ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL Ploiesti

Otorinolaringologie-ORL

Cele mai intalnite patologii din sfera ORL sunt amigdalite, faringite, laringite, traheite, rinite, otite si sinuzite.• Faringita acuta este o infectie virala ce cuprinde ansamblul cailor aeriene superioare, de la fosele nazale la laringe, de aceea denumirea corecta ar fi cea de rinofaringita acuta. Aceasta afectiune este frecventa in special la copiii cu varsta intre 6 luni si 4-5 ani, adica la varsta imaturitatii fiziologice a sistemului imunitar, fiind o boala de adaptare.

• Amigdalita este o infectie sau inflamatie a amigdalelor palatine. Principalele cauze de amigdalite sunt cele virale si bacteriene. Amigdalita este contagioasa la contactul apropiat cu o persoana infectata. Principalul simptom al amigdalitei este prezenta gatului inflamat si dureros la care se mai adauga febra, respiratie urat mirositoare, congestie nazala si guturai, noduli limfatici imflamati, amigdale rosii si inflamate acoperite total sau partial cu puroi, dificultati la inghitire, dureri de cap.

• Prin definitie, rinitele reprezinta un grup de afectiuni inflamatorii ale mucoasei nazale. Reprezinta o crestere in volum a mucoasei care tapeteaza fosele nazale. Rinita este caracterizata prin obstructie nazala (infundarea nasului), rinoree, prurit nazal, stranut. Exista rinite infectioase, dar si rinite alergice sau induse medicamentos, ori hormonale sau cauzate de iritatii sau de alimente. O rinita acuta netratata corespunzator se poate croniciza, provocand complicatii.

• Otita acuta reprezinta inflamatia sau infectia urechii. Exista 3 grupe mari de otite, corespunzand localizarii inflamatiei: externa, medie si interna. Otita externa reprezinta inflamatia pavilionului auricular si/sau a conductului auditiv extern (canalul ce duce spre timpan). Otita medie reprezinta inflamatia timpanului si a cavitatii timpanice; cavitatea timpanica este o camaruta mica, situata in spatele timpanului, in mod normal plina cu aer. In otita aceasta se umple cu lichid (ser, mucozitati sau puroi). Otita interna, mai rar intalnita, cuprinde inflamatia labirintului cohlear si vestibular.

• Sinuzita reprezinta o inflamatie a mucoasei sinusurilor. In jurul foselor nazale exista un set de cavitati aeriene al caror rol este de protectie a creierului in cazul unui ipotetic traumatism. De asemenea, pentru globii oculari ele reprezinta tot un mecanism de protectie. In momentul in care se produce o inflamatie, sinusurile se ingusteaza si se acumuleaza in ele secretie. In acest mediu, microbii care populeaza spatele nasului si gatului prolifereaza.

 
Programare