ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Urologie Urologie Ploiesti

Diversificarea alimentatiei. Cand si cu ce incepem?

Diversificarea alimentatiei. Cand si cu ce incepem?
Autor: PR Red Spot

In mod obisnuit, diversificarea alimentatiei bebelusilor incepe la 6 luni, daca e sa ne uitam la recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Totusi, sunt numeroase cazurile in care parintii decid sa introduca mai devreme alimentele in dieta sugarului, pentru ca laptele nu mai acopera nevoile nutritionale ale acestuia. Si nu e nimic gresit in asta, atata vreme cat sunt respectate indicatiile pediatrului. Despre diversificarea alimentatiei bebelusilor si provocarile ei am discutat cu dr. Iolanda Vivisenco, medic primar pediatrie la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" (Bucuresti) si la clinica Ana Medical Center (Ploiesti).

 

Care sunt motivele medicale pentru care se poate recomanda inceperea diversificarii inainte de 6 luni?

Diversificarea poate fi inceputa inca de la varsta de 4 luni, in cazul sugarilor care primesc formula de lapte praf, situatie in care nu mai putem vorbi de rolul protector al laptelui de mama. In cazul sugarilor alaptati, putem lua in discutie diversificarea precoce inaintea varstei de 6 luni, daca acestia prezinta o crestere prea rapida in greutate, situatie in care medicul poate aprecia ca principiile nutritive din laptele matern nu mai pot acoperi nevoile de crestere ale unui sugar cu greutate prea mare pentru varsta respectiva. Un alt motiv pentru inceperea precoce a diversificarii in zilele noastre este reprezentat de dorinta mamelor de a se intoarce mai devreme la locul de munca. In aceasta situatie putem introduce una sau chiar 2 mese de alimente semisolide, pentru ca mama sa aiba un interval de timp liber in care nu va alapta.

 

Diversificarea inceputa inainte de 6 luni garanteaza ca bebelusul va lua in greutate?

O diversificare corect condusa de catre medicul pediatru nu va provoca stagnare ponderala. Totusi, in cazul sugarilor cu o greutate prea mare la inceputul diversificarii, putem asista la o crestere mai lenta in greutate, ceea ce are rolul de a echilibra acumularea de tesut gras in exces din perioada exclusiv lactata.

 

Cand poate fi considerat un bebelus ,,gras"?

Atunci cand greutatea lui depaseste greutatea maxima pentru varsta si talia pe care medicul pediatru o calculeaza, tinand cont de intervalele de referinta pentru varsta si talie, dar si de greutatea de la nastere a bebelusului.

 

De ce nu se mai pune accentul, la inceputul diversificarii, pe supa de legume si pe sucul de morcovi?

Acest lucru se intampla pentru ca, la ora actuala, stim ca supa simpla de legume este o masa hipocalorica, saraca in principii nutritive, iar rolul diversificarii este de a inlocui mesele de lapte cu mese la fel de valoroase din punct de vedere nutritional. Sucul de morcovi, precum si sucurile de fructe erau folosite in trecut la debutul diversificarii pentru aportul de vitamine. In prezent, acestea nu mai sunt recomandate in hrana sugarilor deoarece sunt lichide dulci, bogate in zahar si fibre, ce irita tractul digestiv, putand genera scaune diareice sau dureri abdominale. In plus, zaharurile din aceste sucuri se absorb foarte rapid din tractul digestiv, fortand pancreasul, care va secreta insulina pentru normalizarea glicemiei, iar aceste jocuri ale nivelului de glucoza si insulina din sange pot conduce, in timp, la afectarea pancreasului, inclusiv cu instalarea unui diabet zaharat mai tarziu.

 

Care sunt efectele, in timp, ale diversificarii incepute prea devreme?

O diversificare corect condusa, chiar inceputa precoce, nu are efecte negative in timp. Totusi, anumite greseli pot avea repercursiuni. Introducerea precoce a fainoaselor sub forma de cereale sau biscuiti poate genera o crestere accelerata in greutate, favorizand obezitatea de aport. Daca aceste cereale contin gluten, se poate instala o afectiune numita intoleranta la gluten, ce va duce la malabsorbtia alimentelor, cu repercursiuni grave asupra starii de nutritie. Introducerea proteinelor din carne inaintea varstei de 3 luni conduce la fortarea rinichilor, inca imaturi, cu acumularea unor produsi toxici de metabolism, iar introducerea precoce in alimentatie a unor proteine cu efect alergizant poate genera boli alergice, cu impact asupra starii de nutritie la aceasta varsta.

 

De ce nu se da lapte de vaca simplu, pentru baut, inainte de un an?

Laptele de vaca este impropriu alimentatiei sugarului. Laptele de vaca, la fel ca orice alt tip de lapte in afara de cel de mama, nu contine proportia optima de principii nutritive necesara dezvoltarii copilului. Astfel, consumul de lapte de vaca, daca este folosit ca aliment principal, va antrena boli carentiale precum malnutritia proteica, anemia si rahitismul carential. In plus, sugarii care beau lapte de vaca au permanent senzatie de sete, deoarece acest lapte este foarte sarat, motiv pentru care vor consuma multe biberoane de lapte, pentru a incerca sa isi potoleasca setea, biberoane ce vor inlocui celelalte mese de semisolide, cel mai adesea. 

 

 
Programare