ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Pediatrie Pediatrie Ploiesti

Teste ale fertilitatii feminine. Cum afli daca ai o problema de fertilitate?

Teste ale fertilitatii feminine. Cum afli daca ai o problema de fertilitate?
Autor: PR Red Spot

Consultul de infertilitate este destul de dificil pentru multe femei. Inspira teama. Si totusi, desi nu este cea mai dorita vizita medicala pentru o femeie, este extrem de importanta in obtinerea unei sarcini. De ce? Pentru ca viata reproductiva a femeii este limitata si trebuie sa avem grija, atunci cand suspectam o problema, ca sa nu ne punem visul in pericol. Despre investigatiile care se fac pentru a depista eventualele probleme de fertilitate feminina, am discutat cu dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center.

            “La prima discutie ne vom axa pe istoricul medical. E important sa stim daca exista deja anumite probleme de sanatate, pentru a ne indrepta atentia intr-o anumita directie. Daca nu este cazul, atunci vom urma protocolul standard. Vom incepe cu un consult ginecologic si o ecografie transvaginala, pentru a vedea starea organelor genitale interne, si vom continua cu analizele de secretie, culturile din col si examenul Babes-Papanicolau. Ele sunt primele care ne anunta daca e sau nu o problema vizibila”, explica dr. Denisa Nica.

            Nu de putine ori se intampla insa ca toate aceste analize sa iasa bine si totusi sarcina sa nu apara. Asa ca investigatiile devin mai amanuntite.

            “Facem dozarile hormonale, sa vedem cum functioneaza ovarul si, mai ales, care este rezerva ovariana. Ne nastem cu un numar fix de ovocite, care nu creste niciodata, doar scade, odata cu varsta. Sunt si cazuri, insa, cand aceasta se termina prematur, nu doar din cauza inaintarii in varsta, ci din cauza unei insuficiente ovariene”, explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

            Cel mai adesea, insa, sarcina intarzie sa apara din cauza unor probleme ale trompelor uterine.

            “Trompele infundate sunt, intr-adevar, cea mai des intalnita cauza de infertilitate feminina. O simpla raceala sau o interventie chirurgicala poate bloca sau infunda trompele fara sa stim. Pentru a vedea daca trompele uterine sunt permeabile, adica daca permit ovocitului fecundat sa migreze spre uter, pentru a se fixa si dezvolta, este nevoie de o investigatie imagistica, de tipul histerosonografiei sau histerosalpingografiei. Ambele analize se realizeaza cu substanta de contrast, pentru a depista eventuale defecte de umplere, care indica o trompa infundata sau existenta unui polip. In cazul histerosonografiei, vorbim despre o investigatie facuta sub ghidaj ecografic, in vreme ce la histerosalpingografie obtinem imagini radiologice”, completeaza dr. Denisa Nica.

            In functie de problemele descoperite – trompe infundate, endometrioza, chisturi ovariene, polipi uterini etc., investigatiile pot continua cu o laparoscopie sau o histeroscopie, sub anestezie, interventii minim invazive ce au ca scop atat explorarea organelor genitale interne, cat si rezolvarea acestor probleme, pentru a facilita obtinerea unei sarcini.