Ancheta în cazul accidentului A320: Copilotul suferise o depresie gravă în urmă cu şase ani (Bild)

Data publicării: 29-03-2015

Copilotul avionului Airbus A320 căzut recent în Alpii francezi, Andreas Lubitz, suspectat că a prăbuşit aparatul intenţionat, suferise o gravă depresie în urmă cu şase ani şi era de atunci sub supraveghere medicală periodică, relevă vineri cotidianul german Bild, care citează documente oficiale, potrivit AFP.

Copilotul a traversat ''un episod depresiv greu'' în 2009 şi a urmat un tratament psihiatric, susţine publicaţia germană, care a consultat documente ale Autorităţii germane de supraveghere a transportului aerian (Luftfahrtbundesamt - LBA).

Ulterior, Lubitz s-a aflat sub tratament ''medical special şi periodic'', adaugă Bild, precizând că aceste informaţii au fost transmise LBA de către Lufthansa, compania-mamă a Germanwings.

Patronul companiei Lufthansa, Carsten Spohr, a indicat joi că Andreas Lubitz îşi întrerupsese ''pentru un anumit timp'' cursurile de pilotaj începute în anul 2008, fără a oferi alte explicaţii. Ulterior, pregătirea a fost reluată, iar Andreas Lubitz a început să zboare pe modelui Airbus A320 în anul 2013.

Documentele LBA vor fi consultate vineri (27 martie) şi de un psiholog, adaugă Bild.

Copilotul Andreas Lubitz, care se afla singur în cockpit, se pare că a prăbuşit avionul intenţionat, a declarat joi procurorul francez implicat în dosarul accidentului avionului Airbus A320 soldat cu moartea a 150 de persoane, printre care cei şase membri ai echipajului.

Aceste informaţii au rezultat în urma ascultării înregistrărilor de pe cutia neagră ce stochează discuţiile din cabina de pilotaj. Potrivit procurorului francez Brice Robin, în primele 20 de minute ale înregistrării se aude 'un schimb de replici amicale şi chiar amuzante' între pilot şi copilot. Apoi, comandantul pregăteşte briefingul de dinaintea aterizării la Dusseldorf, în timp ce copilotul răspunde 'laconic'. Ulterior, comandantul îi cere copilotului să preia comanda aparatului şi se aude zgomotul unui scaun care este dat înapoi.

După ieşirea din cockpit a comandantului de zbor, 'copilotul a rămas singur la comenzi' şi, în mod 'deliberat', 'a manipulat butoanele care acţionează coborârea aparatului', a declarat procurorul Brice Robin în cadrul unei conferinţe de presă. 'Copilotul a refuzat să deschidă uşa pentru a-i permite comandantului să revină în cockpit', chiar dacă acesta bătea în uşă 'violent', a spus el.

Comandantul este auzit de mai multe ori cerând să i se deschidă uşa, dar copilotul nu răspunde, a explicat procurorul Brice Robin.

Sursa: Agerpres, 29-03-2015, Vizualizari 3616
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.