ANPDC a finalizat ancheta la Bistrita Nasaud

Data publicării: 29-08-2008

Managementul defectuos, neglijenta grava in serviciu si nerespectarea fisei postului au reprezentat principalele motive ale tragediei de la Bistrita Nasaud, cand un copil aflat in plasament a murit, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Mariela Neagu.
'Este inacceptabil ca in anul 2008, in Romania, sa se intample o asemenea tragedie, in conditiile in care, de cativa ani buni, exista o legislatie la care au lucrat zeci de profesionisti din tara noastra si din alte state pentru a reglementa drepturile copilului, formele de protectie, inclusiv asistenta maternala, pentru a face proceduri, dar si standarde in aceasta privinta', a precizat secretarul ANPDC.
Neagu a adaugat ca in urma verificarilor au fost evidentiate incalcari ale legislatiei care reglementeaza domeniul protectiei copilului aflat la un asistent maternal. Astfel, la schimbarea masurii de plasament de la primul asistent maternal la asistentul la care se afla copilul in momentul producerii tragediei, nu s-a realizat revizuirea planului individualizat de protectie si nici ulterior plasarii, iar reprezentantii DGASPC Bistrita Nasaud, de la momentul plasarii copilului, 1 martie 2007 si pana la decesul survenit la 20 august 2008, desi aveau obligatia de a revizui planul individualizat de protectie de cel putin cinci ori, nu au facut acest lucru.
De asemenea, nu exista documente care sa ateste ca plasamentul s-a realizat in urma unui proces de potrivire a asistentului maternal cu copilul, astfel incat nevoile si preferintele copilului sa fie satisfacute si nici nu exista documente care sa ateste realizarea monitorizarii si inregistrarii evolutiei planului individualizat de protectie, a vizitelor lunare si a intalnirilor individuale cu copilul, desi reprezentantii DGASPC aveau obligatia de a vizita copilul de cel putin 17 ori, intocmind in acest sens rapoarte de vizita, a mai spus Neagu.
Pe de alta parte, referindu-se la dosarul Marcelei Lucretia Fagarasan, Neagu a precizat ca aceasta a devenit asistent maternal in 2000, cu toate ca nu a fost evaluata niciodata, desi potrivit legii ea trebuia, inainte de atestare, sa fie evaluata psihologic, social si medical. De asemenea, din dosarul asistentei lipsesc documentele care pun in evidenta etnia copilului si faptul ca asistentul maternal a primit o pregatire speciala pentru acceptarea si primirea in plasament a unui copil de etnie roma.
Secretarul de stat a adaugat ca singurul raport de vizita a fost intocmit la 18 ianuarie 2008, fara a fi inregistrat la DGASPC Bistrita Nasaud, in raport precizandu-se ca 'toti copiii sunt foarte bine integrati la gradinita, nu exista probleme de atasament sau comportament, copiii sunt dezvoltati corespunzator varstei si conditiile de locuit sunt bune, dar singura obiectie facuta asistentei fiind ca minorii sa doarma separat de adulti'.
Pe de alta parte, secretarul de stat a precizat ca ANPDC a sesizat Parchetul, Colegiul Medicilor Bistrita pentru evaluarea medicului de familie care ar fi putut identifica probleme de ordin medical si un posibil abuz fizic, Inspectoratul Scolar Bistrita Nasaud dar si presedintele Consiliului Judetean, pentru efectuarea, in regim de urgenta a demersurilor privind cercetarea disciplinara si stabilirea raspunderii pentru persoanele vinovate.
'ANPDC a formulat plangere penala impotriva directorului DGASPC Bistrita, care a organizat si condus in mod defectuos activitatea institutiei, a directorului general adjunct pentru Protectia Copilului, care nu a coordonat, indrumat si controlat activitatea personalului din subordine, a sefului Servicului asistenta maternala si asistentilor maternali', a mai spus Neagu.
Pe de alta parte, DGASPC Bistrita a luat decizia de plasare in regim de urgenta a copilului aflat la asistentul Fagarasan, retragerea atestatului de asistent maternal si incetarea contractului de munca, precum si plasarea fiului acesteia, in varsta de 16 ani, la bunicul matern.
Lucian Rostas (4 ani si 7 luni) a murit, la 20 august, dupa ce asistenta maternala Marcela Fagarasan, in varsta de 38 de ani, i-a aplicat mai multe lovituri. Medicii legisti au stabilit ca baiatul suferise un traumatism cranio-cerebral acut, cu contuzie cerebrala si hematom subdural, dupa ce a fost lovit de cada din baie si se afla deja in stare critica in momentul in care femeia l-a fortat sa bage alimente in gura, ceea ce a dus la asfixierea copilului.
De asemenea, in urma examinarii cadavrului, s-a constatat ca baiatul prezenta leziuni cu vechimi diferite, de la o zi la cateva luni, produse prin lovire cu pumnul sau palma, lovire cu foarfeca, zgariere cu unghiile si arsuri cu tigara. Unele leziuni au fost neglijate si suprainfectate, ceea ce a indus o stare septica.
Asistenta maternala a fost arestata preventiv, pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav, riscand o pedeapsa cu inchisoare de pana la 25 de ani.
Sursa: Agerpres, 29-08-2008, Vizualizari 484
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.