ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Cardiologie Cardiologie Ploiesti

Responsabilitatea medicului ginecolog in recoltarea de celule stem

Responsabilitatea medicului ginecolog in recoltarea de celule stem
Autor: PR Red Spot

Singura si cea mai bogata sursa de celule stem este in sangele din cordonul ombilicat al unui nou-nascut. Indiferent daca este vorba de nastere naturala sau prin cezariana, medicul care asista la nastere poate face recoltarea celulelor imediat dupa venirea pe lume a fatului.

 

"Procesul de recoltare al celulelor stem este foarte simplu si dureaza aproximativ 1 minut. Aceasta metoda de recoltare este neinvaziva, atat mama, cat si nou-nascutul nu vor fi pusi in pericol. Medicul obstetrician are pregatit kitul de recoltare si imediat dupa nastere extrage sange din cordonul ombilical", ne explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Dupa ce a fost incheiat contractul cu banca de celule stem, parintii primesc kitul de recoltare, kit care nu trebuie deschis inainte de nasterea copilului, deoarece contine materiale sterile. Deschizandu-l inainte, exista riscul de a fi contaminat cu diversi virusi sau bacterii. Sangele recoltat este examinat in laborator pentru a fi validat. Dupa ce rezultatele confirma ca sangele nu este contaminat, este depozitat in conditii speciale. Este nevoie de o temperatura de -196 de grade Celsius si de containere cu azot lichid pentru a fi pastrat in conditii optime.

 

"In situatii in care exista nevoia unui transplant sanguin, organismul poate sa respinga celulele transplantate, motiv pentru care transplantul cu celule stem este varianta cea mai potrivita. Sunt folosite ca tratament pentru boli ca leucemie, talasemie, boli autoimune si diferite tipuri de cancer", completeaza dr. Denisa Nica.

 

In acest moment, exista peste 30.000 de transplanturi de celule stem si au trecut mai bine de 25 de ani de la primul transplant. Primul transplant din istorie a fost realizat pe 6 octombrie 1988, in Franta, la un spital din Paris. A fost posibil cu celulele stem recoltate de la sora nou-nascuta a lui Matthew Farrow, un copil de numai 5 ani care fusese diagnosticat cu o boala rara de sange (anemia Fanconi) si caruia medicii nu ii dadusera sanse de supravietuire. In prezent, Matthew este sanatos, a devenit tata si militeaza pentru recoltarea celulelor stem.

 

sursa: i.pinimg.com