Antrenamentele intense înainte de culcare nu vor îmbunătății calitatea somnului

©

Autor:

Antrenamentele intense înainte de culcare nu vor îmbunătății calitatea somnului
Exercițiile fizice de intensitate ridicată efectuate înainte de somn contribuie la o ușoară scădere a stadiului somnului cu mișcare rapidă a ochilor (REM), etapa de somn care este asociată în mod obișnuit cu experiențele de visare, arată o nouă meta-analiză.
Exercițiile fizice sunt adesea asociate cu un somn îmbunătățit. Efectuate în anumite momente ale zilei sau cu puțin timp înainte de culcare, exercițiile pot modifica și modul în care o persoană va dormi. În ciuda numeroaselor studii din domeniul somnologiei, există încă multe lucruri necunoscute cu privire la legătura dintre exercițiile fizice și somn.

O nouă meta-analiză publicată în revista Sleep Medicine Reviews a evaluat datele din 15 studii publicate pentru a vedea cum o singură sesiune de exerciții intense afectează adulții sănătoși tineri și de vârstă mijlocie în orele anterioare culcării. Cercetătorii au descoperit că o combinație de factori ar interacționa pentru a spori sau modula efectele exercițiului asupra somnului.

Cercetătorii au efectuat o analiză statistică care a examinat variabile precum momentul exercițiului (seara devreme sau seara târziu) și orele dintre încetarea exercițiului și ora de culcare (mai puțin de două ore, aproximativ două ore și două până la patru ore). Variabile suplimentare au inclus nivelul de activitate al participanților (sedentar sau activ fizic), intensitatea și durata exercițiilor. Ei au analizat, de asemenea, modul în care anumite tipuri de exerciții au influențat somnul.

„Per ansamblu, analiza noastră a arătat că atunci când exercițiile fizice s-au încheiat cu două ore înainte de culcare, au existat beneficii de somn, inclusiv promovarea debutului somnului și creșterea duratei somnului. Pe de altă parte, când exercițiul s-a încheiat cu mai puțin de două ore înainte de culcare, somnul a fost afectat negativ. Participanților le-a trebuit mai mult să adoarmă și durata somnului a scăzut”, spune autorul principal al studiului, Emmanuel Frimpong.

O analiză suplimentară a arătat că exercițiile fizice de intensitate ridicată efectuate seara devreme au favorizat debutul somnului, mai ales atunci când au fost efectuate de subiecți sedentari. S-a constatat, de asemenea, că exercițiile de ciclism au oferit cele mai multe beneficii pentru participanți, în ceea ce privește debutul somnului și profunzimea sa. Cu toate acestea, exercițiile de intensitate ridicată, indiferent de sincronizare, au contribuit la o ușoară scădere a stadiului somnului cu mișcare rapidă a ochilor (REM).

sursa: Science Daily
foto: Cercetătorii Emmanuel Frimpong și Melodee Mograss, Concordia University

Data actualizare: 30-09-2021 | creare: 30-09-2021 | Vizite: 256
Bibliografie
Intense workouts before bedtime won’t guarantee a good night’s rest, new research shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210928121330.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!