Nu doare, nu dureaza mult, iar beneficiile sunt enorme. Testele de secretie si examenul Babes-Papanicolau, pe care l-as face impreuna cu testele HPV, sunt obligatorii, din punctul meu de vedere, o data pe an, pentru ca sunt primele care trag un semnal de alarma atunci cand ceva nu functioneaza cum trebuie, iar asta poate face diferenta, pe termen lung, chiar intre viata si moarte. Tehnica a avansat mult, iar acum si o simpla ecografie transvaginala ne poate da o gramada de raspunsuri, pe loc, explica dr. Denisa Nica.

 

Analizele de sange si cele de specialitate sunt si ele foarte importante. Nu cred ca este un efort supraomenesc sa faci un set de analize de sange o data pe an. Multe dintre ele sunt oricum decontate de stat, deci nu trebuie sa ne gandim la costuri foarte mari. Sunt investigatii simple, nedureroase, care ne indica din timp o eventuala infectie, o anemie sau, Doamne fereste, situatii mai grave, dar pe care le putem regla mai usor, daca le depistam timpuriu, fie ca vorbim de o dereglare hormonala sau chiar de o maladie, completeaza dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Sanii trebuie verificati si ei cat de des. Intai acasa, prin autopalpare, dar si la medicul specialist, pentru a nu risca sa ratam o eventuala formatiune in dezvoltare. Ecografia mamara presupune examinarea sanilor cu ajutorul ultrasunetelor, deci neinvaziv, pentru a depista si diagnostica eventuale afectiuni, printre care si cancerul. Este o metoda nedureroasa, ce poate evidentia oricand tumorile foarte mici, nepalpabile. De ce sa o facem? Cancerul mamar poate fi vindecat in proportie de 90% daca este descoperit in faza incipienta. Aceasta analiza este cu atat mai importanta cu cat statisticile arata o crestere dramatica a incidentei bolii in randul femeilor tinere, deci nu ne putem astepta sa fim ferite de ea doar pentru ca avem pana in 50 de ani, sa zicem, sustine dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica. 

 

Frecventa acestor investigatii difera in functie de varsta si de istoricul din familie. Astfel, ecografia mamara se recomanda o data la doi ani in cazul femeilor de pana in 40 de ani, fara antecedente in familie, si macar o data pe an in randul femeilor peste aceasta varsta. Este o investigatie simpla, care dureaza maximum 30 de minute si pentru care nu este nevoie de o pregatire speciala, singura recomandare fiind ca pacienta sa fie in afara perioadei menstruale, pentru ca sanii sa fie mai putin sensibili si densi. Ce trebuie stiut, insa, este ca atunci cand exista formatiuni tumorale, ecografia mamara nu este suficienta pentru a pune un diagnostic, fiind nevoie si de o mamografie, pentru caracterizarea nodulilor, precum si de un examen histopatologic a biopsiei mamare, singura metoda care poate spune cu certitudine daca leziunea este canceroasa sau nu, conchide dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica. 

 

Chiar daca investigatiile scot la iveala existenta unui nodul, nu trebuie sa te panichezi. 8 din 10 noduli care apar in zona sanului sunt, de regula, benigni, arata statisticile. Totusi, ei trebuie investigati, pentru a fi siguri ca nu este vorba despre o maladie, care se poate extinde. Si cu cat acest lucru se intampla mai repede, cu atat mai bine. Sansele de vindecare ajung la 90% daca boala a fost descoperita in stadiu incipient, iar recidivele sunt mult mai rare.

 

 

 
Programare