Anticorpii induși de vaccinurile Pfizer și Moderna, mai puțin eficienți împotriva variantelor cu mutații ale virusului SARS-CoV-2

©

Autor:

Anticorpii induși de vaccinurile Pfizer și Moderna, mai puțin eficienți împotriva variantelor cu mutații ale virusului SARS-CoV-2

Anticorpii dezvoltați în urma vaccinării împotriva COVID-19 nu sunt la fel de eficienți în neutralizarea unor variante noi ale SARS-CoV-2, care circulă în prezent în comunitate, arată un nou studiu. Noile tulpini ale virusului apărute pentru prima dată în Africa de Sud au fost de până la 40 de ori mai rezistente la neutralizare.
SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, a suferit numeroase mutații pe tot parcursul pandemiei. Noi variante ale virusului au apărut în întreaga lume, inclusiv variante care ar putea avea o capacitate crescută de a răspândi sau de a se evita sistemului imunitar. Înțelegerea modului în care funcționează vaccinurile COVID-19 împotriva noilor variante ale virusului este vitală în eforturile de stopare a pandemiei globale și face obiectul unor noi cercetări.

Într-un studiu publicat recent în revista științifică Cell, dr. Alejandro Balazs, membru al Institutului de Cercetare Ragon, a constatat că anticorpii neutralizanți induși de vaccinurile Pfizer și Moderna COVID-19 au fost semnificativ mai puțin eficienți împotriva variantelor descrise pentru prima dată în Brazilia/Japonia și Africa de Sud. Echipa de cercetători condusă Balazs și-a folosit experiența de măsurare a anticorpilor neutralizanți pentru HIV pentru a crea analize similare pentru COVID-19, comparând cât de bine au funcționat anticorpii împotriva tulpinii originale, față de noile variante. „Când am testat noile tulpini împotriva anticorpilor neutralizanți induși de vaccin, am constatat că cele trei noi tulpini descrise pentru prima dată în Africa de Sud erau de 20-40 de ori mai rezistente la neutralizare, iar cele două tulpini descrise pentru prima dată în Brazilia și Japonia erau de cinci până la șapte de ori mai rezistente, comparativ cu virusul original SARS-CoV-2”, a declarat Balazs.

În prezent, toate vaccinurile aprobate COVID-19 funcționează prin învățarea organismului să producă un răspuns imun, inclusiv anticorpi, împotriva proteinei SARS-CoV-2. În timp ce capacitatea acestor variante de a rezista anticorpilor neutralizanți este îngrijorătoare, acest lucru nu înseamnă că vaccinurile nu vor fi eficiente. „Organismul are alte metode de protecție imună, în afară de anticorpi. Descoperirile noastre nu înseamnă neapărat că vaccinurile nu vor preveni COVID, ci doar că porțiunea anticorpilor din răspunsul imun poate avea probleme în recunoașterea unora dintre aceste noi variante”, spune Balazs.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 19-03-2021 | creare: 19-03-2021 | Vizite: 444
Bibliografie
Vaccine-induced antibodies may be less effective against several new SARS-CoV-2 variants, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210312140013.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
  • Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană
  •